Vinnarna i Vasaloppets skolutmaning är utsedda
Den vinnande klassen i Vasaloppets skolutmaning är klass 6 på Västra Karups skola i Båstad.
De får nu chansen att anta en riktig utmaning: att med hjälp av den populära Vasaloppscoachen Mattias Svahn lära sig åka skidor och delta i Ungdomsvasan under Vasaloppets vintervecka 2019.
Andrapriset går till Skytteanska skolan i Tärnaby.
Den vinnande klassen i Vasaloppets skolutmaning är klass 6 på Västra Karups skola i Båstad.
De får nu chansen att anta en riktig utmaning: att med hjälp av den populära Vasaloppscoachen Mattias Svahn lära sig åka skidor och delta i Ungdomsvasan under Vasaloppets vintervecka 2019.
Andrapriset går till Skytteanska skolan i Tärnaby.
– Många av eleverna har inte stått på skidor och en del har inte ens varit norr om Göteborg. Det här kommer bli en sån häftig resa att få göra som grupp, säger Båstadklassens lärare Lina Boman.
I mitten av augusti skickade Vasaloppet och Swix ut vykort till mellanstadieskolor runt om i landet där lärarna uppmanades att ansöka om att bli den utvalda klassen till Vasaloppets skolutmaning. Vinnaren får utrustning, coachning, resa, övernattning och startplatser i Ungdomsvasan 2019. Nästan 100 ansökningar från hela landet kom in, den ena mer inspirerande än den andra.
– Ansökningarna som kommit in har återigen berört oss i juryn på djupet. Vi har läst den ena inspirerande berättelsen efter den andra och det var inte lätt att välja ut en vinnare bland alla fina ansökningar. En sak är gemensam i de flesta ansökningar – det är tydligt att det finns ett stort behov ute i skolorna efter mer rörelse och idrott i schemat, säger Lena Hermansson som är sponsorchef på Vasaloppet.
Den vinnande klassen har under ett par år infört mer rörelse i schemat och på lektionerna. Bland annat har de infört två extra idrottslektioner om vardera 20 minuter samt promenader och möjlighet att stå i klassrummet och göra skolarbetet. Allt i syfte att öka elevernas koncentration och fokus under skoldagen.
– Vi är i full gång med arbetet att sprida nyttan och betydelsen av rörelseglädje till andra skolor här i Båstad och tyckte att det här var en bra chans att synliggöra arbetet. Vasaloppet är en stor och välkänd tävling och det ger oss en jättebra möjlighet att få ut informationen här i kommunen, säger Lina Boman.
Den som får äran att leda klassen hela vägen till Ungdomsvasan är den officiella Vasaloppscoachen, tillika expertkommentatorn i SVT, Mattias Svahn från Mora. Vid minst två tillfällen kommer han att träffa klassen och coacha dem i den ädla konsten att åka längdskidor. Första träffen är redan inbokad och blir tisdag den 13 november på plats nere i Båstad.
– Lite beroende på snötillgången kan det bli frågan om skidgång i början men det är en utmärkt träning inför skidåkning på snö. Jag ser verkligen fram emot att få träffa och börja träna med klassen. Det ska bli en upplevelse, säger Mattias Svahn.
Tack vare det stora intresset för skolutmaningen har Vasaloppet och Swix valt att utse också en andrapristagare som vinner komplett skidutrustning och startplatser till alla klassens elever i Ungdomsvasan 2019. Det priset går till Skytteanska skolan i Tärnaby.
– Alla övriga klasser som ansökt hamnar på en gemensam tredjeplats. Och även här har vi bestämt att dela ut ett tröstpris i år och ge alla elever i klasserna varsin startplats i Ungdomsvasan 2019. Förhoppningsvis har en del av dem möjlighet att komma till Mora och delta den 24 februari, säger Lena Hermansson.
Vasaloppet står för friskvård och hälsa. I ett allt mer stillasittande samhälle är önskan att få fler att röra på sig och komma ut i naturen. Vasaloppets skolutmaning, som nu genomförs för andra året, är ett samarbete mellan Vasaloppet och Swix där en viss summa av försäljningen av den officiella Vasaloppsstaven går till att få fler ungdomar att röra på sig och komma ut i skidspåret.
Läs mer om Vasaloppets skolutmaning här http://www.vasaloppet.se/ungdomsvasan
Om Ungdomsvasan
Ungdomsvasan arrangeras söndag 24 februari under Vasaloppets vintervecka 2019. Ungdomsvasan är i grunden ett motionslopp, där ungdomar som inte tävlar för en skidklubb också får ställa upp, men resultatlistor upprättas och priser delas också ut. Ungdomsvasan är därmed en breddmanifestation för svensk skidåkning ungefär på samma sätt som Vasaloppet. Loppet har två olika sträckor: 15–16-åringarna startar i Hökberg och åker 19 km till Mora. För 11–12- och 13–14-åringarna blir det 9 km med start i Eldris.