Jespers utmaning stavas Eurosport
Jesper Johnsson har koll på skidläget och i helgen är han ensam svensk längdkommentator i finska Kuusamo.
Eurosport sänder både lördag och söndag.
– Det här jobbet är en utmaning, det händer nåt hela tiden och man måste kunna hålla många bollar i luften samtidigt, säger skidprofilen från Sundsvall.
Han är inne på tredje året med att kommentera, analysera och skildra världscupcirkusen i längd för Eurosport Sverige. Som regel flyger skidgymnasietränaren i Järpen från Östersund till Stockholm och tar sig sedan ut till sändningskontoret i ett höghus på nionde våningen i Sundbyberg.
Men i helgen är Jesper Johnsson på plats i Kuusamo, eller Ruka, som orten heter där det körs sprint på lördag och traditionell på söndag.
– Vi satsar på närvaro när SVT-sporten inte sänder! Nu blir det live, direktsändning, och förhoppningsvis många tittare i Sverige!
Skid-Sverige känner gott till Jesper Johnsson som gillar att hålla låda, inte minst som speaker och programledare vid olika event.
TV är dock något helt annat. När producenten kopplar in honom från Eurosports högkvarter i Paris startar en flodvåg av information. Regin måste följas till punkt och pricka.
– Jag hör ”fransmannen” i hörlurarna och han ger besked när det blir reklamavbrott, när det ska klippas ihop sammandragsblock och så vidare. Samtidigt ska jag hålla minst ett öga på dataskärmarna där mellantider och måltider rullar upp och ned. Och så ska jag prata förstås, ha inlevelse och kunna improvisera fritt om det behövs. Ingen sändning är den andra lik, det sker ständigt överraskningar, sånt man inte räknat med.
Det låter stressigt?
– Visst, det är mycket att hålla reda på. Men som gammal tävlingsmänniska är det en härlig utmaning där man prövas till det yttersta. Skallen måste vara pigg och vaken, annars går det definitivt inte. Mentalt är det som att skriva en tenta, man är helt slut i huvudet efter en sändning. Men kommenterandet ger också en tillfredställelse om det gått bra.
Är du nervös?
– Jag vill jämföra mitt tevejobb med att tävla på skidor. Man fokuserar, vill prestera och försöker kräma fram den där optimala skärpan. Mobiliseringen framkallar en slags positiv nervositet, en känsla av att nu är det dags att leverera. Man måste vara bra förberedd och det går inte att kliva in i hytten och bara snacka. Det ska vara sakligt, korrekt och gärna med lite dramaturgiskt till bilderna.
Har du någon bisittare?
– Ibland, men inte alltid. Sprintvärldsmästarinnan Emelie Öhrstig var expertkommentator under VM 2007 och hon fanns också vid min sida förra helgen i Bietostölen. Emelie kan sporten, känner åkarna och ger tittarna det där lilla extra. I Kuusamo blir jag själv under lördagssändningen, men får sällskap i båset på söndag av en svensk landslagsåkare. Vem det blir får tittarna upptäcka när Europsport inleder sändningarna.
Har du nån mentor?
– Tidigare satt både Danmark, Finland, Norge och Sverige i Sundbyberg och kommenterade. I dag är vi själv. Men finske veteranen Kalle Lepistö har varit ett stort stöd.
Är det nån skillnad att kommentera sprint, masstart och tävlingar med intervallstart?
– Ja, i sprint är det bara pang-pang-pang! Då händer det nåt hela tiden. I traditionellt ligger tjusningen i att kunna följa tendenser i loppet, att stämma av tider och jämföra dem på olika avsnitt. I masstartlopp är det som att prata till en sällskapsresa. Det ges oftast gott om tid att berätta om åkarna, det gäller att hålla igång sändningen. 10 km masstart och intervallstart 50 km vore det bästa, tycker jag. Då blir sändningarna fylligast och bäst.
Har du sällskap i Kuusamo?
– Ja, fast inte på längd. Min vän Marit Nybelius från Falun kommenterar backe. Vi sitter i samma bås med ryggen vända mot varandra. Trevligt, i alla fall.
Vad tippar du i Kuusamo?
– Att Marit Björgen vinner en dubbel, sprint och 10 km klassiskt, att Emil Jönsson vinner herrsprinten och Anders Södergren 15 klassiskt. Det är i alla fall min förhoppning.
Eurosports sändningar börjar kl 11,15 på lördag och 9,15 på söndag.