Så bygger franska Ski Classics-teamet för framtiden
Maxime Grenard är sportchef för Team Nordic Experience, eller mer korrekt ”Team Nordic Experience Coste – Fromageries Marcel Petite”, Frankrikes största privata långloppsteam. Årets trupp består av totalt tio åkare, varav två som främst fokuserar på de traditionella distanserna.
(Se listan över åkarna i Team Nordic Experience 2023/24 i slutet av artikeln).
– Det är klart att jag gärna vill behålla mina åkare i teamet, men det är samtidigt ett framgångstecken när de lämnar laget. Det betyder att de antingen har kommit med i ett av de franska landslagen, eller blivit uppsnappade upp av ett skandinaviska Ski Classics-lagen, förklarar han för langrenn.com (norska systersajt med langd.se).
Det var precis vad som hände i våras, när norska Team Næringsbanken Stora Enso plockade in Thomas Joly.
25-åringen hade då varit en del av Team Nordic Experience sedan 2019, men i vintras tog han ett rejält kliv med både topp-5, topp-10 och topp-15 under den sista delen av Ski Classics-säsongen. I somras vann Joly Alliansloppet, kom tvåa i Blink Classics där han även slog Petter Northug på mållinjen och tvåa i långloppet under Toppidrettsveka.
– Jag har tagit nya steg varje år, och jag känner att jag har haft bra progression i Team Nordic Experience. Så när jag blev kontaktad av Team Næringsbanken i slutet av säsongen var jag faktiskt lite osäker. Men det öppnar nya möjligheter för mig att komma med i ett stort norskt lag, både sportsligt och ekonomiskt. Nu har jag personliga sponsorer som hjälper mig, och tack vare dem kan jag fokusera 100 procent på längdskidåkningen nu. Så jag är spänd på den kommande säsongen, säger Joly och avslöjar några av sina ambitioner:
– Jag har stått på pallen i tre stora, viktiga rullskidlopp i sommar, och jag vet att jag är stark nog. Så nu hoppas jag få kämpa i toppen av alla lopp, och att jag kommer på pallen i åtminstone ett av Ski Classics-loppen i vinter.
Det privata långloppslaget fungerar också som en attraktiv plats för åkaree som går motsatt väg.
Sabin Coutan kom till Team Nordic Experience i våras, efter att han tappat sin plats i det franska U23-landslaget. Han är nu formellt sett för gammal för U23-laget, men erbjöds ingen plats i elitlandslaget. 23-åringen säger att han trivs med att vara i Team Nordic Experience, men att han hoppas att han inte är där länge.
– Team Nordic Experience är laget i Frankrike med bäst erbjudande utanför landslaget. De har en sportslig plan som gör att jag kan fortsätta utvecklas och ta nya steg. Så ambitionen är att jag ska höja mig så mycket att jag får en plats i det franska elitlandslaget, säger Coutan till Langrenn.com.
– Men även om VM är mitt främsta mål så är det här laget platsen för mig just nu, även om de flesta här satsar på långlopp. Här får jag bra matchning, och på passen får jag träna på ett antal tekniska moment som jag inte gör så mycket med i min dagliga träning. Och jag ser att jag gör framsteg, säger han.
Langrenn.com träffar Team Nordic Experience i början av oktober, på lagets samling i Font Romeu i Pyrenéerna, där de tränar på upp till 2 000 meters höjd.
Men det är inte höjdeffekten de jagar vid den veckolånga samlingen i den lilla staden högt uppe i bergen. För att uppnå en fysiologisk höjdeffekt hade de behövt vara där tre gånger så länge, och det har inte gjorts någon budget för det.
Grenard säger att även om alla löpare i laget måste betala en del ur egen ficka för att vara med, så använder hans lag en budget som bara är en bråkdel av vad de stora norska och svenska långdistanslagen har att hantera.
Det innebär bland annat att Team Nordic Experience själva måste göra mer av vad de stora teamen kan betala andra för att göra, att de måste jobba lite hårdare för att hitta de billigaste resealternativen, ofta måste bo lite längre bort från stadion och lite mer trångt när de reser runt under vintern.
När de är på tävling försöker de hitta billigare alternativ som ändå ger lika bra träningsmöjligheter, och att de oftast inte reser så långt på träningsläger.
På det sättet blev årets höstläger i Font Romeu längst i sydöstra Frankrike extra exotiskt för Team Nordic Experience som främst håller sig 100 mil längre norrut. Det hade gått tre år sedan de senast var på ett läger så långt borta.
En snäv budget gör också att Team Nordic Experience har minimal supportutrustning jämfört med sina konkurrenter.
Grenard är den enda heltidsanställda i teamet och den enda på lönelistan. Därför bär han också ett antal mössor: Förutom att vara sportchef och manager är Grenard även tränare för lagets alla åkare, vallare, skidtestare och materialförvaltare, logistikchef och chaufför och juicemakare.
Men han är ingen kock.
– När Maxime gör allt det tekniska och administrativa, och ordnar åt oss inom alla andra områden, då hinner vi laga mat, säger åkare och tillägger att de diskar också.
Sammantaget känner Grenard att Team Nordic Experience kan vända utmaningarna till en konkurrensfördel och att de har en chans att hävda sig – även mot de stora teamen med klart större budgetar.
– Det är klart att det är frustrerande då och då. Men det betyder bara att vi måste vara dubbelt så kreativa för att kunna tävla med dem vi tävlar mot. Och det är inspirerande och motiverande att se vad som kan uppnås med den budget vi har, och hur bra vi presterar trots att vi har mycket mindre resurser, säger Maxime Grenard, och fortsätter:
– De extra utmaningarna vi har gör att idrottarna måste satsa ännu mer på laget för att vi ska kunna fungera så bra som möjligt. Det gör något med huvudet och inställningen hos hela laget. Jag upplever att idrottarna är extra motiverade och villiga att ge allt, både sportsligt och för teamet. Vi tränar bra, vi hjälper varandra, och vi hjälper varandra där det behövs, både i och utanför skidspåret. Som tränare är det en dröm att få jobba med dem.
Detta är Team Nordic Experience Team Coste – Fromageries Marcel Petite 2023/24
Damer
Laurie Flochon-Joly
Léonie Harivel
Claire Moyse
Merilin Jürissar
Candide Pralong
Herrar
Mattis Basille
Sabin Coupat
Jeremy Royer
Brice Milici
Bastien Laurent
Tränare: Maxime Grenar