Jerry inställd på rysare
Med tre tävlingar kvar i FIS Marathon Cup skiljer det nio poäng mellan ledande Anders Aukland och trean Jerry Ahrlin. Det blir knallhårt!
Helgens sjunde deltävling i långloppscupen, det 38:e Tartu Ski Marathon, är inställt. Det innebär att bara tre deltävlingar återstår innan säsongens långloppskung i världen ska koras.
Återstår att åka gör:
Vasaloppet 90 km (k) den 2 mars.
Engadin Ski Marathon 42 km (f) den 9 mars.
Och finalen – norska Birkebeinerrennet, 54 km (k) mellan Rena och Lillehammer den 15 mars.
Inför Vasaloppet har Anders Aukland i Team Xtrapersonell skrapat ihop 312 poäng, fyra mer än den italienske långloppsexperten Marco Cattaneo och nio poäng mer än Jerry Ahrlin som kör för Vålådalen SK och Militära långloppslaget.
– Det blir en spännande avslutning och jag är beredd att sälja mig dyrt, säger Jerry Ahrlin till längd.se.
Vem blir svårast att knäcka i långa loppet?
– Anders Aukland, han betecknar jag som en mer eller mindre komplett långloppsåkare. Han är stark, uthållig och rutinerad. I sin karriär har han vunnit Vasaloppet, Marcialonga och Birkebeinerrennet. Han blir farligast i kampen om slutsegern!
Cattaneo då?
– Stabil och pålitlig, allt med där framme. Men Marco är klart bättre i skejt. Det är också där han plockat mest poäng i vinter med placeringarna 1-2-3 i La Transjurassienne, Dolomitenlauf och La Sgambeda. Han får inte räknas bort, men med två rejäla klassiska lopp och ett fristilslopp kvar tror jag att Anders Aukland och jag har ett bättre utgångsläge.
Men Engadin Ski Marathon återstår?
– Ja, det är ett snabbt och öppet långlopp som kan sluta lite hur som helst. Jag vann La Sgambeda 42 km före Anders Aukland och Cattaneo, så jag tror inte att Cattaneo kan rycka ifrån oss så mycket där under normala omständigheter.
Vasaloppet?
– Där blir det en tuff match med många starka åkare och Anders som vunnit och kommit trea i loppet tidigare. Jag har två andraplatser och en femteplats. Målet är förstås att vinna. Cattaneo kan få det svettigt eftersom Vasaloppet är det längsta loppet och dessutom i klassisk stil. Men han är som sagt var både stark och erfaren.
Birkebeinerrennet?
– Kan bli avgörande. Jag tycker om loppet och har placerat mig som 3:a och 4:a där tidigare. Anders har vunnit Birken och blir inte att leka med där. I Birken kan flera andra åkare dyka upp. Jag ser fram mot de tre tävlingar som återstår och lovar göra mitt yttersta för att kunna försvara fjolårets totala cupseger.
Formen?
– Piggare och piggare. Formen känns stigande. Nu börjar jag hitta rätt med timingen i stakåkningen också. Jag känner ett bättre flyt i åkningen nu än tidigare i vinter då tekniken inte varit den bästa. Jag har också fått slita hårt i några lopp.
Hur laddar du inför Vasaloppet?
– I helgen startar jag i Skandinaviska Cupen i Sundsvall. Åker 10 km klassiskt för att blåsa ur kroppen lite. Har inte bestämt mig än om jag åker tremilen på söndag i Sundsvall, något annat lopp, eller köra fartträning på hemmaplan.
Veckorna innan Vasan?
– Träning i Östersund och Vålådalen. Helgen innan är det tävlingsfritt. Till starten i Berga by ska jag komma utvilad och fräsch. Sedan är det bara att göra sitt yttersta.
I damernas långloppscup har ryskan Tatiana Jambaeva kopplat ett stadigt grepp om segerpokalen. Hon är 100 poäng före Jenny Hansson som dock fortfarande har goda möjligheter att vända på steken. Jenny har i vinter vunnit det tyngsta loppet – Marcialonga – och går alltid bra i Vasaloppet. Elin Ek, IFK Mora SK är trea i sammandraget, 160 poäng bakom Jambaeva.
Ställningen i Fis Marathon Cup:
Herrar: 1) Anders Aukland, Norge, 312, 2) Marco Cattaneo, Italien, 308, 3) Jerry Ahrlin, Sverige, 303, 4) Mathias Fredriksson, Sverige, 211, 5) Jörgen Aukland, Norge, 207, 6) Tullio Grandelis, Italien, 188, 7) Oskar Svärd, Sverige, 162, 8) Daniel Tynell, Sverige, 124, 9) Rikard Andreasson, 120, 10) Anders Palmer, Sverige, 118, 11) Erik Eriksson, Sverige, 107, 12) Niklas Karlsson, Sverige, 101.
Damer: 1) Tatiana Jambaeva, Ryssland, 460, 2) Jenny Hansson, Sverige, 360, 3) Elin Ek, Sverige, 300, 4) Nathaschia Leonardi Cortesi, Schweiz, 185, 5) Susanne Nyström, Sverige, 155, 6) Irina Nafranovich, Vitryssland, 145, 7) Hilde G Pedersen, Norge, 140.