Naturbegåvning som tagit hjälp av medicinman i Norge

av langd • 27.09.2007
Naturbegåvning är bara förnamnet. Mats Larsson, 27, är supertalangen som åker skidor som en gud. VM-silvret i sprint i Sapporo gav honom kvittot på att kapaciteten finns för att kunna matcha de stora elefanterna. – Jag vet att jag kan, bara jag får vara frisk. Nu är jag hos en norsk medicinman för att få ordning på hälsan, säger landslagsstjärnan till längd.se

Naturbegåvning är bara förnamnet. Mats Larsson, 27, är supertalangen som åker skidor som en gud.
VM-silvret i sprint i Sapporo gav honom kvittot på att kapaciteten finns för att kunna matcha de stora elefanterna.
– Jag vet att jag kan, bara jag får vara frisk. Nu är jag hos en norsk medicinman för att få ordning på hälsan, säger landslagsstjärnan till längd.se

Det finns få jämförelser när det gäller teknisk briljans i skidspåret. Men så är han också son till Gunnar ”Hulån” Larsson, OS-bronsmedaljör i Grenoble 1968 och dåtidens stilbildare i skid-Sverige.
Motorn är det heller inget fel på. Mats Larsson är stark och uthållig, men framför allt snabb som en vessla. I vintras vann han SM-guld både i sprint och på 50 kilometer. Lägg därtill en andraplats i Drammen och en tredjeplats i Stockholms Slottsprint.
VM-succén, tvåa efter Jens-Arne Svartedal, var ingen tillfällighet.
Genombrott, heter det!

Redan vid VM i Oberstdorf 2005 spände Mats musklerna och blev sexa i sprinten. Han åkte också första sträckan i stafetten. I OS i Turin åkte han på nytt startsträckan och fick brons tillsammans med Mathias Fredriksson, Johan Olsson och Anders Södergren.

– Jag har nog en viss förmåga att kunna fokusera och vara som bäst när det gäller, säger Mats från sitt hotellrum i Svindal i Norge där han vistas flera dagar för att råda bot på en segsliten förkylning som vägrat ge med sig.
Den omtalade medicinmannen Arild Abrahamsen ger Mats alternativ medicinbehandling med bland annat vitaminer och mineraler.

Svenska toppskidåkare har i höst åkt i skytteltrafik till doktor Abrahamsen och Mats Larsson känner att behandlingen ger effekt:
– Efter fem veckors vila på grund av förkylning börjar det äntligen släppa och jag kan börja träna lite lätt igen. Skönt!
Psykiskt är Mats stabil och lugnet själv. Han låter sig inte stressas eller rubbas på grund av träningsuppehållet.
– Lite otålig blir jag, men det är ingen panik. Jag ser kommande säsong som en helhet och tänker träna och tävla så mycket jag kan, utan något specifikt mål. Jag vill självklart åka fort och lyckas bra i världscupen, men är den här mästerskapsfria säsongen mest ute efter att bli starkare, snabbare och uthålligare. Att lägga grunden för det som komma skall: VM i Librec 2009, OS i Vancouver 2010, VM i Oslo 2011…

Du blev inkastad som reserv i VM-sprinten och tog silver. Det måste ha kommit som en stor överraskning?
– Både ja och nej. Det som kanske överraskade mest var att jag hade den optimala känslan genom kvalet, kvartsfinalen, semifinalen och finalen. Jag hade precis den känslan i kroppen som jag programmerat in i hjärnan med hjälp av min mentale rådgivare Rune Gustafsson. Fantastiskt!

Berätta om ert arbete?

– Rune har varit min samtalspartner sedan Salt Lake City OS 2002. Stegvis har han gett mig verktyg som bidrar till att jag kan fungera effektivt och rationellt i skarpa lägen som VM och OS. Målbilder ingår i övningarna och VM-insatsen hade jag faktiskt sett framför mig många gånger.

Hur resonerar ni?

– Kortfattat handlar det om att ha en trygg och stabil helhet i livet, att trivas, se möjligheterna och inte hindren. Att undvika energiläkage är viktigt. Om något inte stämmer privat, på träningen eller i laget så suger det kraft ur en och påverkar prestationsförmågan negativt. Med Rune har bitarna fallit på plats och jag lever som jag lär. Hos en elitidrottare sitter mycket i huvudet, förstår du. På det psykiska planet har jag läget under kontroll och inte ens 5 veckors sjukfrånvaro kan få mig ur balans.

Du har ett nära förhållande till naturen?
– Ja, det har jag. Jakt och fiske är mina favoritgrenar vid sidan av längdskidåkningen. I höst har jag skjutit en hel del ripor och skogsfåglar. Sambon Jenny (syster till Martin Larsson i landslaget) och jag köpte en stuga i Borgafjäll, vårt paradis. Där jagar vi och plockar kantareller i mängder.
Det låter ljuvligt!
– Absolut, det gäller att njuta av livet!

Sprint eller traditionellt i vinter?
– Både och. Om hälsan medger blir det fullt ös i alla lägen. För att lyckas nå världstoppen traditionellt behöver jag målmedvetet nöta på och bli tillräckligt genomtränad. Sjukdomar har satt käppar i hjulet för kontinuiteten. Men jag vet att jag kan lyckas och satsar generellt på att höja nivån ytterligare de närmaste åren. Går det framåt kan jag tänka mig att vara med över OS 2014 i Ryssland. Då är jag 34!
Lycka till, Mats!
– Tack, det blir säker bra det här.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Edvin och Moa gav pengarna till moderklubbarna

    Under Svenska Spel Summer Tour i Falun delades Hejapriset ut till cupens slutsegrare. Edvin Anger och Moa Hansson skänker 10 000 kronor till ungdomsverksamhet i klubbar som haft stor betydelse för deras skidkarriärer. ”Våra ungdomar följer varje steg Moa tar”, säger Landsbroledaren Andreas Grahn.
    av langd
    10.10.2024
  • Rekordmånga kvinnliga Pro Team åkare i säsong XVI

    av Max Östlund
    09.10.2024
  • Kompetenscentrum för elitidrott i Luleå invigd

    av langd
    08.10.2024
  • ”Sveriges friskaste arbetsplats” – två vinnare utsedda

    av langd
    08.10.2024
  • Åsarna Ski Academy klara för ny säsong med Burman i gruppen

    av Maja Eriksson
    08.10.2024