Langd.se hissar och dissar

Av langd • 25.12.2009
Julsemester för längdåkarna. Då passer vi på att hissa och dissa… Vad har varit bäst och sämst i svensk längdåkning den här säsongen? Och vad är det bästa och sämsta i internationell längdåkning? Och vad snackade man om i längdvärlden och i längd-Sverige i början av den här säsongen. Här ser du våra svar.

Julsemester för längdåkarna. Då passer vi på att hissa och dissa…
Vad har varit bäst och sämst i svensk längdåkning den här säsongen? Och vad är det bästa och sämsta i internationell längdåkning? Och vad snackade man om i längdvärlden och i längd-Sverige i början av den här säsongen.
Här ser du våra svar.

Falk
SENASTIONSKVINNAN från Düsseldorf, Hanna Falk. Foto: World Cup, Düsseldorf

Plus i Sverige

1) Hanna Falk
Skrällsegern i Düsseldorf kom från ingenstans. Flera andra bra lopp när hon fick chansen i världscupen och Ulricehamns-åkaren är plötsligt OS-aktuell och nämns som ett svenskt medaljhopp. Såna dyker inte upp varje månad…

2) Stafettlaget i Beitostölen (damer)
Vilken härlig seger i den enda världscupstafetten som körs innan OS. Anna Olsson, Sara Lindborg, Anna Haag och Charlotte Kalla slog hela världseliten och speciellt imponerande var Charlottes ryck på slutsträckan där hon lämnade världsmästarinnor som Björgen och Saarinen…

ANNA HAAG matchas fram inte bara till sin första pallplacering, men också till OS i Vancouver… Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
ANNA HAAG matchas fram inte bara till sin första pallplacering, men också till OS i Vancouver… Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
3) Anna Haag
Hade aldrig varit på pallen innan den här säsongen. Nu har hon varit två gånger trea i världscupen och åkte masstarten i Rogla med en pondus så stark att det såg ut som om hon trodde att hon kunde vinna hela vägen. Fick OS-biljett på köpet – mycket välförtjänt.

4) Charlotte Kalla
Borde kanske toppat listan, men hon har större förväntningar på sig än de som är framför. Charlotte har dock bevisat att hon är en av världens tre bästa på 10 kilometer fristil och ett av våra största medaljhopp vid OS i Vancouver. Har blivit bättre också i klassisk och kan möjligen hänga med också i dubbeljakten…

5) Jesper Modin
Har tagit över titeln som Sveriges bäste sprinter när Emil Jönsson är skadad. Har dessutom nått pallen för första gången i världscupen och fått sin välförtjänta OS-biljett. Jesper har tagit minst två steg framåt, fått ett större självförtroende och är en man för OS-finalen i klassisk sprint.

MARCUS HELLNER jublar över andraplatsen i Davos (t v), vidare Matti Heikkinen och Maurice Manificat. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
MARCUS HELLNER jublar över andraplatsen i Davos (t v), vidare Matti Heikkinen och Maurice Manificat. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
6) Marcus Hellner
Levererade det vi ville se i Davos, där han trodde han hade vunnit tävlingen tills finländaren Matti Heikkinen och vann, men en andraplats visar ändå att Marcus är minst lika stark som förra året. Får ett svettigt OS-program och är bankers i stafettlaget och troligen också i teamsprinten samt de flesta individuella loppen.

7) Anna Olsson
Har sett mycket solid ut både i sprint och distans innan olyckan i Davos där hon kördes ner av ryskan Olga Rotcheva. En tråkig skada, det svenska damlaget behöver Anna i Vancouver, både i sprint och stafett. Krya på dig snarast, Anna!

JOHAN OLSSON blev bäste svensk i fristil i Beitostölen. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
JOHAN OLSSON blev bäste svensk i fristil i Beitostölen. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
8) Johan Olsson
Också Johan har stora förväntningar på sig i år, speciellt i klassisk stil. När han går fram och är bäste svensk i fristil i världscupen så visar det på framgång. Vi väntar på pallen, men loppet i Rogla gav förhoppningar. Givetvis också en mycket viktig kugge för OS-laget.

