Gällivare drömmer om VM – men Östersund vill ha World Cup

av langd • 24.11.2010
Gällivare drömmer att än en gång få arrangera ett skid-VM och menar man har kapacitet efter helgens världscupöppning, som var den fjärde på sex år. Samtidigt önskar Östersund att bli den ort i Sverige som står för öppningstävlingarna. Man vill ha en stor skidöppning med både längdåkning och skidskytte.

Gällivare drömmer att än en gång få arrangera ett skid-VM och menar man har kapacitet efter helgens världscupöppning, som var den fjärde på sex år.
Samtidigt önskar Östersund att bli den ort i Sverige som står för öppningstävlingarna. Man vill ha en stor skidöppning med både längdåkning och skidskytte.

Gällivare tog över världscuppremiären med en veckas varsel 2004 och varje gång har man utvecklat tävlingarna, enligt nsd.se.
Gällivare kommun i samarbete med LKAB har redan satsat många miljoner på stadion och satsningarna fortsätter. Detta med sikte på att permanenta världscuppremiären till Gällivare vart annat år.
Idag växlar Gällivare med norska Beitostölen vartannat år. Men fast Gällivare har ett löfte från FIS om att få premiären också 2012/2013, så är det Svenska skidförbundet som avgör vem som ska arrangera de svenska världscuptävlingarna.
Och där vill alltså Östersund ta över.

Har satsat 7 miljoner
– Vi har gått in med sju miljoner redan i år och ambitionen är att satsa ytterligare tolv miljoner nästa år. Vi har redan avsatt sex. Vi behöver bygga vallabodar, rullskidbana och fler byggnader på området. Vi ska försöka göra ett riktigt projekt av det här, säger Gällivares kommunalråd  Tommy Nyström (S) till nsd.se.
Han anser att anläggningen behöver användas oftare än vid VC-premiären vartannat år.
– Vi måste hitta andra aktiviteter också, som SM eller mountainbiketävlingar, säger han.
Tävlingschefen Lars-Gunnar Pettersson i skidalliansen anser dock att det är dags att gå vidare och sikta ännu högre.
– Vi kan inte stanna här. Jag ser inte varför vi inte skulle kunna arrangera ett skid-VM. Det är bara vår mentalitet här uppe som gör att vi inte alltid vågar tänka stora tankar, säger den tidigare landslagstränaren för våra damer.
Det som saknas är till att börja är godkända anläggningar för backhoppning som alltid ingår i ett skid-VM för de så kallade nordiska skidgrenarna. Gällivare har arrangerat junior-VM på mitten av 90-talet, då bland annat Thobias Fredriksson tog brons.

Samarbete med andra?
– Om vi inte bygger här i Gällivare kan vi säkert samarbeta med Kiruna eller norra Finland, menar L-G Pettersson i nsd.se.
FIS längdchef Jürg Capol anser att det skulle vara bättre för Gällivare och andra orter i nordligaste Sverige att samarbeta kring en serie tävlingar i förbundets regi.
– Man skulle kunna köra en slags tourmodell i Lappland de säsonger som inte innehåller VM eller OS. Jag ser det som ett mer realistiskt mål. Men det är aldrig fel av en skidarrangör att ha visioner och drömmar, säger han.
Och i vassaen lurar alltså Östersund, där de flesta landslagsåkarna bor och där man redan har världscuppremiären i skidskytte.
Östersundarna började redan förra året att prata med FIS om möjligheterna, men de fick också det svaret att det är Svenska skidförbundet som måste ta avgörandet.

Stöd fra ”Peken”
– Vi stödjer stora arrangemang i länet och är med och jobbar för att få skidstadion i Östersund certifierad för internationella längdtävlingar, säger Per-Erik Rönnestrand vid Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund till P4 Jämtland. Han har ju också varit tidigare landslagstränare.
Nu i november kommer dessutom representanter från FIS till Östersund för att inspektera snötillgång och vilken internationell standard banorna på skidstadion håller.
– Jag tror att banorna i Östersund håller sådan standard att det bara är en formell inspektion så att man har dokumenterat vilka banor man kan använda till olika typer av tävlingar, säger Jurg Capol.
Enligt Jurg Capol kan Östersund vara aktuell som världscupsarrangör om två år.
– Det kan vara teoretiskt möjligt om två år om det kommer en tydlig signal från Svenska skidförbundet att Östersund är en lämplig arrangör, säger Jurg Capol.
Internationella Skidförbundet FIS beslutar var världscuperna ska förläggas utifrån de förslag de får från de nationella skidförbunden. Det är alltså helt avgörande vilka städer som det svenska förbundet föreslår och hittills har Östersund inte funnits med bland dem.
Östersund har draghjälp av både kommunledning, landshövding och Östersunds skidlöpareklubb. Men man vet att konkurrensen är hård. I år arrangeras de svenska världscuptävlingarna av Gällivare, Stockholm och Falun.
– För det första vill vi säga att vi finns och är beredda att ta hand om ett arrangemang om det skulle bli problem någon annanstans. Det andra är att man kanske måste titta vidare, se bredare än enbart världscuperna och kanske se om det kan finnas andra internationella tävlingar och det har vi diskuterat med Svenska skidförbundet till exempel, säger kommundirektör i Östersund Bengt Marsh till tidningarna i Jämtland.
 

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Spanjoren chockade hela skidvärlden i Lillehammer

    I lördags presenterade sig den 23-åriga spanjoren för världseliten. Jaume Pueyo slutade trea i prologen, endast slagen av Johannes Hösflot Kläbo och Ben Ogden.
    av Ingeborg Scheve/Maja Eriksson
    09.12.2024
  • Kompletta kalendern inför Ski Classics säsong XVI

    av Langd.se/Ski Classics
    09.12.2024
  • Norska truppen till världscuptävlingarna i Davos

    av Maja Eriksson
    09.12.2024
  • Stjärnskottet Malva Nisén dominerar – dubbel seger på Idre Fjäll

    av Max Östlund
    09.12.2024
  • Hinner Engcons nyfärv till Ski Classics-säsongen?

    av Max Östlund
    08.12.2024