Burke Mountain Academy – ett amerikanskt skidgymnasium med dragning till Sverige

av langd • 03.01.2008
I USA finns det bara ett fåtal skidgymnasium med samma förutsättningar som Sveriges skolor. Burke Mountain Academy är ett och där deras tränare, Pete Phillips brinner för längdskidåkning mer än allt annat.

I USA finns det bara ett fåtal skidgymnasium med samma förutsättningar som Sveriges skolor. Burke Mountain Academy är ett och där deras tränare, Pete Phillips brinner för längdskidåkning mer än allt annat.

Burke Mountain Academy är beläget i norra Vermont, precis vid gränsen till Kanada och med bland annat New York som angränsande stat. Vid foten av Burke Mountain ligger ett skidgymnasium för både längdskidåkare och alpinister. En av få skolor i USA som ger samma förutsättningar för idrottselever som svenska skidgymnasium. Ansvarig tränare är Pete Phillips som ofta syns även i Sverige. Under flera år har Pete rest med amerikanska skidåkare på träningsläger till Sverige och deltagit i tävlingar runt om i norden. Langd.se träffade Pete Phillips i höstas tillsammans med eleverna från Burke Mountain Academy under ett träningsläger i Torsbys skidtunnel.

Varför började du arbeta som tränare och hur kom du i kontakt med Sverige?
– När jag var liten började jag i en skidklubb i Seattle, Kongsberger Ski Club som drevs av norrmän med hemlängtan. Det var där jag började lära mig lite norska och utvecklade ett stort intresse för längdskidåkning. När jag blev äldre flyttade jag till Idaho. På somrarna arbetade jag på en fiskebåt i Alaska och på vintrarna tränade jag Sun Valley Ski Team. En vinter kom Bengt Stattin och arbetade som gästtränare för oss. Vi blev vänner och höll kontakten när han återvände till Sverige. Sen började jag åka med amerikanska skidåkare till sommarskidskolan i Sollefteå och därifrån till sommarskidåkningen i norska Sognefjell.

sommarskidåkning i Sognefjell 2007 - foto: Erik Nilsson Sports Management
sommarskidåkning i Sognefjell 2007 – foto: Paul Stone

Du har arbetat som tränare på flera olika platser. Berätta lite om vilka olika grupper du har arbetat med.
– Jag var tränare för det som kallas Intermountain Division under 1998 års ”Junior Olympics”, våran största tävling för ungdomar och juniorer där olika delar av USA tävlar mot varandra. Under årens gång har jag haft möjligheten att arbeta med flera olika delar av USA och fått träffa skidåkare och tränare från hela landet. Jag var ledare för USA vid juniorlandskampen i norska Gjövik, 2002 och även vid Junior-VM i finska Rovaniemi.

Hur påverkas de aktiva av allt resande och nya miljöer?
– Aktiva knyter nya kontakter när de reser tillsammans, både innanför och utanför USA. Det gör den amerikanska skidvärlden tightare och mindre. De aktiva blir ivriga att träffa sina nya vänner på nya tävlingar eller att tillsammans åka på ett sommarläger. Under vår resa till Sollefteå och Sogenfjell i somras hade vi aktiva med oss från 7 olika stater i USA. Även aktiva från Canada, Sverige och Norge. De håller nu kontakten med varandra och vissa har arrangerat nya resor för att träffa varandra på egen hand. Det är positivt.

Pete Phillips - foto: Erik Nilsson Sports Management
Pete Phillips – foto: Erik Nilsson Sports Management

Pete gör nu sitt andra år som tränare i Burke och tog över efter Matt Whitcomb som nu tränar det amerikanska utvecklingslaget.

Hur skulle du beskriva Burke?
– Burke är en av väldigt få skolor i USA som är tänkt som ett skidgymnasium. Ett ställe där elever kan träna seriöst för sin valda sport och fortfarande ha en utbildning som möjliggör fortsatta studier vid ett college eller universitet. Det betyder att Burke har fulltidsanställda tränare, lärare och övrig personal. Burke är ett litet trevligt ställe där de flesta elever bor på campus och där de är en väldigt familjär sammanhållning mellan elever och tränare. Det är totalt 65 elever på skolan och det är bara längdåkare och alpinister. Vi är två längdskidtränare som har hand om 10 aktiva.

Hur fungerar studierna i Burke?
– Studierna är upplagda i olika block där eleverna har mer att göra när de är på campus och mer individuella arbeten när vi är ute på träningsläger och tävlingar. Vi reser en hel del och under det senaste året har vi tränat eller tävlat Sverige, Norge, Kanada, Nya Zeeland och på alla snötäckta platser i USA.

en av byggnaderna på campus - foto: Paul Stone
en av byggnaderna på campus som både är elevhem och klassrum – foto: Erik Nilsson Sports Management

Varför kommer ni hela vägen till Sverige?
– På grund av mitt intresse och min uppskattning för Skandinavien. Samt att filosofin och synsättet på längdskidåkning här är klokt. Sverige och Norge är fantastiska träningsplatser. Skidtunneln är perfekt för ett träningsläger under hösten och vem kan inte tycka om längdskidåkning en solig julidag i Sogenfjell eller en varm vårdag i Bruksvallarna?