9) Daniel Rickardsson
Imponerade i sista världscuptävlingen i Rogla, där han hängde med till mål och blev 8:a i hård konkurrens. Det gav också OS-biljett, och Daniel kämpar om platsen som startman i stafettlaget. Han fick stå över stafetten i Beitostölen, vilket var synd, då han hade behövt den genomköraren.

10) Mathias Fredriksson
Än kämpar ”den gamle” på. Har fått två chanser i världscupen och varit 2×20:e. Loppet i Rogla gav prov på att Mathias har formen inne trots många hinder på vägen. Först var han inte med i landslagsgruppen, sedan två tunga skador under sommar och höst. Men han är troligen på väg mot sitt femte OS och är just nu alternativet till Rickardsson som startman i stafetten.

Bubblare på plussidan: Hanna Brodin, Fredrik Byström, Magdalena Pajala

ANDERS SÖDERGREN behövs tillbaka i form i det svenska laget. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
ANDERS SÖDERGREN behövs tillbaka i form i det svenska laget. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Minus i Sverige

1) Anders Södergren
Sveriges främste åkare behövs verkligen i de klassiska loppen. Vi trodde han hade gjort sig av med oturskvoten förra säsongen, men den här har börjat om möjligt ännu värre för Anders. Det tråkiga är att han inte riktigt vet vad som är felet. Vi hoppas att du snart är tillbaka, Anders!

2) Emil Jönsson
Sträckskadan i låret från Kuusamo, där han fick dra sig ur finalen ,har varit långvarigare än någon kunde ana. Det är oroväckande i en OS-säsong, men Emil själv är ganska lugn. Han är utan tvekan vårt största sprinthopp och måste vara i form i februari – både för individuell sprint och teamsprint.

3) Mats Larsson
Åkte tävlingen i Bruksvallarna men har sedan inte synts till. VM-tvåan från Sapporo 2007 har också en sjukdom som man inte hittar ut av. Mats vet inte om han kommer tillbaka i toppform, men Sverige skulle behöva honom också i februari. Nu känns dock uppförsbacken lång och vägen krånglig…

4) Anna Olsson
Mycket tråkig skada efter krocken med Olga Rotcheva i Davos-sprinten, där Anna tacklades av banan. Hon har tidigare haft problem med nacken, nu var det axeln. Inget var dock brutet och Anna kommer förhoppningsvis tillbaka ganska fort.

5) Arild Monsen
Vi fortsätter på avdelningen olyckor i Davos. Arild Monsens axelskada var mer alvarlig än Anna Olssons. Han föll under alpinåkning i den schweiziska skidmetropolen och tvingades till operation när han kom hem.

6) Björn Lind
OS-mästaren från 2006 får inte till det. Vi väntar på en framgång, men just nu har Björn mer än nog med att rädda OS-platsen. Han går ofta bra i kvalet, som i Kuusamo, men krafterna och motivationen verkar inte räcka hela vägen till finalen.

7) Peter Larsson
”Kungen av Düsseldorf” har i flera säsonger slitit med sjukdom och skador. Nu tvingades Peter ta konsekvenserna och avbröt sin karriär innan säsongen ens hade kommit igång. Tråkigt, men han hittade direkt ett nytt jobb som hjälptränare för Kanadas sprintgäng.

VART HAR
VART HAR ”chock-Britta” tagit vägen den här vintern…? Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN
8) Britta Johansson Norgren
”Chock-Britta” från OS-säsongen 2006 har inte hittat formen och sliter med en dryg månad kvar till OS. Just nu är hon långt ifrån Vancouver och Britta presterade inte heller när hon flyttades ner till Skandinaviska cupen i Vuokatti före jul.

9) Sverige skippar Touren
Som enda nation skipper stora delar av det svenska landslaget Tour de Ski, säsongens största utmaning vid sidan om OS. I Sverige tror man att andra länder gör det samma, men det är inte tillfälle. Tråkigt både för konkurrenter, arrangörer och TV-tittarna…!

10) Ny SM-krock
Åter igen krockar skid-SM med världscupen i Rybinsk. Det betyder troligen inga svenska åkare på startlinjen – av någon konstig anledning anses skid-SM i Sverige viktigare än världscupen, som man satsar på varje helg resten av vintern… Alla landslagsåkarna verkar välja SM i Piteå framför världscupen.

