Här är landslagsåkarnas favoritintervallpass?
På julafton publicerade vi listan på favoritspår eller favoritträningsrundor för en rad av landslagsåkarna i längdåkning och skidskytte. LÄS MER HÄR En annan viktig del i träningsförberedelserna inför säsongen är intervallträningen. Men hur ser egentligen landslagsåkarnas favoritintervallpass ut?
Maja Dahlqvist
”Alltså jag gillar ju pass dör det är kort och hårt. Detta inte minst för att kunna hålla fokus genom hela passet. 40-20 eller 30-30 tycker jag är perfekt träning, och så kan du hålla på i 30 minuter”
Johanna Hagström
”Jag skulle säga skiergintervaller. Det är väl kanske inte så att det är så att jag vaknar upp på morgonen och känner att jag äntligen ska få köra skiergintervaller. Men de ger väldigt bra effekt, och det är lätt att se utveckling. Jag brukar köra 4×4000 meter, men som motionär kanske man kan börja med 4×1000 meter och så trappa upp. Sen är ju 40-20 en annan bra och enkel träningsform som ger bra effekt”.
Johan Häggström
”Jag gillar ju högintensiv träning. Typ 5×5 minuter, och så spelar det inte så stor roll om det är älghufs; rullskidor eller löpning. Det är ett bra pass, och det är som alltid så att du inte behöver krångla till det så mycket”.
Moa Lundgren
”Jag gillar naturliga intervaller. Fartleksinspirerat. Det innebär att du ger dig själv olika uppdrag att från den svängen till den stolpen ska det vara fart. Och detta funkar fint även om du springer eller åker en kortare slinga. Bra och kul variation”.
Emma Ribom
”Jag gillar gillar när det är hård körning och mycket laktat, så jag skulle rekommendera någon form av sprintpass. Det kan vara alltifrån treminutare till 15-15. Jag tror på en mix av olika intervaller”.
Moa Ilar
”Jag har ett pass på 3×4 minuter i tävlingsfart som jag använder som formtest. Sen gillar jag 30-30”.
Tilda Johansson
”Jag gillar ju verkligen intevaller på löpband. Det är ett bra sätt både att mäta sina pass och så kan du ställa in en fart och så är det bara att springa. Du behöver inte ha den mentala styrkan att pusha sig själv, det gör bandet åt dig. Då kan det handla om alltifrån tröskel till belastningsnivå A3 eller A3+. Och tidsmässigt vill jag gärna få till en timmes fart”.
Elvira Öberg
”Jag gillar de flesta typer av intervaller. Vi har ett standardpass på rullskidbanan i Östersund där vi kör 7×8 minuter och vila är 3 minuter inklusive skyttet. En annan favorit är backintervaller på Frösön”.
Sara Andersson
”Om jag ska välja ett favoritfartpass är det tröskel uppför på treans växel. Typ tio minuter.
Hanna Öberg
”Vi kör ju ofta intervaller på löpband och sedan gå ut och skjuta, det tycker jag är kul. Men alla kanske inte har tillgång till löpband med skjutvall intill, haha. Så då skulle jag säga att man inleder med tröskel första halvan av passet och sedan köra högre intensitet typ 70-20 den andra halvan.
William Poromaa
”Jag tycker att stakmaskin är perfekt för att köra intervaller. Det finns många fördelar; du har alltid samma förutsättningar; det är lätt att mäta och jämföra med tidigare. Jag gissar att många av läsarna på langd.se siktar mot Vasaloppet, då tycker jag att kanske 2×5 000 borde vara ett kanonbra pass, och att försöka hålla så hög snittwatt som möjligt. Där finns det mycket utveckling över tid”.
Edvin Anger
”Jag kör väldigt standardiserat på intervallpassen. På stakmaskin kör jag ofta 4×5000 meter och då börjar jag på det snitt som jag höll senaste gången jag körde det passet, sen får känslan avgöra. Ett annat favoritpass är löpning på band, exempelvis 6×4 minuter”
Frida Karlsson
”Gillar att köra hårt på mina intervallpass. Så jag skulle säga fyra- eller femminutersintervaller. Då vill jag ha treminuters vila mellan fartdragen så att jag kan trycka hårt. Om man kör det på ”ett vanligt gym” så låter jag ju som en tok, så jag tror att många undrar om jag är sjuk i huvudet som flåsar så där. Det är kul, haha”
Martin Ponsiluoma
”Jag gillar verkligen intervallträning. En favorit är skidgångsintervaller. Så kanske 3-5 minuter uppför i en slalombacke där du höjer farten för varje intervall, och där vilan blir på vägen ner”.
Sebastian Samuelsson
”Kort och hårt tycker jag är kul och ger bra effekt. Så kanske 4×4 minuter”.