Tommy Limby bakom juniorlandslagsläger
Stafettvärldsmästaren Tommy Limby, 60, skänkte en lägervecka på Limbygården till samtliga JSM-medaljörer 2007.
Det renderade i ett helt juniorlandslagsläger vid Orsa-Grönklitt:
– Helt fantastiskt, tycker juniorlandslagstränaren Cathrine Engman.
Det här är en solskenshistoria som börjar långt borta i Asien, närmare bestämt i den kinesiska sjumiljonersstaden Changchung på nyårsaftonen 2006.
Skidprofilen Tommy Limby och tävlingsledaren för JSM i Häverödal 2007, Janne Pettersson, träffades på ett hotell i samband med det kinesiska Vasaloppet och pratade JSM-arrangemang.
– Jag berättade om våra förutsättningar och arbetet med att ro det hela i land hemma i uppländska Häverödal. Tommy lyssnade noga och kom med goda inspel. Sedan gick han och tog sig ett bad för att strax komma tillbaka och säga att han bestämt sig för att skänka lägerveckor på Limbygården till samtliga medaljörer och de fick ta med sig en kompis, berättar tävlingsledaren Janne Pettersson och fortsätter:
– Jag bara stod och gapade. Vilken fantastiskt generös människa. Helt otroligt!
Häverödals SK tog emot gåvan med öppna armar!
– Nu är landets 24 bästa juniorer på plats i skidparadiset, säger Janne Pettersson.
Svenska Skidförbundet prisade Tommy Limbys initiativ och såg till att allt blev till ett extra juniorlandslagsläger.
– Jag har landets främsta juniorer här och Tommy Limbys initiativ är förstås till glädje för oss alla. Nu får vi mer tid tillsammans och kan träna och diskutera med varandra i en miljö som är helt suverän. Limbygården har 24 platser med hög standard och relaxavdelning. Utanför stugknuten finns fem mil välpreparerade skidspår. Det kan inte bli bättre, säger juniorlandslagstränaren Cathrine Engman belåtet.
Junioreliten
Lägret startade i söndags och pågår till lördag. Bland deltagarna märks vinnarna i Vattenfall Cup förra helgen i Gällivare, Teodor Pettersson, Åsarna IK, Lisa Larsen, Sundbybergs IK, Hanna Brodin, Falu IK och Jesper Modin, Selånger SK.
– Bland JSM-medaljörerna 2007 är det bara Mia Eriksson och Charlotte Kalla som saknas, säger Janne Pettersson som är med och hjälper till på lägret. Cathrine Engman har assistans av Madde Karlsson, Falun.
Lisa Larsen, en av pristagarna till lägerveckan har bjudit med sig sin klubbkompis Christina Lövald-Hellberg från Sundbyberg |
– Det här är en familj som älskar längdskidåkning och idrottsungdomar, säger Janne Pettersson som genom bland annat Tommy Limbys sponsring fick till ett uppskattat JSM i Uppland och till på köpet blev det alltså ett juniorlandslagsläger i Orsa-Grönklitt.
Tonje Hannes-Rehnsberg vallar skidor på Limbygården. Vallalokalen har 8 profiler för vallning, skotork och förvaringsutrymme |
Historisk skidåkare
För yngre läsare som inte är uppdaterad på Tommy Limbys karriär som skidåkare väljer vi att ge en liten lektion.
Tommy, som är från Orsa, vann 1966 JSM-guldet för yngre juniorer och toppade även juniorklassen i statusfyllda Salpusselkässpelen i Lahtis.
Han vann även JSM-stafetter med Orsa och Svenska Skidspelens juniorklass. Vid SM-veckan 1974 i Malmberget var Tommy med om att vinna alla laggulden (15 km, 30 km och 50 km, plus stafetten) i Orsas färger.
Tommy Limby fick sitt internationella genombrott 1973 när han tävlade för Edsbyns SK i Hälsingland. Då kom han tvåa i Vasaloppet efter finländaren Pauli Siitonen och vann militär-VM-guld i stafett.
1976 blev han trea i Vasaloppet och åtta på OS-femmilen i Seefeld. 1977 kom han åter trea i Vasaloppet.
När det gäller SM var den orädde och frispråkige dalkarlen flera gånger nära att ta ett individuellt guld. Närmast var han i Malmberget 1974 då han kom tvåa på femmilen, 53 sekunder efter Thomas Magnusson, Delsbo IF.
Tommys SM-placeringar bland de tio första: 2-2-3-3-4-4-5-7-7-7-8-8-8-9-10.
Tommy Limby vann massor av lopp i sin karriär och var 1980 den förste som triumferade i den franska klassikern La Transjurassienne över 76 km.
Det största ögonblicket var dock den 23 februari 1978, alltså för snart 30 år sedan, då Tommy tillsammans med Sven-Åke Lundbäck, Christer Johansson och Thomas Magnusson vann VM-stafetten i Lahtis. Tommy åkte tredje sträckan och hade den bästa sträcktiden före kanoner som Pertti Teurajärvi, Ivar Formo, Sergei Savaljev och Edi Hauser. Sträckan innehöll mycket dramatik. Norges segerchanser gick upp i snö när Ivar Formo råkade ut för en vådlig vurpa och förlorade all tätkänning. Tommy klarade med ett nödrop att dras med i fallet. Han hoppade tekniskt över Formos skidor för att sedan staka ifatt Teurajärvi och skicka ut Thomas Magnusson på sista sträckan samtidigt som Matti Pitkänen.
Pitkänen fick dra hela tiden, nästan. Magnusson uppträdde taktiskt iskallt innan han exploderade i tidernas ryck i den sista branta backen en kilometer före mål. Före rycket skidade Delsbofantomen upp jämsides med Pitkänen och tittade honom i ögonen. Magnusson skenade ifrån Pitkänen som stod som fastfrusen mellan granarna. På 20 meters åkning blev avståndet sju sekunder. Resten blev en sagolik defilering.
Bilderna från målgången när Tommy Limby, Christer Johansson och Sven-Åke Lundbäck tog emot Thomas Magnusson är skidhistoria och idrottsglädje av finaste slag. Hela Sverige jublade åt guldhjältarna!
(Källa: Vidar Martinells bok Skidsportens historia 1950-1979)