Så laddar Emil Persson för att bli en vinnare även i Vasaloppet
Det är lätt att göra en summering av Emil Persson inledning av säsong XIV av Ski Classics.
Seger i Bad Gastein Criterium.
Seger i La Venosta Criterium.
Seger i Pustertaler Ski Marathon.
Seger i Prato Piazza Mountain Challenge.
Seger i Engadin La Diagonela.
Seger i Marcialonga.
— Det har gått otroligt bra. Annars kan det vara någon del i något lopp som strular, men jag har inte haft någon motgång alls. Men jag tror att det är kopplat till att det går av sig självt när du är i bra form. Att allt faller på plats. Är du däremot inte i bra form kan det kännas hopplöst att komma i de situationer du söker, säger Persson.
Har du känt under sommar och höst att du tagit ett kliv inför den här säsongen?
— Jag har känt att jag utvecklats; att jag tagit kliv i träningen. Detta har visat sig i att jag klarat av en ökad belastning; på de standardiserade intervaller jag kör under träningsåret har det varit högre wattsiffror på skiergen; jag har klarat mer på vissa intervaller på bandet. Sen har jag lagt mycket fokus på att bli bättre uppför. Det handlar om att göra saker bättre när du är trött. Annars är det lätt att du blir långsam i aktionen, mitt jobb har fokuserats på att öka frekvensen och att hålla en hög position, säger Persson när vi träffar honom hemma i Östersund.
Vi befinner oss när intervjun görs ”mitt emellan” Grand Classics-loppen Marcialonga och Jizerska50.
— Jag tog någon lugnare dag efter Marcialonga för att ”börja om på noll” och börja jobbet mot Vasaloppet. Sen får vi se hur kroppen svara på det. Det kan bli något sämre resultat i Jizerska eller i Orsa (två tävlingar i Ski Classics helgen 18-19 februari), men allt handlar om att hitta till den rätta formen på Vasaloppet, säger Persson.
Betyder det att du inte kommer att bli orolig om du blir tolva på Jizerska?
— Det beror på vilket sätt jag blir tolva på. Du kan bli tolva med en bra kropp och du kan bli tolva med en dålig kropp. Och det är klart ställer du dig på startlinjen så vill du ju alltid vinna. Så kommer det vara även nu.
Hur förändras träningen specifikt in mot Vasaloppet?
— Den stora ändringen är väl att jag stretchar ut vissa pass med en timme till. Vasaloppet är ju en timme längre än alla andra lopp, så det gäller att förbereda sig lite extra för den sista timmen. Men det handlar inte om att göra några stora förändringar. Det jag har gjort fram till nu har ju uppenbarligen varit bra, säger Persson som presterat bra i Vasaloppet vid flera tillfällen tidigare.
För elva månader sedan blev han tvåa bakom Andreas Nygaard.
Nu är siktet inställt på att ta den första svenska herrsegern i Vasaloppet sedan Jörgen Brinks seger 2012.
Vid lunchtid den 5 mars vet vi om den norska dominansen brutits eller om det åter är en blågul åkare först under målportalen på Vasagatan i Mora.