Ny årsbok om skidor från langd.se:s redaktör
För tredje året i rad kommer langd.se:s redaktör Kjell-Erik Kristiansen ut med årboken “Nordic Ski- and Biathlon Guide”. Den här gången med versionen 2008-2009, som är ett nytt lexikon för alla skidintresserade – 464 sidor med allt om förra säsongen, porträt på alla de bästa åkarna i världen och höjdpunkterna i vintern som kommer.
– Man märker nu när man gjort tre böcker hur snabbt man glömmer vad som hände. Det är faktisk kul att bläddra tillbaka och återuppleva höjdpunkter. Vem kommer till exempel ihåg hur det var på OS i Pragelato 2006 nu…? frågar sig Kjell-Erik, som har gjort årets bok lite mindre än den förra.
– Ja, den var på nästan 600 sidor och vägde 2,5 kilo. Nu har jag skurit bort en del av alla resultat och gått ner på sidantalet. Det har gjort boken lättare att hantera och att skicka iväg.
Och även om det inte var någon VM-säsong för längdåkarna förra vintern, så tycker den kände OS- och VM-speakern ändå att det var många höjdpunkter som han nu har samlat mellan pärmarna:
– Skidskytte-VM i Östersund med 120.000 åskådare var definitivt en sådan höjdpunkt. Att Charlotte Kalla vann Tour de Ski en annan. Men det fanns flera, som till exempel Anna Hanssons genombrott och den spännande kampen mellan Ola Vigen Hattestad och Emil Jönsson om segern i sprintcupen, säger Kjell-Erik, som dock är klar på vem som imponerade mest.
Bauer imponerade
– Lukas Bauer hade en fantastisk säsong 2007-2008 och det blir svårt att svara upp till det med VM på hemmaplan i Liberec. Han var ju totalt överlägsen, även om han inte har inlett den här säsongen på samma sätt.
Kjell-Erik är också imponerad av den nye skidskyttekungen Emil Hegle Svendsen, som tog två individuella guld vid VM i Östersund. Dessutom de båda tyska VM-drottningarna Andrea Henkel och Magdalena Neuner som båda vann tre guld vardera.
– “Nordic Ski- and Biathlon Guide 2008-2009” är precis som sina föregångare på engelska. Vi hade planer om att göra flera språkversioner, men det blev för mycket jobb och för dyrt den här gången. Fortfarande är dock både skidskytte, längdåkning, nordisk kombination och backhoppning med i boken, säger redaktör Kristiansen, som inte vågar tänka på hur många timmars jobb det går åt varje år att samla ihop alla detaljer.
Viktigt lexikon
– Det finns säkert några fel i boken, men det är ett lexikon som man alltid kan gå tillbaka till om man undrar över något. Dessutom hittar du här personlig information om åkarna som ingen annan har. Det kan jag få genom att jag känner de flesta personligen, säger Kjell-Erik, som redan nu har börjat sin hårda vinter som speaker på skidanläggningarn världen runt.
– Ja, det går i ett nu. Förra veckan var det skidskytte i Östersund och nu till helgen blir det längdåkning i Davos. Därefter Tour de Ski över nyår, säger norsk-svensk-finländaren, som hoppas att skid-Sverige är intresserade även av hans tredje årsbok om skidor.
– Och om några har missat de tidigare utgåvorna, så går det bra att beställa dom också via min egen hemsida, www.kristiansen-sport.com, säger han.