Fokus rullskidor: Använd inte karbonstavar för rullskidor

Av admin • 15.06.2022
Är du trött på stavbrott på rullskidpassen? — Använd inte dina karbonstavar när du åker rullskidor, säger stavchefen på Swix.
Är du trött på stavbrott på rullskidpassen? — Använd inte dina karbonstavar när du åker rullskidor, säger stavchefen på Swix.

Langd.se har under senaste veckorna gjort en djupdykning i rullskidåkningen. I dag är det fokus på stavarna, men missa inte de tidigare artiklarna.

Andra artiklar under våra fokusveckor har varit  stavar, pjäxor, hjälm och glasögon. Dessutom har Vasaloppstvåan Anton Karlsson berättat hur du ska utveckla din teknik på rullskidor. Och vi har dessutom skrivit om träning på rullskidband är något för dig.

Många sätter rullskidspetsar på tävlingsstavarna från vintern när de ska åka rullskidor på sommaren. Det har inneburit otaliga stavbrott, och det är något som ger stavchefen på Swix gåshud.

— När jag ser folk som åker rullskidor med Swix Triac Aero-stavar så undrar jag lite om de är medvetna om att tävlingsstavarna från vintern inte är byggda för att tåla rullskidträning, säger chefen för produktutvecklingen av stavar på Swix Pat Lam Thorstad till langrenn.com.

Han bor vid Maridalen, ett av Oslos mest populära områden för rullskidträning och ser dagligen mängder av människor som åker rullskidor med samma stavar som de använder på vintern.

— Vi kanske inte har varit nog flitiga att informera om risken med att använda de dyraste tävlingsstavarna till crullskidåkning. De är helt enkelt inte gjorde för det. Säger Lam Thorstad till langrenn.com.

— De lättaste och dyraste stavarna är tillverkade av high modulus-karbon och de är väldigt starka i längdriktningen men väldigt spröda och tål bara små stötar från sidan, säger Lam Thorstad.

Detta betyder dock inte att du måste ta tunga aluminiumstavar för rullskidåkning. Det har tagits fram speciella rullskidstavserier anpassade för rullskidåkning. En av dessa är Swix Roadline.

Lam Thorstad förklarar att det finns en lång rad saker att ta hänsyn till i utvecklingen av rullskidstavar. De bygger på samma teknologi som längdstavar men har några särskilda egenskaper som längdstavar inte har.

För det första är underlaget mycket hårdare. Vanliga tävlingsstavar är gjorda för att används på snö. Rullskidstaven till övervägande majoritet på asfalt.

Dessutom stöter man ofta på områden med stenar och grus som kan skapa repor och hack i staven och du kan stöta emot trottoarkanter eller fastna i ett brunnslock eller andra hinder i gatubilden. Detta utsätter staven för annat än vad den är byggd för, speciellt när det gäller skag från sidan. Därför måste hela staven byggas på annat sätt än den som används på snö.

— Rullskidstavar är kort sagt mer tåligt för slag, säger Lam Thorstad.

Rullskidstavarna är baserade på samma egenskaper som skapar en bra vinterstav, det vill säga att de ska vara lätta, styva och starka, ha en bra pendel och ge god respons från underlaget. Men ska också vara utvecklad för att tåla mer yttre påverkan, speciellt från sidan.

— Rullskidstavarana har en lite annan sammansättning än vinterstavarna och en lite annan placering av karbon och förstärkningar Det gör att de blir mycket starkare i sommarföre samtidigt som de är lätta och responsiva, säger Lam Thorstad.

Vidare är rullskidstavarna byggda för att förebygga belastningsskador i armbågar och skuldror vilket många har problem med på rullskidor snarare än på snö.

— Dessutom dämpar rullskidstavarna varenda slag du gör mot asfalten. Kort sagt är rullskidstaven mer skonsam mot din kropp. Om du ska använda dina vinterstavar till rullskidstavar så ta inte de dyraste karbonstavarna, säger Lam Thorstad.

En annan skillnad med rullskidstavarna jämfört med vintervarianten är att spetsar och trugor är byggda på annat sätt än den på vinter. Själva spetsen måste vara vassare så att den ger bra fäste och det finns inget behov av trugor då det inte finns någon snö som staven kan sjunka ner i.

Men även om spetsarna på rullskidstavar är mer robusta än de till vinterbruk händer det att de går sönder eller faller av. Aktiva utövare kan slita ut många rullskidspetsar under en säsong.

Tidigare var byte av spetsar en liten utmaning men efter att TBS-systemet kom behöver du inte ha lim, verktyg och värmepistol för att byta truga och spetsar.

Glöm inte att rullskidspetsarna måste hållas vassa för att de ska ge bra stavfäste. Över tid blir spetsarna inte alls lika vassa och måste då vässas. Det fixas lätt med en fil eller ett diamantbryne, eller kolla med en sporthandlare om de kan hjälpa dig.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Så gick det för skidåkarna i Lidingöloppet

    Sol, strax över tio grader och vindstilla. Det var förutsättningarna när 60:e upplagan av Lidingöloppet avgjordes. Flera skidåkare stod för starka insatser.

    by Maja Eriksson

    29.09.2024
  • Öppnar upp om tunga perioden: ”Jag har varit så sjukt less”

    by Maja Eriksson

    28.09.2024
  • Från reserv till VM-hjälte i Falun på två dagar

    by Kjell-Erik Kristiansen

    28.09.2024
  • Anmälan till Båstad-Mölle 2025 är öppen

    by admin

    27.09.2024
  • Alvar Myhlback: ”Skidåkning är i stort sett mitt liv”

    by Maja Eriksson

    25.09.2024