Sista minuten tips för Vasaloppet med Mattias Svahn
Nu är det snart dags för årets Vasalopp och här får du några sista tips i förberedelserna från Mattias Svahn.
Hej igen, hoppas att träningen har gått bra den senaste tiden.
Nu är det snart dags för den magiska vasaloppsveckan, med alla sina ingredienser, så som: kostuppladdning, vallning, hålla sig borta från snoriga arbetskamrater, kanske boende i någon gymnastiksal, kö uppför första backen, sen upp till de härligt inbjudande myrarna en bulle å blåbärssoppa i Mångsbodarna å så är en härlig dag igång Ja det är helt enkelt vasalopp på gång.
Ja hur ska vi nu vara optimalt förberedda för denna vecka späckad av kraftmättningar. Här radar jag upp dem: Kortvasan, Tjejvasan, Öppetspår söndag, Öppetspår måndag, Halvvasan, Skejtvasan, stafettvasan, ungdomsvasan, Vasaloppet .
Ja denna vecka finns det verkligen bra chanser att testa sina krafter.
Här kommer jag att ge ut lite av mina egenupplevda erfarenheter som jag har samlat på mig under mina många år i skidspåren
Först och främst Träningen
Den mesta träningen är nu avklarad, nu gäller det bara att fixa en liten formtopp, som ni säkert redan vet är all träning nedbrytande och vila + mat är uppbyggande, MEN det gäller att ha lagom mycket av vardera. Om man börjar på en viss nivå och kör en hård träningsperiod bryter man ned kroppen men efter vila och bra näring så har man inte bara kommit tillbaka utan kommit till en ännu högre nivå än den du befann dig på innan du startade den hårda träningsperioden. Man har skapat en så kallad superkompensation = Du har helt enkelt blivit bättre.
Jag skulle tipsa om ett det här upplägget. För de som är van att träna 4-5 dagar i veckan och mera:
Ta det riktigt lugnt mellan 2 v – 1 v kvar till ditt lopp sen mellan 1 v och 3 dagar kvar tränar du normalt d.v.s. lite fart en del distans + lite styrka, då är din kropp igång igen efter din vilo vecka.
Ni som tränar 3 pass eller mindre, skulle jag råda till det här upplägget.2 v-1v innan ditt lopp skulle jag lägga in en period av lite hårdare träning än vad ni är vana vid, tränar du normalt 3 dagar/v kör då 5 dagar/v istället eller kör du 2 pass/v kör då 4 pass/v istället. Detta kommer att ”reta” muskulaturen till en superkompensation.
De 3 sista dagarna gäller samma för alla, ladda upp med mycket kolhydrater, så som Pasta, Ris, Bröd, pannkakor eller annan Mjölmat, kolhydrat drycker, är något som jag varmt kan rekommendera jag har själv använt Vitargo grön med elektrolyter (salter) denna dryck har jag även druckit efter banan förutom kaffe mot slutet av loppet. Det är ett bra sätt att få i sig extra kolhydrater av bra kvalitet. Obs var också noga med att drick mycket vatten de sista dagarna innan er prestation.
Det är viktigt att du är ute och rör dig lite lätt under den här 3 dagars laddningsperiod med olika aktiviteter så som promenader eller lätta skidturer, trampa lätt på testcykeln eller någon annan väldigt lätt aktivitet rör dig ganska lugnt och inte allt för länge inga pass över 0.45 tim tänk på att spara bränslet.
Här är några andra tips att tänka på
Klädsel: Tänk på att klä er efter lager på lager principen och givetvis bara med material som andas, om ni har rätt klädsel ska ni så och frysa lite lätt precis innan starten går, ni blir varm direkt ni börjar röra er. Glasögon öronlappar och extra handskar, samt skoskydd kan göra att loppet blir mer behagligt att genomföra.
Vätska: Skaffa ett drikabälte med flaska som ni kan fylla på vid varje station. Elitåkare dricker var 20:e minut efter hela banan för en motionär kan det ta upp till 1,5 timme mellan kontrollerna. Redan vid 1 eller 2 procents vätskeförlust får man signifikant sämre prestationsförmåga.
Vallning: Var noga med prepareringen av dina skidor det har du hela loppet att njuta och glädjas åt. En skön Vasalopps söndag kan förbytas mot en inte allt för trevlig resa om man inte sköter denna bit. Är ni osäkra så finns det många experter som kan hjälpa er med att få till en bra skidvallning
Tekniktips:
Diagonal Stora lugna rörelser. Tyngdöverföring, hög höft, blicken långt fram (energibesparande)
Stakning: Använd mycket mage i början på varje stavtag, sen drar du med armarna, böj inte på knäna, böj istället i höftled, djup stakning passera knäna med dina händer när du gör stakrörelsen, på detta sätt sparar du armarna.
Sist men inte minst vill jag önska er en riktigt skön och härlig Vasaloppsvecka.
Med vänliga hälsningar Mattias Svahn