Nygaards cykelträning en nyckel bakom Ski Classics-framgångarna

av admin • 07.07.2022
Cykel som barmarksträning? — Kör på, säger regerande Ski Classics-mästaren Andreas Nygaard som fnyser åt att cykling inte är relevant träning för längdåkare.
Cykel som barmarksträning? — Kör på, säger regerande Ski Classics-mästaren Andreas Nygaard som fnyser åt att cykling inte är relevant träning för längdåkare.

Skador gjorde att Andreas Nygaard fick tänka alternativt när det gällde barmarksträningen under tiden fram till den senaste säsongens inledning. Det är en av anledningarna till att Nygaard använde cykeln i långt högre utsträckning än tidigare.

Fram mot den senaste säsongen cyklade han flera hundra kilometer i veckan, och sprang knappt en meter. Detta inför en säsong som slutade med att han vann den gula totaltröjan i Ski Classics.

— Det verkar inte som att det var en dålig lösning att använda cykeln mycket i träningsarbetet, säger Nygaard som fnyser åt dom som hävdar att cykling inte är träning som är relevant för skidåkare.

– Det finns ett antal längdskidåkare som har fostrats till att cykling inte är träning. Men varken jag eller Max Novak eller Emil Persson sprang något speciellt i somras, de cyklade nog ännu mer än jag, och vi hade alla riktigt bra resultat i Ski Classics i vinter, säger Nygaard till langrenn.com.

Nygaard ser många fördelar med cykling som grundträning under barmarkssäsongen.

Han poängterar att när det gäller att bygga upp allmän uthållighet så spelar det ingen roll vilken aktivitet man väljer så länge man håller på tillräckligt länge.

– Jag tror inte det spelar så stor roll vad du gör, så länge du får upp pulsen och använder de muskler du ska använda i det du tränar mot, säger Nygaard, och utvecklar:

– Hjärtat ser ingen skillnad om du har 130 i puls på cykelsadeln, i löparskor eller på en stakingsträning. Men det är klart att för att få samma träningseffekt av cykling som av löpning måste man hålla på ett tag, säger Ragde-åkaren som också studerar medicin.

Nygaards erfarenhet är att cykling kompletterar stakning och annan längdåkning på ett utmärkt sätt, och att cykling i allra högsta grad är relevant för längdskidåkning.

– Folk tror att stakning bara belastar överkroppen, men vi använder faktiskt våra ben mycket på långlopp också. Cykling ger bra styrka och uthållighet i benen, säger Nygaard.

Han påpekar vidare att cykling också har vissa fördelar jämfört med andra traditionella metoder för längdträning inom längdskidåkning.

– Att cykla är skonsamt för kroppen, så det är mycket lättare att få ett antal timmar på cykel jämfört med till exempel att springa. Dessutom är cykling ett bra sätt att vara lite social, för när man håller länge är det skönt att vara fler, och då är det ofta fint väder när man väljer att cykla, säger Nygaard.

Men just för att cykling är betydligt skonsammare för kroppen ger det inte lika stor effekt av träning timme för timme som till exempel löpning som barmarksträning.

Nygaard uppskattar att träningseffekten av löpning jämfört med cykling är 1:2, det vill säga att man måste cykla i cirka sex timmar för att få samma träningseffekt som tre timmars löpning.

Nygaard cyklade både väg och terräng under hela barmarkssäsongen förra året. Han upplever att båda ger bra uthållighetsträning, men vidhåller att mountainbike kanske är mer överförbart till längdskidåkning, rent fysiskt.

Han poängterar att man i landsvägslopp normalt håller en något lägre puls än i mountainbikelopp och med tanke på banprofilerna i längdskidåkning så är nog mountainbikelopp mer lika det man möter på vintern.

– Ski Classics-loppen påminner lite om maratonlopp i terräng, med att man har en ganska hög snittpuls och att det kommer perioder med farthöjningar längs vägen där det gäller att hänga med, säger Nygaard .

Samtidigt har landsvägscykling fler likheter med längdskidåkning än mountainbike när det kommer till taktik.

– På landsväg märker man oerhört väl hur stor fördel det är att ligga bakom andra, och den taktiska aspekten av tävlingarna är viktigare i landsvägslopp än i terränglopp. Så det gäller att träna lite mer på att utnyttja varandras styrkor till lagets bästa, säger Nygaard och tillägger att det fortfarande inte är helt överförbart.

– En dålig cyklist kan bidra till laget på ett helt annat sätt än vad en dålig längdskidåkare kan på vintern.

Hur som helst så tyder utvärderingen av fjolårets uppkörning och vinterns resultat på att Ski Classics-vinnaren Andreas Nygaard inte heller i år kommer att lägga undan cyklarna.

– För mig är det absolut aktuellt som uthållighetsträning, och jag kommer att cykla kontinuerligt i sommar också. Cykling bygger kondition och styrka, och det är ett bra sätt att vara med goda vänner samtidigt som du gör något användbart.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Svensk seger efter supersträcka av Elvira Öberg

    Premiärhelgen i Kontiolax avslutades med svensk seger. Det blev ett rafflande avgörande efter en supersträcka efter Elvira Öberg.
    av Maja Eriksson
    01.12.2024
  • Sverige trea efter duell mellan Samuelsson och Thingnes Bö

    av Maja Eriksson
    01.12.2024
  • Rafflande spurt mellan Diggins och Sundling – Johaug missade pallen

    av Maja Eriksson
    01.12.2024
  • Norsk uppvisning i herrarnas masstart

    av Maja Eriksson
    01.12.2024
  • Olof Jonsson slog 130 startande i Gålå

    av Max Östlund
    01.12.2024