Avslöjar dialogen: ”Du har chans på en femmil”
Längd.se var på plats under längdlandslagets upptaktsträff på Svenska Spels huvudkontor i Stockholm den 28:e oktober. Där avslöjade landslagschefen Anders Byström att det, inför VM i Planica, pågått samtal med långloppsåkaren från Lager 157 Ski Team, Emil Persson.
Efter ett inledande segment om uttagningskriterier för världscuptävlingarna i Ruka fick Byström frågan om det är några andra åkare, utanför landslagsverksamheten som han har kontakt med.
– Jag hade lite dialog med Emil Persson ifjol. Jag sa till honom: prova gå för VM för du har en chans på en femmil, berättar landslagschefen och fortsätter:
– Han lät intresserad av det och åker dom (långloppsåkare) uttagningstävlningar är dom aktuella för VM också. Sen vet jag att det varit snack om Stina Nilsson men vad jag har hört så har inte hon någon ambition om det.
”Svinroligt att ta sig till ett mästerskap”
Emil Persson berättar för Längd.se att han idag inte minns vad han svarade Byström inför VM i Planica. Persson, som till vardags är långloppsåkare i Lager 157, är van vid att åka riktigt långa lopp. Han innehar legendstatus i Ski Classics och dessutom flertalet segrar i Ski Classics, däribland Vasaloppet 2023.
– Det vore väl roligt. Jag minns inte, berättar Persson från Lager 157 Ski Teams läger i Benidorm.
I Planica tog William Poromaa tredjeplatsen på femmilen, endast fyra tiondelar före Calle Halfvarsson. Jens Burman åkte in på en åttondeplats och därmed blev VM i Planica det mest medaljrika världsmästerskapet för Sverige någonsin. Konkurrens i det svenska landslaget var hård. Trots det stänger Emil Persson inga dörrar till ett framtida mästerskap.
– Nu är det väl skate (under VM i Trondheim) så det kommer inte att gå. Men det vore väl svinroligt att ta sig till ett mästerskap i klassisk stil. Då måste jag dock lägga om träningen lite mer. Jag har en skaplig nivå på diagonalen och de längre distanserna. Men jag tror det krävs mer fokus mot traditionellt och 10-15 km. Dessutom lägga in mer diagonalåkning i träningen som jag inte gör nu.
Och om det blir en klassisk femmil i Falun under VM 2027?
– Ja det vore ju superhäftigt att fightas för Sverige i ett mästerskap. Tanken finns väl där men just nu är det ingen plan på det. Man får ta lite säsong för säsong och se vad man är sugen på. Just nu är det långloppsfokus.
Mästerskap i stakning
I dagsläget finns det inget mästerskap för långloppsåkare att tävla i. Men det går att göra en kombinerad satsning. Astrid Øyre Slind, tävlandes för Team Aker Dæhlie, deltog emellertid både i VM i Planica och Vasaloppet 2023. Sedan säsongen 22/23 har Astrid kombinerat både långlopp och en framgångsrik karriär inom traditionell åkning. Från VM i Planica kom hon hem med två medaljer, brons i Skiathlon och guld i stafett. På Vasaloppet blev det en femte plats. Det närmsta mästerskap en långloppsåkare kan komma, är för tillfället en femmil och då i klassisk stil. Men Emil Persson menar ändå att det skulle vara möjligt att tävla i långloppsåkning under mästerskap.
Saknas det ett mästerskap i stakning?
– Det hade varit jättekul om det gick att få till. Det kan dom plocka in till OS 2026. Det vore klockrent, skrattar Persson.
Under säsongspremiären i Bruksvallarna den 22-24 November går ett av distansloppen i klassisk stil, och då kommer Persson till start.
– Ja dit ska man och race:a. Jag räknar med att det blir teknikzoner och då är planen att diagonala. Jag tycker ju att det är kul att tävla klassiskt och diagonal. Sen finns det mer att önska där. Men med tanke på hur unikt man tränar brukar jag vara ganska nöjd.
Benidorm, Bruks och Bad Gastein
Efter Bruksvallspremiären drar Ski Classics Pro Tour igång i Bad Gastein lagom till Lucia. Just nu avslutar Lager 157 Ski Team sitt träningsläger i Benidorm. Där har man bland annat ägnat sig åt cykling.
– Just nu har jag haft jäkligt fina och bra dagar. Det var värre för några veckor sedan. Då var det nattsvart. Jag har bearbetat det och nu börjar man se fram emot säsongen, reflekterar 29-åringen från Optand och resonerar vidare:
– Det ville inte stämma i träningen. Det var tungtränat. Inget ville lossna för mig och då var jag tvungen att ta ett uppehåll i träningen, för att starta om lite grann.
– Jag tog fem dagar utan träning. Då höll jag på med lite annat och jagade lite. Men efteråt när jag stegrade träningen svarade det ganska fort.
Vilken kontroll att kunna ta fem dagar ledigt?
– Det är inget man vill göra. Man försöker in i det sista att undvika det. Men man kan ju känna efteråt att det var välbehövligt. Det är väl kanske inte supervanligt, men är man lite vilsen kan det vara en bra sak.
Jag tänker att det tyder på ganska bra kroppskännedom också?
– Jo man har väl lärt sig under de här åren när man hållit på, avslutar Persson.