Ski Classics åkaren från Sälen är Vasaloppets 101:a kranskulla
Nu är Vasaloppets 101:a kranskulla korad. Det är tävlingsledaren för Vasaloppet som utser kranskullan, alltså den 101:a i ordningen sedan 1922, och tävlingsledarna för Tjejvasan som utser kransmasen, den 37:e sedan 1988. Kranskullan och kransmasen har vad som brukar kallas de mest ärofyllda uppdragen bland alla tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets alla olika arrangemang.
Maja Heikki har utsetts till Vasaloppets kranskulla 2025 med följande motivering:
”2025 års kranskulla är född i Luleå men när hon var ett år flyttade familjen till Sälen, tillbaka till mammas rötter. I dag studerar Maja idrottsvetenskap i Östersund och åker längdskidor för Sälens IF och i det nystartade långloppsteamet GS-8.
Vasaloppet betyder mycket för Maja som under många år delat ut dricka i Smågan, lämnat ut nummerlappar och stått med reservstavar i första backen i Sälen. I vintras åkte hon själv Vasaloppet och slutade på en fin 40:e plats och har därmed kvalat in till elitledet 2025. Så, en viss tvekan infann sig faktiskt innan hon tackade ja till rollen som kranskulla istället.
Maja Heikki är genuint snäll, omtänksam och lugn och trygg. I vinter satsar hon vidare på sin längdåkning och siktar mot toppositioner i den svenska långloppscupen. Hon kommer även att åka några deltävlingar i Ski Classics och vi får se henne tävla i Tjejvasan 2025. Maja Heikki är det självklara valet som kranskulla för Vasaloppets arrangemang 2025.”
Annlouise Almqvist, tävlingsledare för Vasaloppet.
Maja Heikki
Den 101:a kranskullan Maja Heikki blir ”kranskullan som avstår Vasaloppet, för att vara kranskulla”! Sälenbördiga Maja har idrottat hela livet, studerar idrottsvetenskap och kommer från en engagerad idrottsfamilj. Den 2 mars 2025 ställer sig inte Maja på startlinjen som hon gjorde i det 100:e Vasaloppet, utan nu kommer hon istället att vänta vid mållinjen.
Läs också: Team GS8 – Pro Team presentation Säsong XVI
Maja, vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kranskulla?
– Jag blev först väldigt chockad. Men sedan blev jag självklart väldigt glad. Det är en stor ära och det var ganska självklart att tacka ja när jag hann smälta det lite…
Men du får lov att stå över Vasaloppet själv?
– Ja, det har ju varit min plan att åka Vasaloppet, så jag fick tänka om lite hur jag skulle göra. Men jag kände ändå att jag är så ung och jag vill satsa på att åka många Vasalopp framöver så då kändes det ändå rätt att ta chansen och ta det här uppdraget i år.
Hur har din idrottskarriär sett ut?
– Jag har hållit på med väldigt många olika idrotter, som friidrott, fotboll, snowboard. Längdåkning började jag med när jag var fyra-fem år. Det var framför allt fotboll och längdskidor fram till gymnasiet, då jag valde att gå skidgymnasiet i Mora. Då bestämde jag mig för att satsa på skidor. Men jag har fortsatt att spelat fotboll lite till och från; 2023 spelade jag hela säsongen med Malungs IF i division 3 och 2024 spelade jag några matcher också. Det är roligt att göra lite annat.
Långloppssatsningen som tog henne till Ski Classics
Du har nu valt att satsa på långlopp?
– Ja, jag har alltid varit intresserad av att staka och sedan provade jag på Tjejvasan när jag var junior och valde när jag blev senior förra året att satsa helhjärtat på långlopp. Jag åkte den svenska långloppscupen (157XCC Originals) förra året och tyckte det var riktigt roligt, så jag har valt att fortsätta på det spåret. Gabriel Strid hörde av sig i somras och frågade om jag ville vara med i hans nya team, och jag kände att det var en jättebra möjlighet att få åka några Ski Classics-tävlingar. Jag kommer att köra premiären i Österrike och tävlingarna i Sverige och kanske i Norge. Det blir jättekul och känns spännande.
Vad är det mer som gjort att du nått de framgångar som du gjort? Vad har du för drivkraft?
– Jag har haft mycket tålamod. Jag har inte varit den som varit absolut bäst men jag har ändå haft tålamod och trott på det jag har gjort. Det har gått upp och ner, men jag vill framåt och jag gillar att se utvecklingen i min egen skidåkning. Tålamodet har gjort att jag inte har stressat.
Hur skulle du beskriva tjusningen med längdskidåkningen?
– Att man får pressa sig och utmana sig själv i vad man klarar av, att man får ligga på gränsen i både träning och tävling. Känslan av att man får åka över mållinjen och känna att i dag har jag gjort mitt absolut bästa. Det är något man alltid strävar efter; pressa sig och bli trött. Tjusning och förtjusning.
Vasaloppet – En stor folkfest
Vad är Vasaloppet för dig?
– Som en stor folkfest! Mycket gemenskap och glädje. Häftigt när det är motionärer som åker med eliten, för det är inte så ofta som det händer. Jag har sett Vasaloppet från nästan alla olika perspektiv. Som funktionär, som deltagare och som åskådare. Det är alltid hög stämning oavsett var man är.
Du gick ju i mål i Vasaloppet i vintras, men har du sett målgången i Mora live förut? I vinter får du en huvudroll.
– Jag har ju bara varit i Sälen och Smågan på Vasaloppssöndagen, så det ska bli roligt att se målet live nu och att få dela ut kransen.
Från det att du var åtta år har du deltagit i 24 lopp i Vasaloppets vinter- och sommarvecka. Allt från Ungdomsvasan och Ungdomscykelvasan till Stafettvasan, Vasastafetten och fem stycken Tjejvasan och så Vasaloppet 2024. Vad har varit roligast?
– Jag har verkligen åkt många lopp. Det är kanske stafetterna som är roligast när man får delta tillsammans med kompisar och klubbkompisar. Vasaloppet var också väldigt roligt, det var en upplevelse att få står där på starten.
Vilka förväntningar har du på året som kranskulla?
– Det ska bli jätteroligt och jag ser verkligen fram emot att få se Vasaloppet från ännu ett nytt perspektiv. Ett ärofyllt uppdrag att ta emot alla deltagare när de kommer i mål. Och förstås segraren.
Vem vill du helst ge kransen i Vasaloppet den 2 mars?
– Min teamchef Gabriel Strid, som ju dessutom är en Mora-åkare.