Vad kan USA lära av Sverige?
– Det personliga ansvaret som tränare lägger på de aktiva. Att de vet varför de tränar som de gör och att lära sig att lyssna till sin kropp och hur den reagerar på träning. Det är inte så vanligt i längdskidåkningen men vi har så många skolor och lag där andan är: ”gör det för laget”, mer en gruppmentalitet som kan leda till att aktiva känner att de måste träna även om de har sjukdomssymptom. Skidtränare försöker över lag komma bort från den mentaliteten men den finns kvar i ett socialt sammanhang. Efter allt prat om amerikansk individualism så uppmuntrar vi inte riktigt självständighet när det kommer till träning. De syns tydligt när vi har möjlighet att träna med skidåkare från Sverige och Norge då våra aktiva har möjligheten att se storleken av det individuella ansvar som krävs för att bli en duktig skidåkare.

Vad kan Sverige lära av USA?
– Ni har otroliga möjligheter, fantastiska anläggningar och en djup tradition inom sporten. Men något som jag tror ni kan lära av är att ha mer glädje och en mindre alvarlig syn på det hela samtidigt som man arbetar hårt mot ett mål. Att lätta upp stämningen lite ibland är vanligtvis positivt.

skidträning i tunneln - foto: Erik Nilsson Sports Management
skidträning i tunneln – foto: Erik Nilsson Sports Management

Du har vid flera tillfällen haft utbytesstudenter i USA, vilka är möjligheterna för en svensk aktiv i Burke?
– Om en svensk junior eller ung senior vill spendera en tid i USA, putsa upp sin engelska och utöva skidträning i en ny och första klassens anläggning, finns det flera möjligheter i Burke. Vi är ivriga att dela vår livsstil och det finns möjligheter att genomföra det på flera olika sätt i varje individuellt fall. Ett av det bästa och enklaste sätten för en aktiv att komma till Burke är antingen under hösten eller under vintern. En svensk aktiv skulle med säkerhet placera sig i övre halvan vid de flesta tävlingar i USA.

– Om någon vill återhämta sig från en skada eller åka fort i ett nytt startfält kan vintern i Burke vara ett bra alternativ. Vi uppmuntrar en utbytesstudent att hjälpa till med vissa delar som en hjälptränare. En besökare skulle ha möjligheten att resa till tävlingar i Kanada, amerikanska mästerskapen och massvis av tävlingar i New England området.

– Höstterminen skulle också kunna vara ett bra alternativ. Barmarkssäsongen i Vermont med resor till bergen i väst för höghöjdsläger, fantastiskt löpning direkt utanför skolan borgar för en bra möjlighet att fokusera på träningen och att förbättra sin engelska.

löpträning i Vermont - foto: Erik Nilsson Sports Management
löpträning i Vermont – foto: Erik Nilsson Sports Management

Sådana besök kan göras utan en massa pappersarbete. Den aktive kan komma på ett 90 dagars turist visum och vara vår gäst på skolan. Det kanske känns som en kort tid men 90 dagar kan fungera bra. Tillräckligt länge för att lära känna en ny miljö och tillräckligt kort för första långa vistelsen hemifrån.

Burke Mountain Academy genomförde ett en veckas långt läger i skidtunneln och deltog i Oktobersprinten innan de flög hem igen. Säsongen är nu i full gång även på andra sidan atlanten och just nu genomförs de amerikanska mästerskapen i Houghton, Michigan.

Läs mer om Burke Mountain Academy på deras hemsida. 

Pete Phillips

solnedgång vid campus - foto: Erik Nilsson Sports Management
solnedgång vid campus – foto: Erik Nilsson Sports Management

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Sundling avslöjar hemligheten bakom örat

    Jonna Sundling är en av Sveriges största skidstjärnor. Bakom sitt vänstra öra har hon en tatuering med speciell betydelse. – Den betyder ganska mycket för mig, säger hon.
    av Ingeborg Scheve
    12.12.2024
  • Krönika: När drömmar blir till verklighet i Malung

    av Torbjörn Nordvall
    11.12.2024
  • Hör stjärnorna inför säsongspremiären i Bad Gastein

    av Langd.se
    11.12.2024
  • Schema och trupputtagning inför tävlingarna i Hochfilzen

    av Maja Eriksson
    11.12.2024
  • Favoriter till den gula ledarvästen

    av Langd.se/ Ski Classics
    10.12.2024