Daniel Tynell, tränare på langd.se: ”Här är min träningsfilosofi”
Här kan du läsa om den något krokiga vägen fram till Daniel Tynells första seger i Vasaloppet.
Men vilken träningsfilosofi är det då som ligger bakom Tynells träningstips:
— Det hade ju varit väldigt enkelt om det vore så att den som har flest timmar i träningsdagboken också är den som kommer att vinna. Men så är det ju inte. Det handlar om att ha en medvetenhet om balansen mellan träning och återhämtning, men även alla andra aspekter i livet som påverkar mig. Hur förhåller jag mig till det jag gör? Det är en helhet; att ha förståelse för och att kunna jobba strategiskt och medvetet, och att förstå att allt handlar om ett helhetspussel där allt ifrån kost, träning, vila, återhämtning, mentala aspekter och materialet kommer att påverka hur fort jag i slutändan åker, säger Tynell.
— Men det finns flera delar som påverkar; det sociala, omgivningen. Jag har insett att jag presterar som bäst när jag mår som bäst. Därför måste även min omgivning, familjen också må bra, för att jag ska kunna ha optimala förutsättningar att lyckas, säger Daniel Tynell som lyfter tidigare klubbkompisen i Svenska Skidspelen SK (klubben som numera heter Falun-Borlänge SK) Anders Bergström.
— ”Bersa” var väldigt bidragande till att sätta den grundfilosofi som hela mitt idrottande byggt på sedan dess. Att livet är för kort för att inte göra roliga saker. Så att det ska vara kul; att finna glädjen i idrottandet är grunden. Det som drev mig är kärleken till idrotten. Det får aldrig vara påtvingat eller en press på att prestera. En nyckel i detta är för min del var att jag under säsongen 1999-2000 hade en infektion som gjorde att jag inte åkte en enda tävling. Det jag insåg då när jag väl kunde börja träna på allvar igen var att jag märkte att ”shit vad jag har saknat detta”. Det fanns en enorm tacksamhet och glädje att känna att jag har en kropp som presterar igen, säger han och fortsätter:
— Fram till den där sjukdsomsspolierade säsongen hade jag alltid haft en träningsdagbok. För det ”skulle man ha” men då la jag bort den, det fanns ju inget att fylla i. Och sedan dess har jag aldrig tagit fram den igen. Så jag vet inte hur mycket jag tränat, och om det blev 20 eller 22 timmer den veckan har liksom ingen betydelse. Sen är det givetvis viktigt att ha koll på belastningen, men det är inte bra om man hamnar i ett läge där det står i träningsplaneringen att du ska köra 2.15 och så kommer du hem och inser att passet blev ”bara” 2.05 och då blir du besviken. Så att ha fokus på glädjen och tacksamheten har drivit mig. Sen är det ändå väldigt viktigt med planering och uppföljning, men detta anpassat till livspusslet så att man får ihop alla delar för att kunna prestera optimalt när det väl är dags för målet. I detta fall då första söndagen i mars och Vasaloppet, säger Daniel Tynell.
Inför vinterns Vasalopp kommer du här på langd.se att kunna ha den trefaldige Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell som din tränare. I åtta artiklar (som du behöver en prenumeration för att läsa) kommer han att gå igenom alltifrån stakteknik till mentala förberedelser.
Dessutom kommer han att gå igenom vilka nyckelpassen att få in under månaderna fram mot Vasaloppet. Detta riktat till elitmotionären och till motionären.
Den första medlemsartikeln kommer på tisdag här på langd.se. Då är fokus på vad som är viktigt att tänka på under under de första veckorna ”på snö” för säsongen.
Genom att bli medlem på langd.se blir du en del av världens ledande skidcommunity med exklusiva förmåner och obegränsad tillgång till artiklarna på langd.se, langrenn.com, maastohiihto.com, proxcskiing.com, SC Play, och SC MyPages.