”Benke” utbildade ryssar i Rybinsk

Av langd • 01.11.2007
Bengt-Erik ”Benke” Bengtsson var FIS racingchef i tjugo år innan han lämnade över staven till schweizaren Jürg Capol. Men tro inte att den gode ”Benke” slagit sig till ro. Nyligen var han i ryska Rybinsk och utbildade 109 skidledare!

Bengt-Erik ”Benke” Bengtsson var FIS racingchef i tjugo år innan han lämnade över staven till schweizaren Jürg Capol.
Men tro inte att den gode ”Benke” slagit sig till ro.
Nyligen var han i ryska Rybinsk och utbildade 109 skidledare!

Fotograf: Anatoly Gerasimov

För våra yngre läsare kan vi berätta att Bengt-Erik Bengtsson varit med om det mesta och gått i bräschen för den enorma utveckling som längdskidåkningen genomgått sedan mitten av 1980-talet.
Som högsta FIS-tjänsteman för längd fick han mellan åren 1984-2004 ansvaret att leda längdåkningen in i nya spår. Fristil, sprint, jaktstart, masstart…den ena nymodigheten efter den andra.
– Det jag är mest nöjd med är att jag räddade den klassiska stilen kvar på tävlingsprogrammet, säger ledarprofilen till langd.se
För ett antal år sedan ville starka krafter få bort den klassiska stilen och precis som skidskyttarna bara ha fristil i världscupprogrammet.
Men det resonemanget köpte inte Sveriges starke man i skidvärlden, han gav moteld med en rad argument som fick nydanarna att ge vika:
– Skidskytte är en gammal militärsport och det vore huvudlöst om vi inom längd skulle rapa efter deras utveckling. Längdåkning är ju en stor sport med bred förankring ute i byar och land. Folk måste känna igen längdåkningen och kunna ta intryck av den. Vi får inte förlora vår själ!

Fotograf: Anatoly Gerasimov

Minns jaktstarten
Bengt-Erik Bengtsson minns även när den första jaktstarten säsongen 1988-89 i italienska Val di Fiemme.sole
– Motståndet var kompakt och en av de ivrigaste kritikerna var norrmannen Vegard Ulvang, numera ledamot i FIS längdkommitté! Med tiden fick vi ordning även på jaktstartsproblematiken och hittade rättvisa lösningar även för den tävlingsformen.
Ett annat starkt minne är första VM-sprinten i finska Lahtis 2001.
– Det var ett historiskt ögonblick och mycket spännande, en ny epok startade inom längdskidåkningen med Tor Arne Hetland och Pirjo Muranen (Manninen) som premiärvinnare i ett sprintmästerskap.
Nåväl, detta om skidhistoria.
Nu till dagen.

Fotograf: Anatoly Gerasimov

Viktigt uppdrag
Bengt-Erik Bengtsson tillhör fortfarande FIS-staben, om än i en mer tillbakadragen roll. Basen är Västerås där han numera bor med sin livskamrat Solveig efter alla åren i bern. Rysslandsresan nyligen var ett viktigt uppdrag.
Ryssarna har väl inte haft den bästa ordningen och organisationen i sin längdverksamhet tidigare, men nu börjar det hända saker:
– Det har kommit in nya unga krafter i det ryska förbundet, seriösa och vakna människor som vill jobba öppet gentemot det Internationella Skidförbundet, och som är kunskapstörstiga. Statiska arbetssätt har börjat mjukna upp och det jag upplevde i Rybinsk inger goda förhoppningar för framtiden.

Berätta?
– Till utbildningsdagrna kom109 skidledare från 21 regioner i Ryssland. Det fanns en stor nyfikenhet och ett glädjande engagemang bland ledarna för att ta del av det utbildningsprogram- och nyheter jag delgav dem.
Exempel på vad du tog upp med ryssarna?
– Rybinsk är ju världscuport 15-16 december i år. På programmet står bland annat masstart för herrar och damer, med möjlighet att byta skidor. Jag gick bland annat igenom de nya reglerna för langning under masstart, där man inte längre får springa med åkarna, och jag tog upp hur boxarna för skidbyte ska anläggas och fungera i praktiken.

Fotograf: Anatoly Gerasimov

Är ryssarna öppna för nymodigheter?
– Ja, ja. I världscupen har de att rätta sig efter FIS-regler, bestämmelser och krav. Men det är viktigt att uppdatera och utbilda arrangörer, inte bara Ryssland, utan i hela världen. Nationellt går det framåt för ryssarna. En motsvarande Skandinavisk cup ska arrangeras i vinter med tävlingar i Ryssland och Ukraina. En rysk delegation har också varit i Whistler Mountain, Kanada, på homologationsseminarium.
Rybinsk ligger vid floden Volga, 30 mil norr om Moskva. Men det är inte helt lätt att ta sig dit via Moskva. Världscupdeltagarna flyger chartrat plan från München till staden Jaroslav, som ligger i närheten av Rybinsk.

178

Beskriv världscuporten?
– Det är ett skidcentrum för längdåkning. Den lokala organisationen leds av Mr Viktor Popov, ordförande i Jaroslav Skidförbund. Hela administrationen styrs från högkvarteret i Rybinsk. Arkitekten bakom tävlingsarenan och banorna är den tidigare världsberömde tränaren Gruschin. Och han kan sin sak! Banan är 3,75 km lång och småkuperad. Den ser mycket bra ut.

Har du mycket i övrigt på dagordningen?
– En del, dock inte så mycket uppdrag i Sverige. Jag står till förfogande om det händelsevis är någon som behöver hjälp, avslutar Bengt-Erik ”Benke” Bengtsson, en av världens mest meriterade skidledare genom tiderna.
 

Fotograf: Anatoly Gerasimov

Fotograf: Anatoly Gerasimov

Fotograf: Anatoly Gerasimov
Fotograf: Anatoly Gerasimov

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Så gick det för skidåkarna i Lidingöloppet

    Sol, strax över tio grader och vindstilla. Det var förutsättningarna när 60:e upplagan av Lidingöloppet avgjordes. Flera skidåkare stod för starka insatser.

    by Maja Eriksson

    29.09.2024
  • Öppnar upp om tunga perioden: ”Jag har varit så sjukt less”

    by Maja Eriksson

    28.09.2024
  • Från reserv till VM-hjälte i Falun på två dagar

    by Kjell-Erik Kristiansen

    28.09.2024
  • Anmälan till Båstad-Mölle 2025 är öppen

    by admin

    27.09.2024
  • Alvar Myhlback: ”Skidåkning är i stort sett mitt liv”

    by Maja Eriksson

    25.09.2024