Eldsjälar räddar skid-Sverige!
I Emil Jönsson land är det barmark och åtta grader varmt. Men i sprintkungens klubb Årsunda IF tänker man bara i en riktning: Det ska bli ungdomstävling på tisdag!
Den här vintern ser ut att bli den mildaste på över 250 år, åtminstone i Stockholmsområdet och en stor del av ostkusten, skriver TT.
Vi märker det. Vi som bor i området.
Medan Vasaloppets spårchef Kjell Johansson rapporterar om 70 centimeter packad snö i Sälen-regionen, är det rekorddåliga snöförhållanden i stora delar av mellersta och södra Sverige.
I Söderhamn, som ändå ligger i södra Norrland, är det isskrap från Hällåsens bandyplan som gäller. Det har det gjort sånär som på fyra dagar i år!
Iskrap är det också som räddar tisdagens ungdomstävling i Årsunda.
Och eldsjälar som inte låter sig nedslås av vädrets milda makter.
Utan sådana som Stig Olsson i Årsunda IF skulle det liksom inte fungera.
Stig vägrade ge upp hoppet om Parsprinten med 55 anmälda ungdomslag. Han kom på idén att köra snö till Årsunda. Först kontaktade han personal på Jernvallen, Sandvikens AIK:s bandyarena och frågade om Årsunda IF fick lov att hämta isskrapet.
Svaret blev: ja!
Sedan ringde han Dahlqvist transport i Årsunda och de ställde upp med fem lastbilar, plus lastare!
I söndagens vårvärme kördes snön ut i Årsunda-terrängen.
Parstafetten kan köras på tisdag!
Det finns flera Stig Olsson i skid-Sverige, flera offensiva klubbar som Årsunda IF. Tur är väl det – för längdskidåkningens överlevnad.
I helgen kom rapporter från Sveg dit IK Hakarpspojkarna fått flytta Kalle Anka. Med goda skidkrafter IKHP, Svegs IK och skidgymnasiet i Sveg baxades arrangemanget i hamn 70 mil norr om där det var tänkt.
I Älvdalen genomfördes Ungdoms SM, ett mästerskap som skulle ha avgjorts i Ulricehamn men som fick flyttas på grund av snöbrist.
Även här säkrade ett fint samarbete tävlingarna. Skidfolket är ett beundransvärt folk.
I Falun sitter skidspelsgeneralen Anki Haugen med en världscuphelg framför sig.
Och väldigt lite natursnö.
Lyckligtvis finns det resurser i Dalarnas län. Falu kommun såg till att kontakta Vasaloppet som plöjt ner fyra miljoner i en snöfabrik i Oxberg.
Allt för att säkra Vasaloppsveckan. Nu lånade Vasaloppet ut fyra miljonpjäser som producerat snö i Lugnet-terrängen. Man ska hjälpa varandra. Inte stjälpa varandra.
Snöfabriken i Oxberg är ett trumfkort för Falun och Dalarna inför kommande VM-kampanjer.
Tevebilderna från Liberec i Tjeckien gjorde ingen skidvän glad. Uselt med snö även där.
Nej, det här har inte varit nån lätt vinter för skidåkare, skidarrangörer och förbund.
Vart är vi på väg?
Skidindustrin sliter för att hålla näsan ovanför vattenytan. Det är mer eller mindre kris i branschen. Allt för få skidor säljs och det slår med kraft mot alla led.
Otroligt nog är det 46 000 skidåkare anmälda till Vasaloppsveckan som startar på fredag med KortVasan då cirka 7000 skidlöpare från 30 olika nationer åker den tre mil långa sträckan mellan Oxberg och Mora.
En titt i anmälningsregistret visar att IK Stern i Göteborg har 534 anmälda starter, IFK Helsingborg 224, Nybro Ski 148, Sundbybergs IK 117, OK Landehof 101 och Malmö Frisksportarklubb 42.
Vilka kämpar!
Nån snö innan start lär inte sörlänningarna få på hemmaplan om prognoserna håller i sig. Medeltemperaturen under perioden december till sista februari i Stockholmsregionen ser ut att hamna på omkring 2,0-2,2 plusgrader, enligt Bengt Lindström, meteorolog på SMHI.
Det blir i så fall den högsta medeltemperaturen sedan mätningarna startade 1756.
— Vi vet ju inte säkert ännu men det är en prognos. De närmaste fem, tio dagarna ser det ut att bli mycket milt, säger han till TT.
Skid-Sverige ska skatta sig lyckliga åt alla eldsjälar, som trots allt ser till att det blir skidtävlingar. Och tänk att det finns så många som älskar snö och längdåkning.