Lugn träning ska ge Holund nya medaljer
Den dubble norske världsmästaren Hans Christer Holund tar det lugnt inför OS-vintern.
För vår systersajt Langrenn.com berättar han att han genomför väldigt få hårda träningspass under barmarkssäsongen.
– I augusti hade jag två hårda pass, vanligtvis blir det kanske fyra hårda pass i månaden, säger Holund till Langrenn.com
Den dubble norske världsmästaren Hans Christer Holund tar det lugnt inför OS-vintern.
För vår systersajt Langrenn.com berättar han att han genomför väldigt få hårda träningspass under barmarkssäsongen.
– I augusti hade jag två hårda pass, vanligtvis blir det kanske fyra hårda pass i månaden, säger Holund till Langrenn.com
Holund har fina resultat bakom sig på den senaste mästerskapen. Vid OS i PyeongChang kom den första internationella medaljen när han blev trea på skiathlon-loppet. Det följde han upp med succéloppet på femmilen i Seefeld året efter där han åkte ifrån övriga fältet och vann halvminuten före Alexander Bolshunov.
I vintras blev det ett nytt suveränt guld på VM i Oberstdorf. Holund vann 15 kilometer fri stil med en klar marginal, 20 sekunder före landsmannen Simen Hegstad Krüger. I Oberstdorf tog han också bron på skiathlon-loppet när han spurtade in precis bakom vinnaren Bolshunov och tvåan Krüger.
Målet inför OS i Peking är förstås att få kliva upp på pallen igen. För att lyckas med det är 32-åringens upplägg att mest träna lugna pass under barmarkssäsongen.
– Jag tränar på ett lite speciellt sätt som förhoppningsvis ger mig resultat i OS i februari, men inte nödvändigtvis före jul. Sedan är det bara att åka tillräckligt snabbt för att kvalificera sig, berättar Holund för Langrenn.com.
Vad innebär ditt upplägg?
– Det handlar om att jag nästan inte kör några hårda pass under barmarkssäsongen. I augusti hade jag två hårda pass, vanligtvis är det kanske fyra hårda pass i månaden. Allt annat är lugn träning. Jag började med det här förra året och har fortsatt i år eftersom min kropp svarar bra på det.
Betyder det att du nästan aldrig är över 140 i puls?
– Jag är inte så noga med farten på de långa passen, några av de lugna passen kan gå i intensitetszon 2. Det beror på dagsformen. (I Norge delar man in träningen i åtta zoner. 2 = 72,5 – 82,5% av max.)
När det inte är så mycket intensitet, blir det fler långa pass då?
– Jag hade flera riktigt långa pass förra året, i år har jag haft några små skavanker och varit mer med familjen, berättar Holund.
Tidigare i år upplevde han alla föräldrars mardrömmar när sonen Håkon, drygt ett år gammal, fick tillbringa en vecka på sjukhus efter att ha fått en kopp varmt kaffe över sig. Sedan blev det ytterligare en omgång på sjukhuset i september då han fick akut öroninflammation. Då var Holund på höghöjdsläger i Livigno och fick en lång resa hem till Norge.
– Längdåkning blir ganska oviktigt i en sådan situation. Jag hade en period där jag sov och åt dåligt. Träningen kom i andra hand. Men nu går bättre både för mig och för Håkon, säger Holund.
För två veckor sedan, under Ragde Charge Opp Tryvann, visade Holund att han är med i matchen när han blev tvåa bakom överraskningen Thomas Helland-Larsen, men före åkare som Mikael Gunnulfsen, Gaute Kvåle, Tord Asle Gjerdalen och Andreas Nygaard .
– Håkon är frisk och jag är ruta inför OS, berättar Holund, som just avslutat en landslagssamling i Sandefjord och som om ett par veckor åker till mellan-Europa för fler dagar på hög höjd inför säsongsstarten.