Skidåkarens nya drag – siktar mot sommar-OS
För lite drygt två decennier sedan valde leksingen Lassi Karonen, som 26-åring, att inleda en elitsatsning i rodd. Detta tog honom, bland många andra framgångar, till fjärde plats på OS i London 2012.
Nu har en annan leksing valt att försöka göra samma resa.
Samuel Oskarsson har åkt skidor sedan barnsben, gått på skidgymnasiet i Mora och den gångna vintern lyckades han, trots lite skadebekymmer, ta sig till semifinalen vid sprinten på SM-veckan i Skövde.
Då hade den hundranittionio-och-en-halv centimeter långe 23-åringen, ungefär ett halvår tidigare, börjat träna rodd parallellt med sin längdsatsning:
— Min mamma är gammal roddare, hon var bland annat med på junior-VM. Mats Niss, som nu är ordförande i Brudpiga Roddklubb, var då förbundskapten så han har haft koll på mig och på mina systrar sedan vi var små. När han hörde av sig för ungefär ett och ett halvt år sedan blev jag sugen på att testa, säger Oskarsson som då hade haft det lite struligt i skidåkningen en tid, framför allt efter en inflammation i foten.
— Jag körde rodd en gång i veckan, men senare på hösten ställde jag upp på SM. Resultatmässigt var jag långt efter, men jag tyckte att det var riktigt kul och valde att trappa upp träningen.
Och resultaten har inte väntat på sig. För några veckor sedan noterade han den tredje bästa svenska tiden någonsin på roddmaskin (5.54 på 2000 meter, rekordet har en viss Lassi Karonen med 5.44).
— Tiderna jag presterat på roddmaskinen har gjort att förbundet har fått upp ögonen för mig så i början av december var jag med landslaget på träningsläger i Grekland i ett par veckor. Och i mars är planerna att jag ska hänga med på ett nytt läger. Sverige har ett lag som siktar mot OS i Paris 2024, det känns för tidigt för mig. Men OS 2028 känns absolut som ett mål, säger Samuel Oskarsson.
Hur stora likheter i träningen finns det i längdåkningen jämfört med rodden?
— När det gäller stakningen så påminner det ju delvis om rörelsen i rodden, men sen handlar det ju om specifik teknik i de olika delarna. Och min skidåkning och den träning jag gjort där har absolut varit positivt för min rodd. Sen är det väldigt mycket mer laktat i rodd. Första gången jag körde 2 000 meter, så minns jag att jag efter 750 meter tänkte ”varför gör jag det här?”, haha, säger Samuel Oskarsson.
Blir det några längdtävlingar under vintern?
— Absolut! Jag körde ju cuptävlingarna i Idre i slutet av november, och jag kommer att köra Ford Smart Energy Cup i Falun och i Åsarna. Sen lutar det som sagt att det blir roddläger i Grekland i mars, säger Oskarsson.