“Rubb-skidor” är inne, så här behandlar du dom

av langd • 08.11.2008
Jørgen Auklands seger i Vasaloppet på vallningsfria skidor i svårt före har orsakat en rush efter såkallade “rubb-skidor”. – Alla fabrikanter har märkt en klar ökning i efterfrågan efter den här typen skidor, som är en bra lösning på svårvallat växlingsföre kring nollgradigt, säger Lasse Jonsson, servicechef för Fischer i Sverige.

Jørgen Auklands seger i Vasaloppet på vallningsfria skidor i svårt före har orsakat en rush efter såkallade “rubb-skidor”.
– Alla fabrikanter har märkt en klar ökning i efterfrågan efter den här typen skidor, som är en bra lösning på svårvallat växlingsföre kring nollgradigt, säger Lasse Jonsson, servicechef för Fischer i Sverige.

Lasse Jonsson, Foto: Kjell Erik Kristiansen
LASSE JONSSON märker pågång efter ”rubb-skidor”. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
– Den här skidan har ju funnits på marknaden länge, men det är en typ skida som inte har uppmärksammats så mycket. Däremot har det blivit ett riktigt tryck efter förra Vasaloppet, medger Lasse, som säger att alla skidfabrikanterna har känta av samma rusning.
– “Rubb-skidor” bör alla tävlingsåkare ha i sitt skidfodral. Det kan vara en utmärkt lösning när föret är växlande kring noll grader, som till exempel när det är både vått och torrt i samma tävling.
Lasse Jonsson säger att meningen med skidorna är att man ska kunna hitta ett alternativt när allt annat är “omöjligt”.
– Dessutom är de såkallade “rubb-skidorna” lättskötta och man gör det hela med lite sandpapper och glidvalla.
De olika skidfabrikanterna har lite olika “rubb-skidor”. Langd.se vill inte gå in på vilka som är bäst eller har de största fördelerna, men vi återger gärna Fischers rekommendationer om hur man ska behandla den här typen av skidor.

Behandling av vallningsfria “rubb-skidor”

Skidorna är beräknade på det svåra noll-föret, speciellt ny snö, finkornig snö som vi “alla” har vallat bort oss i. “Rubb-skidorna” funkar också tillfredsställande i övergången till våt snö, som t.ex. variationer i föret från våt snö till finkornig torrsnö, temperaturerna -1 till +2 grader och våt snö igen täcks erfarenhetsmässigt mycket bra.
Gör så här:
1) Glidzonerna behandlas som normalt. Glidvalla ska inte borstas in i fästzonen.
2) Gnid pulver lätt in i fästzonen utan värme, ca 20% av det som normalt läggs på glidzonerna. Använd kork till å fördela pulvret jämnt. Pulvret hindrar isbildning vid “torr” snö. Pulver på våt snö är inte nödvändigt. För mycket pulver ger sämre feste.
3) Om pulver används på glidzonerna räcker det med den pulvermängd som borstas in i fästzonen från glidzonerna.
4) Fluorspray över fästzonen är alternativet till pulver i fästzonen.

Detail Zero Ski

* Fästzonen rengörs med skidrens när när det ser att det är nödvändigt. Låt skidrensen fördunsta i ca 25-30 minuter i rumstemperatur. Gnid därefter den angivna pulvermängden i fästzonen.
* Om man känner att fästet reduceras något efter en tid kan belaget “rubbas” upp igen med #100#-papper i korta “drag” i längdriktningen (vid evt osäkert fäste kan #80#-papper användas på mitten).
* NB: Använd aldrig värme i fästzonen.
* NB: Vid evt re-stenslipning, var säker på att den som gör slipningen tar hänsyn till fästzonen.
* Fästzonen måste INTE slipas. I glidzonerna har skidorna en stenslip som är anpassad finkornigt noll-före där skidorna är optimala.
* “Rubb-skidorna” bör alltid vara färdigt preparerade, plötsligt kan det rätta föret vara där!
* Värmeskåp: Ev värmeskåp upp till 52 grader celsius är OK. Lägg tape i övergången mellan glidzonerna och fästzonen så att glidvallan inte flyter in i fästzonen.
* “Rubb-skidorna” väljs lite styvare än torrsnöskidorna.

Erfarenheter:

– Skidorna funkar på ännu flera fören än man tidigare informerat om.
– Segraren vid för-VM i Oberstdorf använde “rubb-skidor”.
– 12 av 18 medaljörer vid norska juniormästerskapen 2005 använde “rubb-skidor” på såkallat “Rossaföre”.
– Det riktigt stora genombrottet för “rubb-skidorna” kom i Vasaloppet 2008. Skidorna var perfekta och flera sade att “jag skulle haft rubb-skidorna”.
– När man ska träna på lite högra höjd och inte känner förhållanderna kan “rubb-skidorna” ofta vara lösningen.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Edvin och Moa gav pengarna till moderklubbarna

    Under Svenska Spel Summer Tour i Falun delades Hejapriset ut till cupens slutsegrare. Edvin Anger och Moa Hansson skänker 10 000 kronor till ungdomsverksamhet i klubbar som haft stor betydelse för deras skidkarriärer. ”Våra ungdomar följer varje steg Moa tar”, säger Landsbroledaren Andreas Grahn.
    av langd
    10.10.2024
  • Rekordmånga kvinnliga Pro Team åkare i säsong XVI

    av Max Östlund
    09.10.2024
  • Kompetenscentrum för elitidrott i Luleå invigd

    av langd
    08.10.2024
  • ”Sveriges friskaste arbetsplats” – två vinnare utsedda

    av langd
    08.10.2024
  • Åsarna Ski Academy klara för ny säsong med Burman i gruppen

    av Maja Eriksson
    08.10.2024