Besteg Mount Everest på rullskidband: ”Höll på att somna flera gånger”

Under söndagsmorgonen startade den före detta skidskytten sitt livs tuffaste rullskidpass med ett uppdrag; att bestiga Mount Everest.
Under söndagsmorgonen startade den före detta skidskytten sitt livs tuffaste rullskidpass med ett uppdrag; att bestiga Mount Everest.

Den tidigare skidskytten Kevin Ramsfjell har åkt 2600 kilometer på rullskidor från Nordkapp till Lindesnes på otroliga 10 dagar. Han har också sprungit tvärs genom Norge, från Bergen till Oslo på drygt fyra dygn. Och inte nog med det har han sprungit från Paris och halvvägs till Rom på en vecka. Ett projekt som för övrigt fick avbrytas på grund av en belastningsskada efter 750 av de 1350 kilometer, som det skulle blivit om han tagit sig till Rom.

Såg lättare ut på pappret

I söndags genomförde 24-åringen ett rullskidpass som världen aldrig tidigare sett, men som på pappret såg väsentligt ”lättare” ut än någon av de tidigare nämnda utmaningarna. Planen var att åka 12 timmar i sträck på ett rullskidband. Mellan start och mål skulle också 8849 höjdmeter plockas, motsvarande Mount Everests höjd över havet, en så kallad ”everesting”.

– Så vitt jag vet har ingen gjort det tidigare, sa Ramsfjell till Langrenn.com innan monsterpasset.

Men till skillnad från liknande everesting-projekt utomhus, där man går upp och ner för samma uppförsbacke tillräckligt många gånger för att plocka 8849 höjdmeter, får man ingen naturlig vila eller förändring i rörelsemönstret när det genomförs på band.

Se fakta om konceptet ”Everesting” längre ned i texten.

Kevin Ramsfjell everesting 2024
Under söndagen den 3 november genomförde Kevin Ramsfjell världens (troligste) första everesting på rullskidband. Foto: Privat

Tuffast för huvudet

Ramsfjell berättar att den största utmaningen inte var fysisk; han fick ont på exakt de ställen han förväntade sig, och inte värre än han räknat med. Men den mentala belastningen var mycket mer krävande än förväntat, speciellt när det återstod 1 timme av 12-timmarspasset.

– Att vara på bandet från klockan 07 till 19 är något av det mest mentalt krävande jag gjort. Och att åka tvåans växel så länge var rejält tufft, mycket tyngre än när jag använde benen som jag gjorde senast jag ”everestade” på bandet. Farten var nog hög för att behöva jobba hela tiden och pulsen var hög från start, säger Ramsfjell till Langrenn.com efter bragden.

Han fortsätter:

– Jag hade ont i fotvalven men annars hade jag inte ont och benen tålde det väldigt bra. Egentligen blev jag överraskad över hur lite ont jag hade. Jag åt bra hela vägen och höll samma fart i 11 timmar. Därefter ökade jag till 17-18 procents lutning, och då blev det väldigt tufft. Jag behövde verkligen kämpa sista timmen, för då höll jag också på att somna flera gånger.

Hur lång tid tar det nu innan du börjar fundera på en ny spännande utmaning, och vad lockar?

– Vi får vänta och se, jag har lust att köra en ”fartperiod” med mer fokus på fart. Kroppen har blivit ganska seg av all långsam löpning jag gjorde inför Paris-Rom- projektet.

Texten fortsätter nedanför

Data från passet: 
Höjdmeter:
 8849 
Aktiv tid: 11 t 49 min
Total tid: 12t 8 min

FAKTA: DETTA ÄR EVERESTING

  • Konceptet ”everesting” är att bestiga samma uppförsbacke upprepade gånger tills du samlat ihop 8849 höjdmeter, motsvarande Mount Everests höjd. Det vanligaste är att everesta med cykel eller löpning.
  • Antalet höjdmeter måste genomföras under ett pass, men det är tillåtet att ta pauser. Det är totaltid inkluderat pauser som blir tiden som gäller för projektet.
  • Det har dykt upp liknande utmärkelser som fått namn efter andra berg: Mount Blanc, Kilimanjaro osv.
  • Det är Hells 500, den australiensiska organisationen som etablerat everesting-konceptet, som verifierar och förvarar statistik från everestings världen över.

Läs också: Försvann från Youtube

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Johanna Hagström tar karriärens första världscupseger

    Efter flera pallplatser i världscupen tog Johanna Hagström sin första seger under dagens sprint i Ruka. Hon fick med sig ytterligare en svenska på pallen.
    av Maja Eriksson
    30.11.2024
  • Kläbo starkast i prologen – fyra svenska herrar vidare

    av Maja Eriksson
    30.11.2024
  • Dubbelt finskt i damernas prolog

    av Maja Eriksson
    30.11.2024
  • Ny och historisk ordförande för Vasaloppet – första kvinnan

    av Langd.se
    29.11.2024
  • Blir det tre raka i Ruka för Ribom?

    av Max Östlund
    29.11.2024