Längd.se hjälper dig i rullskiddjungeln
Sommaren är en bra tid att åka rullskidor. Skönt väder (kanske inte den här sommaren) och långa ljusa dagar ger fina förutsättningar för bra rullskidturer.
Är du motionär och siktar mot Vasaloppet eller annat långlopp i vinter? Eller ska du åka Alliansloppet i slutet på augusti. Då är det hög tid att sätta fart på rullskidorna. Längd.se tog hjälp av rutinerade och meriterade rullskidåkaren Joakim Engström för att ge lite tips.
Joakim ”Jocke” Engström har meriter från rullskidlandslaget och en bland annat en bronspeng från VM. I prisskåpet finns också stafett-SM medaljer. På Vasaloppet är bästa placeringen hittills 20:e.
Vad ska en motionär tänka på i valet av rullskidor?
– Tänk till var du är och tränar mest. Är det mest fin asfalt eller är det mera grov. Är det mycket kuperat eller mest flackt.
– Är det mest platt kan man testa och åka med rullskidor med lite mera rullmotstånd. Har man mera kuperat kan ett par mera lättrullade hjul vara att föredra.
– Är man väldigt ovan kan man kombinera och ta ett lätt hjul fram och ett tyngre bak. Då kan man ha det bakre hjulet som lite broms i utförsbackarna.
– Är det sämre väg är det bra med en skida som är dämpande. En med träkärna eller annan dämpning. Är det jättefin asfalt där du åker är det spelar det ingen roll vilken skida du använder.
Stavar och spetsar
– Många glömmer av att byta spetsar över huvudtaget. Man kör med sina vinterspetsar och dom är inte härdade. De speciella rullskidspetsarna är härdade och tål mer belastning. Sen kan man slipa om de spetsarna hela tiden med en diamantslip så att de är vassa och man får bra grepp.
– Det kan vara en liten fara att åka med för styva stavar. En del kan få problem med till exempel armbågarna då. Har man fått problem kan en lösning vara att åka med en truga med dämpning i.
– Man kan gärna gå ner två-tre klasser på stavarna när man åker rullskidor. En lite billigare stav är lite mjukare och mer dämpande.
Skejtrullskidor för en motionär?
– Man ser ju ganska många som åker inlines med stavar. Att åka skejtrullskidor är mera skidlikt och inget dumt alternativ för en motionär för att få lite variation. Det går ju även att köra bra stakträning på ett par såna skidor.
I första hand är det ändå klassiska rullskidor som kommer ifråga för en motionär som tränar inför vinterns långlopp. Många tränar också inför Alliansloppet i slutet på augusti. Där har arrangören i samverkan med Vasaloppet och Skidförbundet bestämt att man måste åka på hjul av typ klass 2. Detta för att man ska kunna använda loppet som seedningsgrundande till Vasaloppet. Har man tänkt åka loppet är det därmed viktigt att hålla koll på vilka hjul man har på sina skidor.
Träningstips inför vintern
Hur tycker du att man som motionär ska lägga upp sin rullskidträning inför vinterns långlopp?
– Det är bra att hålla igång kroppen en eller par gånger i veckan med rullskidåkning redan nu. Inte vänta till sen höst. Tränar man mot till exempel Vasaloppet så är rullskidåkning det närmaste man kan komma. Nu på sommaren är förhållandena som finast. Man kan åka lättklädd och asfalten är oftast torr och fin. Kontinuiteten är det viktiga. Att det inte blir för sällan.
Längre eller kortare pass?
– Till en början tycker jag man ska rikta in sig på längre och lugna pass för att få in tekniken. Det är lite speciellt att åka fort på rullskidor. Man ser att många motionärer har svårt att åka diagonal på rullskidor.
Några tips?
– Det första är att man måste våga lita på sig själv. Pröva att åka utan stavar, du har ju alltid fäste. Åk fram och tillbaka och försök hitta balansen. Det är jättebra träning även inför vintern. Det är lite samma som att åka i dåliga spår. Rullskidor slits ofta ner snett och blir därmed lite vingliga.
– Man kan tänka på att byta skida mellan höger och vänster för att slita dom jämnare. Man kan också behöva knacka lite på muttrarna för att rikta hjulen så att de går rakare. Det är också ett tips. Vägarna sluttar oftast ner till höger och därmed slits vänsterskidan mer. Det är också en anledning till att det är bra att byta mellan vänster och höger ofta.
– Ett annat tips när det gäller tekniken är att man kan byta och sätta spärren på främre hjulet. Då blir det viktigt med tyngdöverföringen och man måste man trycka tidigare för att få fäste. Det är ett bra tips för de motionärer som kommit lite längre i sin träning.
– Många tror att Vasaloppet är stakning men ju mer man kan använda sina ben desto fortare kommer man kunna åka.
Tillbehör
– Det är alltid viktigt att använda hjälm men även glasögon är bra att ha. Är det mörkt är det givetvis viktigt med en reflexväst. Annars är det bra med färgglada kläder så man syns tydligt.
– Använd gärna rullskidhandskar som är lite tunnare så det inte blir för varmt. Att bromsa
– Det är viktigt att öva på att bromsa på rullskidorna. Prova med att liksom ploga med skidorna för att sänka farten. Ett alternativ är att gå ut med en skida i gräset eller gruset på sidan för att hejda farten. Det är de två alternativen som är bäst.
– Det gäller att planera åkningen och inte ge sig ut i backar eller områden där det blir för svårt eller farligt. Åk höger sida av vägen
– Det är höger sida som gäller om man åker på landsväg om rör sig fortare än en gående. Och det gör väl de flesta.
Det finns en stor mängd olika rullskidor på marknaden. Nedan finns en länk till vår tyska systersajt xc-ski.de som gjort en stor rullskidtest nyligen.