Om rysk skidproduktion: ”Inte i närheten av världscupnivå”
Ovanstående menar Peter Wall som är chef för svenska vallatillverkaren Skigo i Ryssland. Han levererar produkter till de ryska landslagen, producenter och andra aktörer inom den ryska skidbranschen och har arbetat med ryssarna i över tio år.
FIS och IBU har stängt av åkare från Ryssland och Belarus från internationella tävlingar under resten av säsongen. Förbudet är en del av globala sanktioner mot Rysslands invasion och krig i Ukraina.
Ingen vet när ryssarna kommer tillbaka till världscupen och internationella FIS-tävlingar. Tills vidare har de fått behålla den utrustning de har, men de kommer inte att få nytt material eller annat stöd. Men om och när de kommer tillbaka, är det då troligt att de kommer att få tillbaka sina kontrakt?
Så med tanke på detta kanske de ryska världscupåkarna måste åka på egenproducerad utrustning.
I veckan slog huvudtränaren för det ryska skidskyttelandslaget Yuri Kaminsky fast att det inte kommer att bli några problem att se till att ryssarna har utrustning i världsklass.
– Ryssland har världens största skidfabrik, säger han.
Fabriken Kaminsky syftar på ligger i staden Balabanovo, cirka två timmar med bil sydväst om Moskva. Kaminsky tror att de kommer att kunna producera skidor där som är i nivå med vad som används på världscupnivå idag om mindre än fem år.
Inte i närheten av världscupnivå
Svenske Peter Wall är inte lika säker som skidskyttetränaren Kaminsky om den saken.
Wall har själv besökt den ryska fabriken flera gånger. Han tvivlar särskilt på att ryssarna kommer att kunna producera konkurrenskraftiga klassiska skidor inom överskådlig framtid.
Var står den ryska skidproduktionen idag?
– Det är mycket möjligt att ryssarna kan tillverka skejtskidor. Förutsatt att de får tag i tillräckligt bra belagsmaterial har de allt de behöver för att producera skejtskidor. Men det är inte i närheten av att kunna göra klassiska skidor som håller på världscupnivå, säger Wall till Langrenn.com, och fortsätter;
– Det krävs extremt mycket kunskap och erfarenhet för att bygga klassiska skidor med rätt spann. Men 90 procent av alla skidor som säljs i Ryssland är skejtskidor. Det är fri stil de flesta åker för turåkning och träning. Klassiska skidor efterfrågas endast av tävlingsåkare.
Wall säger vidare att fabriken i Balabanovo även kan riggas för att producera stavar av tävlingskvalitet.
– Tekniken finns, och stavrör som håller en hög nivå kan de lätt göra. De kanske får kämpa lite med handtag och remmar, men det går nog också att lösa, säger Wall.
När det gäller skidskor har ryssarna redan alternativ som är konkurrenskraftigt.
– Skidskomärket Spine är utvecklat och producerat i staden Yaroslavl. De används redan av flera åkare i världscupen, säger Wall.
Vad producerar de för närvarande i Balabanovo?
– Först och främst skidor för den stora massan. För turåkning och motion.
Finns det några ryska skidmärken?
– Ja flera. Men inte några som säljs i väst. Dessutom har många av de västerländska märkena tillverkat skidor på fabriken genom åren. Så tekniken finns.
Wall som bor och arbetar i Moskva tror dock inte att krigssituationen kommer att fortsätta.
– Det kokar inne i landet här nu. Kriget är inte populärt, säger Wall.
Han påpekar att inte alla västerländska utrustningstillverkare har stängt ner i Ryssland.
– Nike, Adidas och Reebok är fortfarande på plats här. Salomon har kinesiska ägare och ett eget företag som är 100 procent ryskägt, säger Wall.
Snart tillbaka i värmen
Wall tror inte heller att de stora skidmärkena kommer att säga upp kontrakten med de ryska stjärnorna. För det är den ryska marknaden alldeles för viktig: Över 100 miljoner ryssar bor på eller nära platser med snö och vinter.
– De stora tillverkarna ger aldrig upp Ryssland. Marknaden och potentialen här är enorm och det vill de ha del i. Då måste de ha ryska stjärnor att peka på, säger Wall och fortsätter;
– Rossignol ger aldrig upp Bolshunov. Fischer ger inte upp sina stjärnor. De kommer tillbaka så fort atleterna tävlar igen. Det är jag 110 procent säker på.
Men samtidigt har utanförskapet, sanktionerna och de indragna kontrakten skapat oro och förbittring både i skidvärlden och långt upp i det politiska systemet.
Men när Rossignol sade upp sitt kontrakt med Alexander Bolshunov kom frågan upp på ministernivå i den ryska duman. Där kommenterade ledaren för ryska dumans idrotts- och kulturkommitté, Dmitrij Svishchev, Rossignol agerande. Han menar att den franska skidtillverkaren deltar i ”anti-rysshysterin”.
Rossignol stängde av alla sina ryska utövare från den 1 mars som svar på internationella sanktioner mot Ryssland och Vitryssland.
Rossignol säger dock att de räknar med att återuppta samarbetet med de ryska idrottarna när de internationella förbunden häver förbudet och löparna kan tävla internationellt igen.
FAKTA Skidfabriken i Balabanovo
Namn: Sports Technologies Center (STC)
Etablerat: Startade efter Sovjetunionens fall 1992
Utveckling:
1992 – Uppstart av produktion, till en början tillverkning av skidstavar och tennisracketar i tillfälliga lokaler. Samtidigt påbörjades byggandet av fabriken i Balabanovo
1995 – Produktionen flyttas helt till Balabanovo
1997 – STC börjar tillverka längdskidor
1998 – STC tecknar de första kontrakten för tillverkning av skidor för export, inklusive Karhu, Peltonen, Madshus och Germina
2000 – STC börjar tillverka hockeyklubbor och puckar
2002 – STC tecknar kontrakt för skidproduktion för Atomic och Rossignol
Egna märken av skidutrustning:
Brados längdskidåkning (racing och motion/träning: skejtskidor)
Sable längdskidåkning (racing: klassiskt, skejt och motion/träning, samt junior/barn)
STC barn (längdåkning)
Längdåkningsstavar – Fler kvaliteter/kategorier: Avanti (100% karbon) STC RS Lite (100% karbon), STC Cyber (karbonkomposit, aluminium) STC junior och barn (glasfiber, aluminium)