”Generationsskiftet kommer bli en utmaning för oss”
Det norska distanslaget har skördat stora framgångar de senaste åren. Men huvudtränaren Eirik Myhr Nossum befarar att åldersstrukturen i herrlandslaget kan sluta i ett rejält generationsskifte i linje med vad det svenska landslaget kämpat med på herrsidan i flera år.
Av distanslagets sju aktiva är fem över 30 år. De andra två är 29 och 24 år gamla (se åkarna i laget i slutet av artikeln).
– Generationsskiftet kommer. Och det kommer att bli en utmaning för oss framöver. Den yngsta i mitt lag är Harald (Östberg Amundsen) på 24 år. Han är inte längre någon U23-åkare heller, men han är ganska ung jämfört med resten av laget Det är ett bekymmer, säger Nossum till langrenn.com under herrlandslagets läger i Sjusjöen förra veckan.
Men det är inte dystert för framtiden anser Nossum.
Han ser flera unga åkare med stor potential och lyfter i första hand fram Håvard Moseby, som vann norska cupen totalt i vintras och gjorde världscupsdebut med åttonde plats på femmilen i Holmenkollen i mars.
– Martin Kirkeberg Mörk, Jon Rolf Skamo Hope och i princip hela utvecklingslandslaget levererade bra i individuella lopp. Nu är det viktigt att de får det gjort över tid också, fortsätter han.
Det är en sak att prestera bra i individuella lopp på högsta internationella nivå. Att göra det om och om igen är något annat, och det kräver systematisk och regelbunden matchning på världscup-nivå.
Men just där ligger ett strukturellt hinder, menar Nossum: Utmaningen är att ge åkarna möjligheter att konkurrera med de bästa tillräckligt ofta.
– Det är viktigt de matchas på den största scenen så att de kan ta sista steget upp, men man kan inte förvänta sig att de ska slåss om pallplatser som landslagsåkarna gör helg efter helg. Vår uppgift är att ta ut det bästa laget i alla lägen och då har jag inte möjlighet att ge dem möjligheter att testa hur de klarar nivån, säger Nossum.
Han förklarar att själva kvotsystemet till världscupen förstärker problemen med att ge åkarna på nivån under de absolut bästa att få den matchning de behöver. I Norge är det många åkare som knackar på dörren till herrlandslaget.
Det var tufft nog förr, men nu har FIS skärpt kvoterna ytterligare för de bästa nationerna och det har också lagts riktlinjer för hur de få platserna ska fördelas.
– Tidigare hade Norge 20 platser som vi kunde fördela som vi ville till världscuplopp i Norge. Vi har nu 12 platser, varav upp till fem är öronmärkta. Två kommer att delas ut till U23-löpare och ledaren för norska cupen, skandinaviska cupen och världscupen har rätt till en plats. Då har vi totalt sju placeringar att fördela och det är 13 landslagslöpare i elitlagen som kämpar om dem. Sedan finns det inte så många möjligheter att låta lovande ungdomar prova sig fram, säger herrlandslagets huvudtränare med en suck till Langrenn.com.
Här är det norska distanslaget på herrsidan
Didrik Tönseth född 1991
Emil Iversen född 1991
Hans Christer Holund född 1989
Harald Östberg Amundsen född 1998
Martin Lövström Nyenget född 1992
Simen Hegstad Krüger född 1993
Sjur Röthe född 1988