Trendbrottet: Fler unga tjejer än killar tävlar i längdåkning
Det är allt fler svenskar som är medlemmar i de föreningar som har längdåkning på sitt idrottsliga program. Det går att slå fast enligt den statistik som Svenska Skidförbundet plockat fram i ärendet (mer om detta kommer här på langd.se senare i veckan).
Faktum är att medlemsantalet har vuxit kontinuerligt sedan 2015 och vid den senaste ”avläsningen” som skedde 1 mars 2024 var det över 68 000 personer som var medlemmar i en ”längdskidklubb” ansluten till Svenska Skidförbundet.
Att det blir fler medlemmar är en trend i sig; men det finns flera.
Den kanske allra tydligaste är att det är fler tjejer än killar som åker skidor. Detta åtminstone i åldrarna 9-13 år.
— Det finns givetvis variationer runt om i landet, men om man generaliserar kan man se att det kommer in ungefär lika många tjejer som killar. Men i åldrarna 9-13 år det fler tjejer än killar som är aktiva. Och i exempelvis Ski Team Ungdomscup har det de två senaste åren varit fler tjejer än killar i 13-årsklassen. Så har det inte varit tidigare. Sen när man kommer upp i 15-16-årsåldern är det just nu fler killar än tjejer, säger Jenny Limby, barn- och ungdomsansvarig på Svenska Skidförbundet.
Många idrottsförbund har sin ”puckel”, alltså största deltagarantal, vid 11-12-års ålder. Ser det liknande ut i längdåkning?
— Nej, för vår del kommer den något år senare. Detta betyder att vi behåller fler av våra barn- och ungdomar något år längre. Men där jobbar vi givetvis för att plana ut den puckeln ytterligare, säger Limby.
Mer om de projekt som SSF driver för att locka fler och få fler att stanna i längdsporten kommer senare i veckan här på langd.se.
Vad beror den här förskjutningen med fler tjejer än killar på; är det en ”Frida och Ebba”-effekt?
— Självklart bidrar det, men vår bedömning är att tjejernas framgångar på landslagssidan bidrar till att fler tjejer lockas till att åka skidor, men det har ingen negativ inverkan på antalet killar som börjar åka skidor, utan vår upplevelse är att det stora medieintresset kring våra duktiga damer givetvis påverkar positivt. Det vi däremot ser tendenser till är att vi på några platser i landet, där lagidrotterna är extra starka, så har vi haft svårare att locka killar än tjejer till vår verksamhet.
Hur ser det ut runt om i landet; tränar killar och tjejer i de yngre åldrarna till stor del tillsammans?
— Ja, i näst intill hundra procent av fallen. Och det är något som jag ser som en styrka, och något som lyfter oss som sport. I den enkäter och djupintervjuer som vi gjort under de senaste åren är det något som både ledare och ungdomar har lyft som en viktig del i varför de gillar att åka skidor, säger Limby.