Träningstips från Mattias Svahn
Nu kommer langd.se åter igen med nya träningstips från Mattias Svahn för er som satsar mot Vasaloppet.
Hej igen alla skidåkare:
Nu var det ett tag sedan ni fick några nya råd av mig. Jag har nu därför snickrat ihop några nya tips och idéer att följa.
Nu är det december och skidsäsongen har precis börjat, stora delar av Sverige har redan haft eller har tillgång till snö. Det är nu i början av säsongen man ska lägga lite extra tid och energi på dessa två saker som jag kommer att ta upp, det kommer ni att ha en enorm nytta av hela säsongen:
# Kolla upp spannet på skidorna .
# Snövana/skidteknik.
Material:
Ni kanske tillhör den kategorin som nästan alltid har bakhalt eller de som alltid har dåligt glid.
Jag rekommenderar alla att kolla upp sitt spann, så att vallazonerna stämmer, för har ni en skida som ni inte orkar trycka ner kvittar det hur bra och dyr valla ni lägger på, ni kommer ändå inte ha ett tillräckligt bra fäste för att kunna åka avslappnat och därmed energibesparande.
Har ni det andra alternativet för dåligt glid kan det bero på flera olika orsaker tex att skidan är för mjuk, fäst vallan ligger emot snön även när du stakar på lätta partier (då ska spannet egentligen bära upp vallan för att du ska få bättre glid och samtidigt motverka slitage på fästvallan. En annan tänkbar orsak är att belaget är gammalt och hårt (det har oxiderat) därmed tränger inte paraffinet in i belaget, skidan blir vit eller askgrå trots att du nyligen har paraffinerat den.
Vikten av snöträning:
Det som är en av de centrala delarna för att bli en bra skidåkare är att bedriva mycket av träningen på snö givetvis.
Det är tyvärr inte så lätt för alla, beroende av vart man bor, men ni som bor i snöfattiga områden och ska åka något lopp under vasaloppsveckan rekommenderar jag att ta några långhelger på snö eller om man till och med har möjlighet att lägga en hel semester vecka på något snö säkert ställe.
Eliten som har åkt skidor kontinuerligt sen tidig ålder har mer eller mindre teknikträning med i varje pass tillskillnad från de flesta motionärer som på sin höjd tänker på det här med teknik några gånger per säsong, detta säger en hel del om teknikens betydelse för framgång.
Det är stora fördelar rent teknikmässigt med att träna på snö, tex att öva tyngdöverföring (tå ,knä , näsa i en linje) skjuta fram foten långt för att kunna göra ett tidigt och kraftfullt frånskjut, hög höft och blick för att nämna några saker.
Varför börjar jag nu skriva om detta med material och skidteknik var det inte träningstips som jag skulle ägna mig åt. Anledningen är att material och skidtekniken är två mycket viktiga ingredienser i den här sporten så utan en bra skida och god teknik får du inte utdelning för all träning, tid kraft och energi du har lagt ner under hela året.
Vart kan jag då få denna hjälp:
# När det gäller Materialbiten finns det många duktiga sporthandlare som kan hjälpa er, gå till de erkänt duktiga, kolla av med andra skidåkare i ditt närområde vilken butik de brukar gå till. Om ni vill prova ut spannet själva, så finns det mycket råd via nätet, kolla in www.vasaloparen.se klicka sedan på vallaskolan / finn fästzon.
# Beträffande den viktiga skidtekniken, här kan du få hjälp inom vissa skidföreningar eller olika längdinstruktörer ute i landet.
Nu till träningsråden:
Jag har grovt delat upp alla vasalopps åkare och fått fram tre olika grupper, detta är givetvis bara ett förslag det finns de personerna som tränar både mer och de som mindre än det jag har gett som förslag för det startled som den personen startar från.
Det här är tillför att ge er några nya influenser tankar och råd!!!
Ta dig i mål/ nybörjaren startled 10. Antal pass 2-3 ggr i veckan
1/ Skidor distans (vid snöbrist, rullskidor eller stavgång) 0.45 – 1.15 tim + allmän styrka (mage, rygg, arm) 0.15 tim
2/ Intervall korta fart ökningar : Skidor eller grennära övningar så som roddmaskin, rullskidor, crosstrainer, expanderremmar. Tid på fartökningarna från 2 min – 4min Totalt effektiv tid ca 15 min + distans lugn träning ca 20-30 min
3/ Distanspass Skidor eller rullskidor långt och lugnt 1.30 tim upp till 3 tim
Led 5-8 Hurtbullen. Antal pass 3-4
1/ Skidor eller grennära träning Fart: 3 x 8 mina intervaller, varierande terräng, uppv + nedvarvning 0,30 tim.
2/ Valfri träningstyp Distans Långt och lugnt 2 – 3 tim
3/ Distans 1.30 tim + styrka mage, rygg, arm. 0.30 tim
4/Skidor eller grennära träning Fart: Snabbdistans 30-40 min (puls ca 75-85 % av max), uppv + nedvarvning 0.30 tim
led 1 -3 Elitmotionären. Antal pass 4-6
1/ Skidor Distans 2 tim. (vid snöbrist rullskidor eller stavgång)
2/A 3 Fart Stakintervaller Enbart stakning: 15 sek hård stakning 15 sek vila antal repetitioner mellan 40 – 60 stycken + distans 0.30 tim
3/ Styrka Allmän: Prioritera mage, rygg och arm. Kör 30- 40 sek arbete och lika lång vila. Total tid ca 0.30 tim + Jogg 0.30 tim
4/ A 3 Fart (Mjölksyratröskeln) helst skidåkning, Backintervaller 5 min x 4-6 repetitioner + A 1 lugn distans 30 min
5/ Distans Långt och lugnt (prat tempo), 2-3 tim
6/ A2 (snabbdistans) 0.45 tim, ca 75-85 % av din max puls + distans 0.45 tim
Hör gärna av er om ni har frågor eller funderingar.
Lycka till i spåret och glöm inte att sätta upp ett mål med din träning.
Mvh Mattias Svahn
www.vasasvahn.se