PETTER NORTHUG är vinterns skidkung utan tvekan. Han vinner allt för tiden. Foto: STEPHAN KAUFMANN, www.kristiansen-sport.com
PETTER NORTHUG är vinterns skidkung utan tvekan. Han vinner allt för tiden. Foto: STEPHAN KAUFMANN, www.kristiansen-sport.com

Plus internationellt

1) Petter Northug jr.
Ingen framför, ingen vid sidan. Den norska skidkungen vinner allt – numera också i klassiska tävlingar med intervallstart (Kuusamo). Han är aktuell för samtliga sex OS-tävlingar, men startar mest trolig i fem. I Norge väntar man bara på hur många guld det ska bli… Suverän världscupledare.

2) Hanna Falk
Med lite blågula ögon placerar vid ”Falken” här uppe. Skid-världen gillar nya, fräscha stjärnskott som kommer från ingenstans. Hannas seger i Düsseldorf slog ner som en bomb och plötsligt visste alla vem den 20-åriga svenskan är…

3) Justyna Kowalczyk
Man måste ha med maskinen från Polen. Hon styrde masstartsloppet i Rogla, och även om hon inte leder världscupen totalt, kommer hon helt säkert hem från Vancouver med flera medaljer. Det blev 3 guld på VM i Liberec, det kan mycket väl bli det samma i Vancouver…

4) Marit Björgen
Tillbaka efter flera svåra år och världscupledare vid juluppehållet. Vann i Rogla sin första sprint på tre år och sin första klassisksa sprint på över fem år i världscupen. Björgen vann 3 guld vid VM i Oberstdorf 2005, men har haft problem att hitta tillbaka efter det.

5) Irina Khazova
Vann 3 guld på JVM i Norge 2004. Blev avstängd för doping 2007, men kom nu tillbaka efter sin avstängning och var helt överlägsen i Davos. Dessutom nära segern i Kuusamo. Det är inte Khazovas (tidigare Artemova) fel att hon får starta igen. Hon följer bara dom regler som gäller. Men efter en miljoner frågor om doping i Davos ledsnade även den överlägsna segrarinnan…

6) Matti Heikkinen
Förvånade alla med två medaljer vid skid-VM i Liberec förra säsongen. Men avslutningen i Davos var ännu vassar och Matti tog sin första världscupseger. Han krossade Hellner & co på slutet. Finland behöver ett starkt herrlag igen och Heikkinen är mannen som kan ta våra grannar till himmeln under OS.

7) Alexei Petukhov
Vi såg segerinstinkten förra säsongen, men då var sprintern Petukhov för het på gröten och för dålig taktisk. Nu är han bättre och i Düsseldorf var han inte möjlig att rå på. En oerhört stark och farlig sprinter, som givetvis hör med till medaljkandidaterna i OS, speciellt nu som han har fått sin första världscupseger…

8) Petra Majdic
Den glada slovenskan ska försvara sprintvärldscupen för tredje året, och hon verkar inte sämre än tidigare. Lite stressad var hon på hemmaplan i Rogla och missade segern där, men i Davos var hon klart bäst och hon kan vinna både i klassisk och fristil. Försöker också kämpa om totalsegern i världscupen, där hon fick ge sig för Kowalczyk förra säsongen.

9) Franska herrar i Davos
Vilken laguppvisning av Frankrike på 15 kilometer fristil. Även om det inte blev seger, så hade Frankrike 5 åkare bland de 8 bästa. Maurice Manificat tog sin första pallplacering och mycket sämre var inte Vincent Vittoz, Emmanuel Jonnier, Robin Duvillard och Jean-Marc Gaillard.

10) Anna Haag
Har satt sig i respekt med sina två 3:e platser i Beitostölen och Rogla. Det anmärkningsvärda är att en kom i fristil och den andra i klassisk. Det gör Anna till ett klart medaljhopp på dubbeljakten i OS. Orsa-tjejen har tappat all respekt för konkurrenterna och fått taktisk hjälp av sambon Emil Jönsson. Var dessutom fyra på sprint i Rogla.

