Majbäck på Skigo: ”Så är skillnaden mellan fluor och fluorfri vallning”

av martenlang • 18.09.2022
Under de senaste åren har Internationella Skid- och snowboardförbundet samt Internationella Skidskytteförbundet (FIS samt IBU) gemensamt arbetat för att ta fram en testapparat som ska kunna bedöma vilken skida som är vallad med fluor och vilken skida som är vallad med fluorfria produkter. Men testapparaturens utvecklingsarbete har inte gått som önskat, och i mitten av…

Under de senaste åren har Internationella Skid- och snowboardförbundet samt Internationella Skidskytteförbundet (FIS samt IBU) gemensamt arbetat för att ta fram en testapparat som ska kunna bedöma vilken skida som är vallad med fluor och vilken skida som är vallad med fluorfria produkter.

Men testapparaturens utvecklingsarbete har inte gått som önskat, och i mitten av augusti gick de internationella förbunden gemensamt ut med informationen om att fluorförbudet skjuts upp ytterligare en säsong. Under den tiden ska de arbeta med att utveckla testapparaturen.

Christer Majbäck är grundare och vd på Skigo:

— Det var bra att det kommunicerades att regleringen ser ut som den gjorde under förra säsongen. Alla leverantörer måste följa dessa strikta regler och detta underlättar även för kunden som vet att de produkter de köpte under förra säsongen är tillåtna att åka med även den här vintern, säger Majbäck.

Vissa fluorprodukter har det redan nu tagits ett totalförbud mot och detta gäller produkter med ett PFOA-värde (perfluoroktansyra) över 25 ppb (parts per billion). 

— Detta gäller alltså både C6 och C8-kedjor, och det är gränsvärdet som gäller oavsett kedjelängd, säger Majbäck och fortsätter:

— Våra helt fluorfria produkter finns redan ute på marknaden, och de är väldigt bra träningsprodukter. Dessa finns i såväl fast som flytande form. För dom som använder den flytande produkten gäller det att kontinuerligt (inför vart tredje till femte pass) värma in nytt paraffin i skidan. Detta gör att du får en mycket bättre funktion, och att skidan inte torkar ur.

Vilka är de stora skillnaderna mellan fluor och fluorfritt?
— Det handlar dels om att fluoret håller smutsen borta längre, och så glider det bättre. Jag har lyssnat med många vallateam och även utifrån mina egna bedömningar så är den tidsmässiga skillnaden mellan att åka på de bästa tillåtna fluorprodukterna och de bästa fluorfria produkterna i snitt fem minuter på 15 kilometer. Så mycket snabbare går det med fluoret. Sen är skillnaderna mellan fluor och fluorfritt mindre vid lägre temperatur och torrare väderlek; men å andra sidan är den ännu större vid varmare temperaturer och högre luftfuktighet, säger Majbäck.

Vad innebär detta för er som vallafabrikanter?
— Vi är förberedda och har jobbat hårt på att utveckla vårt fluorfria vallasortiment ytterligare, men det är ju helt avgörande om det ska införas ett helt fluorförbud att testmaskinen fungerar helt perfekt. För det är oerhört viktigt för skidsporten att man direkt vid målgång kan se vem som är vinnare i tävlingen och att den personen har använt skidor som vallamässigt följer de regler som finns, säger Skigos Christer Majbäck.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Tiril Eckhoff: ”Intagna och elitidrottare är ganska lika”

    Efter att Tiril Eckhoff la bössan på hyllan i mars 2023 har hon försökt hitta nya riktningar i livet. Den processen har bland annat lett henne in bakom fängelsemurarna.
    av Katerina Paul/Maja Eriksson
    29.10.2024
  • Team Nordic Expérience – Pro Team presentation Säsong XVI

    av Langd.se/ Ski Classics
    29.10.2024
  • Team BSV IBEX – Pro Team presentation Säsong XVI

    av Langd.se/ Ski Classics
    28.10.2024
  • Mediadagar för Svenska skidförbundet

    av Redaktionen
    28.10.2024
  • Bryter tystnaden: ”Psykisk ohälsa är ett ämne som varit tabubelagt”

    av Katerina Paul/Maja Eriksson
    27.10.2024