Maja Dahlqvist: ”Jobbet har gjorts och nu ska jag få en bra känsla bara”

av Johan Trygg • 25.01.2022
Maja Dahlqvist kommer till OS som obesegrad i sprint på världscupen den här vintern. I Falun häromveckan fick hon dock ge sig mot Jonna Sundling. – Det är häftigt att det kan vara så att vi kan dela på favoritskapet i OS, säger 27-åriga Maja Dahlqvist inför sitt första olympiska spel.
Maja Dahlqvist kommer till OS som obesegrad i sprint på världscupen den här vintern. I Falun häromveckan fick hon dock ge sig mot Jonna Sundling. – Det är häftigt att det kan vara så att vi kan dela på favoritskapet i OS, säger 27-åriga Maja Dahlqvist inför sitt första olympiska spel.

I fredags var det digital mediadag för damerna i den svenska längdtruppen till OS i Peking från uppladdningslägret på hög höjd i Livigno, Italien.

Vi fick tala med en glad och harmonisk Maja Dahlqvist där det största orosmomentet var en hårfadäs som hänt dagen innan där också Frida Karlsson och Anna Dyvik var inblandade. Mer om det senare.

Hur är det att komma till OS med den inledning du haft på den här säsongen?
– Jag har haft den bästa tänkbara starten på säsongen. Jag känner mig trygg i det jag gör och har en bra plan som jag kunnat följa hela tiden. Det viktigaste för mig nu är att inte tro att jag ska göra magi liksom… på ett OS. Det är det ingen som gör, säger Dahlqvist och fortsätter;

– Det handlar mest bara om att göra så bra jag kan. Tro på att det kan gå fort när jag sätter tekniken och gör som jag brukar. Jag försöker vara i nuet och inte konstla till saker för mycket.

Största utmaning när du står på start i ditt första OS?
– Att tänka att det är vilken tävling som helst. Konkurrensmässigt är det samma personer som jag brukar köra emot. Det heter OS och är mitt största mål den här säsongen och det är mycket runt omkring… men där och då ska jag bara åka skidor så fort jag kan.

– Inte flyga i väg i tankarna. Inte tänka för mycket, bara göra.

Du tävlade ju i Falun men annars blev det ganska glest med tävlandet i och med inställda tävlingar. Hur påverkar det uppladdningen? Har du kört något testrace?
– Nej, det var ju tävlingarna i Falun då. Det är ingen som tävlat mycket nu. Jag har inte riktigt bestämt hur jag ska göra med de sista hårda fartpassen innan OS. Om det blir testrace eller om det bara blir hårdkörning. Oavsett… jag vet hur man tävlar, så det är inget som stressar mig.

Känner du att den fina ormen är kvar där?
– Jag hade en träningsperiod när jag var hemma i Falun. Då var jag inte lika pigg och det var helt enligt plan. Nu har jag fått komma ner till höjden här och träna lite mindre och bara samla energi. Jag tycker jag varit i fas hela tiden.

Frida hade jobbat lite med dit hår i går. Hur gick det?
– Både Frida och Anna. För ett dygn sedan var det lite mera kris än vad det är nu. Jag har räddat upp det hyfsat i alla fall. Jag kan visa mig bland folk men ännu är jag inte helt nöjd. Jag hoppas att de som åker direkt från Sverige till Kina kan ta med lite annan typ av färg.

Vilka är de svåraste konkurrenterna på OS?
– Jag tror jag har dom i laget faktiskt. Det tycker jag är väldigt coolt, att vi är fyra starka sprinters och där många på förhand pratat om att det är jag och Jonna som är absoluta favoriter. Det är häftigt att det kan vara så att vi kan dela på favoritskapet.

Hur sugen är du på att åka en stafettsträcka?– Jag är väldigt sugen på att köra stafetten. Fem kilometer kan passa mig väldigt bra om jag är i bra slag. Vi skulle kunna ställa upp med två bra lag. Vi är så starka på fem kilometer. Jag tror inte jag skulle göra bort mig

Vad är viktigast att göra sista tiden fram till OS-start? Eller att inte göra?
– Att inte göra: att träna för mycket. Nu ser jag det som att jobbet har gjorts och nu ska jag få en bra känsla bara. Inte fundera för mycket, hålla mig till min plan och bara må bra.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • ”Den nya norrmannen” ökade sitt syreupptag från 71 till 81,5

    Andreas Fjorden Ree är Norges nya stjärnskott med en otrolig prestation i öppningstävlingarna i Beitostølen och en fin världscuptävling i Ruka. Nu berättar han om träningsupplägget, att gå ifrån det traditionella, som radikalt ökade syreupptaget.
    av Ingeborg Scheve/Max Östlund
    05.12.2024
  • Hinner Smedås till VM – eller blir det Ski Classics?

    av Langd.se/ Ski Classics
    05.12.2024
  • Vem tar hem den gröna sprint-tröjan? Här hittar du favoriterna

    av Langd.se/ Ski Classics
    05.12.2024
  • Allt du behöver veta inför världscupen i Lillehammer

    av Max Östlund
    05.12.2024
  • Jens Burman missar världscupen i Lillehammar

    av Maja Eriksson
    05.12.2024