INGE BRÅTEN fd svensk landslagstränare som numera tränar Kanada och som bröt lårbenshalsen i Kuusamo. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
INGE BRÅTEN fd svensk landslagstränare som numera tränar Kanada och som bröt lårbenshalsen i Kuusamo. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Minus internationellt

1) Anders Södergren
Även internationellt vill man att vår bästa distansåkare ska vara i form. Anders är en oerhört populär åkare och en mycket trevlig kompis för dom flesta i världseliten. Därför lider många med honom nu när han sliter med att bli frisk och hitta formen.

2) Tyskland
Vad har hänt med Jochen Behles landslag…? En andraplats till Tobias Angerer i sprinten i Rogla är i princip det enda man har att jubla för. En man som Axel Teichmann har figurerat bland de sista på resultatlistan i vissa tävlingar och tyskarna har mycket att göra för att komma i form till OS.

3) Norska tränares olyckor
Först var det Inge Bråten på glattisen i Kuusamo och därefter Arild Monsen i alpinbacken i Davos. Det har inte varit lyckosamt för norska tränare i andra landslag den här försäsongen. Inge Bråten bröt lårbenshalsen i Kuusamo, men förväntas tillbaka redan vid Tour de Ski. Arild Monsen slog sig i axeln och fick operera, men han kommer förhoppningsvis att finnas med vid OS.

4) Ola Vigen Hattestad
Kanske lite orättvist att ha fjolårets dubbla sprintvärldsmästare här. Han har trots allt vunnit i år och är bra med i världscupen. Men Ola gjorde alla bortskämda förra säsongen då han vann 9 av 11 tävlingar. Nu har han fått oförklarliga exiter både i Davos och Rogla – orsak till panik eller har han situationen under kontroll…?

5) Virpi Kuitunen
Hittils bara en skugga av sitt forna jag. Bara i stafetten i Beitostölen visade Virpi gamla takter. Har hon fortfarande den motivation som behövs eller är det alla ryggproblem som gör att hon inte är i samma form. Oroväckande att hon inte hängde med i klassisk masstart i Rogla under perfekta förhållanden med hårda, fina spår som brukar vara hennes specialitet.

6) Krocken i Kuusamo
Odd-Bjørn Hjelmeset ledde 15-kilometersloppet i Kuusamo när en schweizisk vallare förvillade sig ut i spåret och fällde norrmannen, som dessutom bröt ett par revben. Odd-Bjørn blev uppretad och ”hängde upp” vallare mot en bil efteråt. En sådan olycka ska givetvis inte hända och det kan ha kostat Hjelmeset en OS-biljett…

7) Snöskandalen i Rogla
Lagledarna ville vända startlistan för prologen upp och ner för att ge de bästa åkarna en fair chans i snöovädret. Det vägrade juryn och tävlingsledare, vilket fällde många starka åkare som kämpar om OS-biljetter. Värst gick det ut över Thobias Fredriksson med startnummer 1, som i princip var chanslös på en plats i kvartsfinalen.

8) Saarinens diskning
Trefaldiga världsmästarinnan Aino-Kaisa Saarinen diskades från sin fjärde plats i Roglas masstartlopp. Hon bytte spår precis innan en inlagd spurt och fällde hemmahoppet Petra Majdic. En diskning var inte fel, även om Saarinen bedyrade sin oskuld. Såna manövrar gör man inte utan att se sig för.

9) Rysk doping
Alltid ett samtalsämne. Nu kom Khazova tillbaka, samtidigt fälldes Julija Tchepalova för två år efter ett positivt test ifjol. Evgenji Dementiev, Natalia Matveeva, Nina Rysina och ett antal skidskyttar finns också på ryssarnas svarta lista över avstängda åkare. Kan ingen få slut på fusket i det här jättelandet i skidvärlden…?

10) Jens Arne Svartedal
Världsmästaren i sprint från Sapporo 2007 har de senaste två åren stått utanför norska landslaget och tränat med Team Xtra personell. Han satsar mot OS i Vancouver, men åkte sig troligen ur laget när han inte hängde med på tremilen i Rogla.

