Myllylä medger EPO-dopning
Mika Myllylä är den första av de finska skidåkarna som erkänner att han använt EPO under sin aktiva karriär. Han har lagt korten på bordet för centralkriminalpolisen i Finland och har sagt att EPO var en del av hans skidkarriär.
När de finska stjärnorna åkte dit under hemma-VM i Lahtis 2001 var det för hemohes, som anses vara ett medel som ska dölja annan och tyngre doping – som till exempel EPO.
– Jag har personligen doserats epohormon intravenöst, men jag vill inte ta ställning till vem som gett mig medlet, säger Myllylä i polisförhöret.
Det är TV-kanalen Nelonen (fyran) i Finland som har fått tag i centralkriminalens förundersökningsprotokoll och återger Myllyläs erkännande ordagrant, skriver Huvfudstadsbladet.
Myllylä har inte varit till förhör som misstänkt, utan i samband med den pågående utredningen mot flera av topparna i det finska skidförbundet som anklagas för att ha ljugit när de har sagt att de inte kände till dopingen i det finska landslaget.
Snabb utförsbacke
Mika Myllylä var VM-hjälten i Ramsau am Dachstein 1999 och han var OS-kung i Hakuba 1998. Förväntningarna var enorma inför VM på hemmaplan 2001 och totalt vann Mika Myllylä, som bott sina första levnadsår i Trollhättan, sex OS-medaljer och nio VM-medaljer.
Men sedan hemohes-skandalen i Lahtis 2001 har utförsbacken varit brant – brantare för Myllylä än någon av de andra inblandade.
Han har medgett problem med alkohol och har varit inblandad i flera fyllebråk och förlorat både jobb och familj. Nu väntar dessutom åtal för misshandel, men Myllylä får hjälp att komma tillbaka.
– Vi jobbar hårt med att hjälpa Mika. Han är på rätt väg och det är olyckligt när det händer episoder som för ett par veckor sedan då han anmäldes av två tjejer. Mika har fått jobb och sköter sig för det mesta mycket bra, säger förre landslagstränaren för damer, Janne Näs, som är en av dom som hjälper den forne skidhjälten att komma på fötter igen.
Vill inte ge ut bakmännen
Enligt TV-kanalen Nelonen säger Mika Myllylä följande i polisförhörandet från den 16 april ifjol:
Har du själv vetskap eller erfarenhet av intravenös epodocering som utförts av X eller någon annan person?
– Jag har personligen docerats epohormon intravenöst, men jag vill inte ta ställning till vem som gett mig medlet.
När har doceringen skett?
– Det har skett under min karriär, utan närmare precisering.
Vem har vetat om epo-doceringen?
– Det kan jag inte ta ställning till. Om någon vet så kan den berätta själv.
Myllyläs bekännelse bekräftar misstankarna om att den finländska skidåkningen var föremål för en organiserad dopning under sin glansperiod. Ända sedan dopningsskandalen i Lahtis har man ”vetat” det, men nu finns det svart på vitt, skriver hbl.fi.
Systematisk doping
Antidopningskommitténs medicinska chef Timo Seppälä uppger för FNB att Myllyläs bekännelse förstärker misstankarna om systematisk doping. Redan efter Lahtis ansågs det självklart att skidarna hade använt hemohes för att dölja epobruket. Ingen av finländarna hade dock åkt fast för epo.
Centralkriminalen började utreda dopningssaken på allvar efter att Kari-Pekka Kyrö , chefstränaren under Lahtisspelen, sommaren 2008 avslöjade att dopningen hade varit omfattande och systematisk.
Under Myllyläs aktiva tid hade man inte samma metoder att spåra EPO som man har idag. Därför var det ganska ”ofarligt” att fuska.
Värsta mardrömmen
– En stor del av min värld smulades sönder 28.2.2001 när jag till min stora förskräckelse fick höra att mitt dopningsprov i VM-tävlingarna i Lahtis var positivt. Mitt livs värsta mardröm hade börjat.
Jag har alltid försökt svara för mitt livs gärningar och det som ankommer på mitt liv. Det gör jag också nu. Som toppidrottare borde jag ha tagit reda på och varit medvetande om att det ämne jag fått kommer att leda till ett positivt dopningsresultat, har Myllylä sagt enligt Nelonen. Dom här orden lär komma från hans ”testamente” som han skrev efter dopingskandalen och som fick mycket uppmärksamhet i Finland.
”Testamentet” ger sken av att bruket av hemohes egentligen inte var något dopningsmedel som förbättrade idrottsmannens prestationsförmåga. I den urskog av förklaringar som följde efter Lahtis betraktades hemohes mer eller mindre som en oförarglig återställare. I själva verket var dess uppgift bara att dölja EPO-hormonbruket, skriver hbl.fi vidare.
Tre av de fyra finländarna i det segrande stafettlaget åkte fast för doping, förutom Myllylä också Jari Isometsä och Harri Kirvesniemi. Den ende i stafettlaget som inte testade positivt var Sami Repo.
I tillägg till de ovan nämnda fälldes också Janne Immonen, Milla Jauho och Virpi Kuitunen i den omtalade hemohes-skandalen i Lahtis 2001. Kuitunen är den enda av de fällda som har kommit tillbaka på toppnivå efteråt.