Svensson tillbaka i landslaget – här är lärdomarna från förra säsongen
Oskar Svensson mästerskapsdebuterade på seniornivå 2017, och radade upp fina placeringar i mästerskapen under de följande fem åren. Inför VM i Oberstdorf 2021 var han en av de absolut hetaste sprintåkarna i världen. Detta sedan han vunnit sprintarna både under Tour de Ski i Val di Fiemme och i Ulricehamn. Dessutom blev han tvåa i Falun.
Väl på VM tog han sig till final i sprinten där han slutade sexa. Och samma placering blev det även på OS 2022.
Säsongen därpå blev desto tyngre för Svensson som hade problem med både rygg och med sjukdomar, och för ett år sedan stod det klart att han inte fanns med i den svenska landslagstruppen inför den säsong som det sattes punkt för för en dryg månad sedan:
— Jag har lärt mig en hel del under den senaste säsongen, jag har kunnat vara mycket på hemmaplan och kunnat lägga upp träningen på det sätt som jag vill, säger Svensson som för ett par veckor fick reda på att han nu efter en världscupsäsong där han blev nia i Östersund och tia i sprintarna i både Goms och Drammen åter är en del av det svenska A-landslaget.
— Jag är verkligen sugen och motiverad att vara med i landslaget igen.
Vilka är de största fördelarna med att vara med i landslaget?
— Det är ju flera, men en sak som jag inte tänkt på tidigare är all den hjälp du får med skidor och material, det är nog det som är svårast att ersätta. Sen är det sparringen på träningarna, det hade jag problem med i år. Då fick jag mer ”tävla igång mig”, säger Svensson.
Ändrade du något i din träning förra året som du kommer att ta med in i årets säsong?
— Ja, förra året valde jag att göra en tydligare periodisering av träningen, såg till att få till en rejäl grund under sommaren innan jag gick på med de snabbare passen. Det är en sak som jag ska ta med. Sen ska jag se till att följa min plan och se till att inte vara för stressad när jag drar på de första lägren med laget, och att verkligen tro på min egen plan, säger Svensson som precis som en lång rad andra landslagsåkare bor i Östersund.
Detta betyder att det ”bara” (enligt Google Maps) är tre och en halv timme med bil till kommande vinterns VM-arena i Trondheim:
— Vi ska ju vara i Trondheim på träningsläger under Toppidrettsveka (mitten av augusti), och sen kommer det säkert bli någon sväng ytterligare dit.
Vilka egenskaper är det som kommer att vara avgörande på VM-sprintbanan?
— Ser man på världscupsprinten från i vintras så var ingången i stadion väldigt avgörande. Så att ta högerkurvor på ett bra sätt i hög fart kommer att vara avgörande.
Är du bra på högerkurvor?
— Jag skulle säga att jag är bättre i vänsterkurvor, får jobba på att få till även högerkurvorna, säger Oskar Svensson.
Här är Svenssons mästerskapsfacit
OS
2018: Sprint 5
2022: Sprint 6
2022: Stafett 4
2022: Sprintstafett 4
VM
2017: Sprint 18
2019: Sprint 10
2019: Skiathlon 27
2019: Sprintstafett 4
2019: Stafett 5
2021: Sprint 6
2021: Sprintstafett 6
2021: Stafett 4
Läs också: Halfvarsson satsar vidare – kan köra hela vägen till hemma-VM 2027