Flyttbara bindningar: Knepen du bör känna till

av Johan Trygg • 13.12.2021
Med flyttbara bindningar kan du justera skidans egenskaper på en mängd olika sätt, inte bara för skinskidor utan även för skejtskidor och alla typer av klassiska skidor.
Med flyttbara bindningar kan du justera skidans egenskaper på en mängd olika sätt, inte bara för skinskidor utan även för skejtskidor och alla typer av klassiska skidor.

De flesta har förstått att flyttbara bindningar ger möjligheter att justera glid och fäste på skinskidor, där man inte har möjlighet att justera detta med fästvallning.

Flyttbara bindningar gör det dock möjligt att optimera skidornas egenskaper på alla typer av skidor: Genom att flytta bindningen utifrån förhållanden, terräng och andra faktorer kan du utöka användningsområdet för varje skidpar och därmed klara dig med färre skidpar i garaget eller förrådet.

Hur man flyttar bindningarna
De flesta moderna bindningar är flyttbara och kan justeras med ett ganska enkelt grepp.

På flera bindningningstyper måste du ta av skidorna för att flytta bindningen. På de äldre modellerna krävs även ett litet verktyg som följer med bindningen. Denna kan fästas på exempelvis nyckelringen så att du har den lättillgänglig när du vill flytta på din bindning.

De nyaste (och dyraste) flyttbara bindningarna har en ”skruv” framför tåspetsen där du kan skruva åt ena hållet för att föra bindningspositionen framåt och åt andra hållet för att flytta den bakåt: Rottefellas MOVE Switch har funnits på marknaden i flera säsonger, och i år finns även Salomon/Atomics Prolink Shift-In, som är deras version av flyttbara bindningar som kan justeras utan att ta av sig skidorna.


Salomon/Atomics Prolink Shift-In.

Kolla även vårt stora test av skinskidor här.

Klassiska skidor
På traditionella vallningsbara klassiska skidor justeras normalt glid och fäste med hur mycket och hur långt du vallar fästet. Flyttbara bindningar gör dock att du kan justera glid och fäste ytterligare, efter rådande förhållanden och terräng, även för traditionella vallningsbara klassiska skidor: Flytta bindningen framåt på bindningsplattan för bättre fäste, och bakåt för bättre glid.

Kommer du till ett terrängavsnitt med mycket uppförsbackar kan du ge dig själv bättre fäste genom att flytta fram bindningen. På så sätt behöver du inte stanna och valla om och du behöver inte heller offra glid i lättare terräng för att säkra fästet i uppförsbackarna.

Väntar en de av spåret där du har mycket flack åkning i sikte kan du ge dig själv bättre glid genom att flytta bindningen bakåt på bindningsplattan.

Ruggskidor/Zeroskidor
Ruggskidor eller Zeroskidor är utvecklade för förhållanden runt noll grader, speciellt i samband med fallande nederbörd och/eller mycket fuktiga förhållanden i snö och luft. Under sådana förhållanden är det en utmaning att lyckas med traditionell vallning utan att riskera isbildning eller dåligt fäste.

Ruggskidor/zeroskidor kommer från fabriken med en separat beläggning i fästzonen som kan ruggas upp med sandpapper för att få fäste och justeras med grövre eller finare kornstorlek beroende på rådande förhållanden. Den här typen av specialskidor har blivit mindre använda bland motionärer och efter att skinskidorna slagit igenom men de används fortfarande i tävlingssammanhang då de ger bättre glid än skinskidor.

På ruggskidor/zeroskidor kan du justera fäste och glid genom att flytta bindningen enligt samma princip som för andra klassiska skidor.

Kroppsvikt
Många tänker säkert på flyttbara bindningar som antingen som ett alternativ för att justera fäste och glid på skinskidor där detta inte kan göras med vallning. Eller som ett knep för att anpassa skidorna till terrängen. Flyttbara bindningar har ytterligare en fördel: de ger möjligheten att anpassa skidan för lättare och tyngre åkare.

Flyttbara bindningar ger nämligen justeringsmöjligheter i förhållande till kroppsvikten: om du har blivit lättare och kämpar för att få fäste eftersom skidorna nu är relativt sätt hårdare än vad de var när du köpte dem, så hjälper det att flytta fram bindningen. Och vice versa: Om du har blivit lite tyngre och glidet blir sämre kan du flytta bindningen bakåt.

Det här tricket fungerar på såväl skinskidor, ruggskidor/zeroskidor och vanliga vallningsbara skidor.

Smart, eller hur?

Skejtskidor
Många tänker först och främst på flyttbara bindningar i samband med klassiska skidor, och då främst skinskidor. Den här typen av bindningar har dock även en viktig funktion på skejtskidor.

När bindningen är i mittposition är skidan neutral. Då kommer skidan att fungera som en skridskoskida med traditionellt fastskruvad bindning vid skidans balanspunkt. Genom att flytta bindningen framåt eller bakåt kan du ändra skidans egenskaper så att samma skida kan passa för flera typer av förhållanden och terräng.

Om du flyttar fram bindningen får du mer kontroll på bekostnad av flytet på skidan. Det kan vara användbart när det är riktigt hårda förhållanden där glid och flyt inte är ett problem men där skidan känns instabil och det kan vara utmanande att stå med full kroppsvikt på varje skida så att du får ut det mesta av varje skär.

Om du flyttar bindningen bakåt får du bättre flyt på skidan, men tappar lite av kontrollen. Det kan vara användbart i lösa förhållanden, eller om du upplever att den främre delen av skidan ”gräver” ner sig i snön och gör det svårare att skejta.

Som med flyttbara bindningar på klassiska skidor kan du även flytta bindningen på skejtskidor för att anpassa skidan efter åkarens vikt.

Har du blivit lättare och kämpar med att skejtskidorna verkar instabila och upplever det svårt att få bra glid med full kroppsvikt på respektive skida, så kan du flytta fram bindningen för bättre stabilitet och kontroll. Blir du tyngre och upplever att skidan ”gräver” ner sig kan du flytta den bakåt för att få mer flyt.

Barn och ungdomar
Enligt samma princip kan skidor även i viss mån anpassas för barn och unga som växer, både för skejt och klassiskt.

Kom dock ihåg att skidor till yngre måste passa från dag ett. Det är viktigt för att kunna utveckla färdigheter och få till rätt teknik och inte minst för skidglädjen.

Kolla även vårt stora test av skinskidor här.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Johanna Hagström tar karriärens första världscupseger

    Efter flera pallplatser i världscupen tog Johanna Hagström sin första seger under dagens sprint i Ruka. Hon fick med sig ytterligare en svenska på pallen.
    av Maja Eriksson
    30.11.2024
  • Kläbo starkast i prologen – fyra svenska herrar vidare

    av Maja Eriksson
    30.11.2024
  • Dubbelt finskt i damernas prolog

    av Maja Eriksson
    30.11.2024
  • Ny och historisk ordförande för Vasaloppet – första kvinnan

    av Langd.se
    29.11.2024
  • Blir det tre raka i Ruka för Ribom?

    av Max Östlund
    29.11.2024