SVERIGE var först med vallabuss och man var också först med ett eget flygplan för landslaget. Foto: NEXTJET
SVERIGE var först med vallabuss och man var också först med ett eget flygplan för landslaget. Foto: NEXTJET

Snackisar i skid-Sverige och skidvärlden

1) Spåravgifterna
Den stora frågan i Sverige den här hösten: Ska det kosta pengar att träna i våra skidanläggningar? För vissa anläggningar handlar det om inkomster i miljonstorlek. Motståndarna tycker att de kommunala beslutsfattarna prioriterar fel och inte uppmuntrar till fysisk aktivitet. Vissa har också hävdat att det strider mot allemansrätten att ta betalt.

2) Vallabussar
Sverige var först ifjol, nu kom Norge efter med sin vallabuss. Samtidigt kommer forskningsresultat som visar att vallarna har mycket dåliga arbetsförhållanden och andas i giftig luft. Här har vi troligen bara sett början på utvecklingen, även om få andra nationer har eknomiska muskler att ta efter Sverige och Norge.

3) Eget flygplan
Sverige blev först även med ett eget flygplan för landslaget. Även om det inte kunde landa i Fagernes och dessutom fick mellanlanda på sträckan mellan Östersund och Kuusamo, innebär det en klar förkortning av restiden för de aktiva i den blågula truppen.

4) Privatteam och Red Bull
Petter Northug fick en privat sponsordeal med Red Bull och i Norge gick diskussionerna om privatlag och privata sponsorer så högt att Red Bulls reklamvärde ansågs vara kring 20 miljoner innan man ens signat kontraktet…

5) Khazova kom tillbaka
Irina Khazova (tidigare Artemova) kom tillbaka och vann suveränt i Davos. Hon var nära segern i Kuusamo och diskussionen om ex-dopade åkares återkomst i världscupen blev het. Men nu är det ju inte Khazova som gör reglerna och hon hade full rätt att komma tillbaka efter två års avstängning.

6) Krocken i Kuusamo
En schweizisk vallare som varit med i 20 år i gamet förvillar sig in i banan och fäller en ledande Odd-Bjørn Hjelmeset, som dessutom bryter två revben. Sånt ska inte hända och Hjelmeset blev så förbannad att han ”hängde upp” vallaren på en bil. Vallaren fick böter, men även Hjelmeset fick ”gult kort” av FIS…

7) Snön i Rogla
Många av de bästa åkarna fick aldrig en riktig chans i sprinten i Rogla, där snön vräkte ner och man inte kunde hålla spåret så rent att glidet blev det samma för dom första som de som startade lite senare. Juryn ogillade vissa lagledares förslag om att vända startordningen och tränarna ansåg sig än en gång överkörda av FIS.

8) Team Skitunnel
Här hemma gick ett gäng tjejer utanför landslaget ihop och bildade Team Skitunnel i Torsby med Johanna Ojala som manager. Mest för att kunna träna tillsammans och inspirera varandra. Men när Hanna Falk plötsligt vann en världscuptävling och fick OS-biljett till Vancouver blev Team Skitunnel ”en hit”…

9) Petter Northug
Den nya, norska skidkungen kan inte längre bara hänga med och vinna masstartslopp. Nu vinner han även klassiska tävlingar med individuell start och han vinner klassiska sprinterlopp. Alla pratar om vem som ska kunna slå Northug i OS och hur många guld han ska vinna…

10) OS i Vancouver
Det stora målet för alla den här säsongen. Så stort att svenska toppåkare skippar Tour de Ski och andra hoppar över flera världscuptävlingar. Vem som är i form i Callaghan Valley i februari och vinner medaljerna återstår dock att se…

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Stina: – Ni måste ha lite tålamod

    Förväntningarna var skyhöga då Stina Nilsson debuterade i långlopp i söndags. Hon infriade till hundra procent. Nu öppnar hon upp om att leva hela sitt vuxna liv i medias strålkastarljus.

    by Kjell-Erik Kristiansen

    24.09.2024
  • Petades från landslaget – vann VM-guld

    by Kjell-Erik Kristiansen

    24.09.2024
  • Landslagsstjärnorna avslöjar: Nu flyttar de ihop

    by Maja Eriksson

    23.09.2024
  • Stina Nilsson vann debuten – överlägsen i avslutningen

    by Maja Eriksson

    22.09.2024
  • Maktdemonstration av Team Aker Dählie – delade segern

    by Maja Eriksson

    22.09.2024