Stort test av skinskidor
Vi har testat skinskidor från sex olika tillverkare: Atomic, Fischer, Madshus, Peltonen, Rossignol och Salomon. Vi har testat två modeller från respektive märke, toppmodellen och en modell ett eller två steg ner. Flera av märkena har många fler modeller att välja bland.
Vi kan direkt säga att alla tillverkare gör idag skinskidor av bra kvalitet. De olika fabrikaten har förstås sin egen karaktär och upplevs lite olika i spåret. Personliga preferenser avgör vad man trivs med i spåret. Målsättningen med testet var inte att utse den bästa skinskidan. Något som med ovanstående sagt är svårt att göra. Det gäller att hitta den skinskida som passar dit själv bäst.
Testet genomfördes under hösten i Torsby skidtunnel. I testet pekar vi på hur vi upplevde skidorna under testet i Torsby skidtunnel och beskriver hur de kändes och vilken typ av åkare som skidan passar för.
En skinskida är något för alla typer av skidåkare. Den gör det enkelt att lätt och snabbt komma ut i spåret för såväl nybörjaren, motionären, elitmotionären och elitåkaren. Sammanfattningsvis kan sägas att den tekniskt duktige åkaren passar för de dyrare skidorna och att motionären och nybörjaren inte behöver eller ska kliva upp på de dyrare modellerna. De dyraste skidorna går att få toppenglid på men kräver att man har en bra teknik för att få fäste i backarna.
Som vi nämnde ovan så har flera tillverkare många modeller av skinskidor. Vi har inte testat alla utan gjort ett urval. Det betyder inte att de skidor vi inte har med i testet inte är bra. Det finns också märken som vi inte har med i testet som också gör bra skinskidor.
Vi rekommenderar starkt att köpa sina skinskidor av en handlare som är specialist på längdåkning. A och O är att få en skida anpassad för din egen vikt och din erfarenhet som skidåkare. En stor fördel på skinskidor är också att välja en bindning som du kan justera utan att ta av dig skidan i spåret. Även här kan specialistbutikerna hjälpa dig att göra rätt val av bindning.
På respektive skida finns rekommenderat pris angivet. I praktiken så har handlare ofta olika varianter av paketpris eller erbjudanden som gör att priset kan variera en hel del.