Flugstad Östberg stoppas av läkare – missar premiären
Under flera års tid har Ingvild Flugstad Östberg kämpat med hälsan. Senast hon tävlade på högsta internationella nivå var i mars 2023. Hon missade förra årets säsongspremiär Beitostölen och kommer inte stå på startlinjen när säsongen drar igång om ett par veckor. Anledningen är samma som förra året: Flugstad Östberg har inte fått hälsointyget godkänt.
Hon anses inte vara hälsomässigt redo för skidåkning och har tillsammans med sin läkare kommit fram till att det inte blir någon skidåkning innan jul:
– Det är svårt att ta två steg tillbaka, då blir det ännu svårare. Jag är besviken på mig själv, att jag inte kan göra det på ett bättre sätt. Kroppen måste förändras, jag måste gå upp i vikt och vara bekväm med det. Jag måste få en annan kropp, och träna hårt samtidigt, säger 33-åringen till VG.
”VM känns inte realistisk”
Sedan 2020 har Flugstad Östberg haft återkommande hälsoproblem. Ännu har hon inte fått någon diagnos.
– Jag har diskuterat det med min psykiater. Själv är jag inte så orolig över om jag har en etikett eller inte. Men han får göra sin bedömning om jag har en ätstörning eller inte. I vissa perioder har det förekommit en ospecificerad ätstörning, och i andra perioder inte.
Om VM i Trondheim i månadsskiftet februari/mars säger hon:
– Nu är inte VM realistiskt. Det gör ont att säga. Men så länge det finns ett litet hopp, ä det svårt att ge upp drömmen. Jag tror att jag i min bästa form är en av de fyra som kan tävla för Norge och som kan kämpa för en medalj, men nu är jag långt borta.
Att lägga ner karriären verkar inte vara ett alternativ än så länge.
– Jag vill inte sluta för att andra tycker att jag borde. Det viktigaste är att min hälsa är bra, det är ett argument och en del av bedömningen. Det kan mycket väl vara så att jag ger upp. Men jag älskar fortfarande träning och längdskidor.
Tabubelagt ämne
Vikt och näring är ett tabubelagt ämne. Jessie Diggins har tidigare varit öppen med sin kamp mot en ätstörning. Ingvild Flugstad Östberg har stått offentligt i det ämnet i flera år.
– Jag pratar väldigt mycket med mina närmsta. Anledningen till att det är lite tabu är för att alla har sin historia. Om jag berättar min historia kan det bli positivt, men för andra kan det vara provocerande och istället bli negativt: ”Varför säger hon inte mer, eller varför säger hon så här?”. Jag känner det. Och så känner jag att om jag öppnar upp om min kropp, vikt och kost, så blir det fokuset, säger hon till VG och fortsätter:
– Jag är inte bara skidåkaren Ingvild, jag är väldigt mycket annat också. Det är mycket roligare att prata om min kärlek till sporten och tävlingar. Det är den största delen av min karriär och den personen jag är, med min fina familj och de vänner jag har.
Så kan du få hjälp om du upplever problem
Om du är under 18 år:
Du kan kontakta en vårdcentral, ungdomsmottagning, skolhälsovården på din skola eller barn- och ungdomspsykiatrin, bup. På en del bup-mottagningar behöver du en remiss från vårdcentralen.
Om du är över 18 år:
Du kan boka tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller på företagshälsovården om du jobbar. Du som är upp till 20-25 år kan också kontakta en ungdomsmottagning. Åldersgränsen varierar mellan olika ungdomsmottagningar.
Många regioner har specialiserade ätstörningsmottagningar. På vissa behöver du en remiss men på flera kan du ta kontakt själv.
Här kan du hitta mer information:
Källa: 1177.se / atstorning.se