Hur stor chans har Ebba Andersson att vinna på lördag?

Ebba Andersson efter vinsten i Reistadløpet 2022.
Ebba Andersson står mot tufft motstånd i den prestigefyllda utmaningen på lördag när hon tar sig an Reistadløpet. Hur ser hennes chanser ut? Vilka övertag har Stina och kommer Astrid få till bra klassiska skidor för fäste? Analyser och spekulationer inför årets avslutsningshelg i Ski Classics hittar du här.
Ebba Andersson står mot tufft motstånd i den prestigefyllda utmaningen på lördag när hon tar sig an Reistadløpet. Hur ser hennes chanser ut? Vilka övertag har Stina och kommer Astrid få till bra klassiska skidor för fäste? Analyser och spekulationer inför årets avslutsningshelg i Ski Classics hittar du här.

På lördag möter Ebba Andersson sin tidigare landslagskollega Stina Nilsson för första gången sedan våren 2020. Andersson kom tillbaka från VM i Trondheim med tre guld. Ski Classics-stjärnskottet Nilsson anländer till tävlingshelgen i Troms med tre färska, överlägsna segrar i Vasaloppet, Birkebeinerrennet och Marcialonga Bodø. Många ser fram emot duellen mellan de två svenska skidstjärnorna.

Men Andersson är tydlig:

– Det kommer att bli en spännande kamp att tävla mot henne igen, inte minst med tanke på vad hon har presterat de senaste helgerna. Men det blir ingen duell.

Den svenska VM-drottningen påpekar att det finns fler om saken än hon och Nilsson. Inte minst Astrid Øyre Slind. Hon väljer bort NM del två till förmån för en comeback i Ski Classics, där hon utmanar både Ebba Andersson och Stina Nilsson. Alla tre är i sitt livs form.

Det intressanta här är att Stina Nilsson på pappret faktiskt är en av de få från långloppseliten som är storfavorit i Reistadløpet. Så vem vinner?

Ebba Andersson

Ebba Andersson har deltagit i tre Ski Classics-lopp under sin karriär. Hon har vunnit dem alla. Senast hon åkte det fem mil långa Reistadløpet var 2022. Då slog hon Astrid Øyre Slind på tredje plats med nästan fyra minuter och Marit Bjørgen med nästan en minut.

I VM-femmilen i Trondheim för tre veckor sedan slog hon Slind med nästan tio minuter. Men den tävlingen gick i fristil. På den klassiska femmilen i Lahti blev Andersson trea. Då var hon två och en halv minut bakom Slind.

– Jag tror att Astrid Øyre Slind kommer att bli svår att slå i Reistadløpet. Hon är stark, och hon var den som var närmast Therese (Johaug) i Lahti, säger Andersson och fortsätter:

– Jag vet att jag har god uthållighet och kapacitet, så jag måste utnyttja det i motluten. Jag är en typ av åkare som har de fysiska förutsättningarna för att klara av långa lopp som detta. Och jag har vunnit långlopp både med fäste och på blanka skidor tidigare.

– Jag är fortfarande extremt tävlingssugen. Men jag ser också långlopp som en viktig del av min utveckling som skidåkare. Att komma till en annan miljö och åka ett riktigt långlopp lockar. Och nu när världscupsäsongen är över har jag ett fönster där jag kan prioritera det.

Styrkor: Uthållighet och kapacitet, duktig i klassisk stil (med fäste), har bra skidor och får vallahjälp från Team Engcon, som haft bra skidor hela vintern.

Svagheter: Minst erfaren av långlopp, blev slagen av Astrid Øyre Slind på den klassiska femmilen i Lahti för en knapp vecka sedan.

Ebba Andersson vann Reistadlöpet 2022 med överlägsen marginal. Foto: Manzoni/NordicFocus

Läs även: Ebba inför Ski Classics: ”En del i utvecklingen”

Astrid Øyre Slind

Astrid Øyre Slind vann Reistadløpet både 2023 och 2024. Helgens lopp blir hennes första i Ski Classics den här säsongen. 36-åringen från Team Aker Dæhlie har den här vintern prioriterat världscupen, VM och traditionell allround-skidåkning. Men hon är ändå den av favoriterna med klart mest erfarenhet av långlopp.

Øyre Slind kommer till Reistadløpet med en stark andraplats från femmilen i Lahti förra helgen, där hon slog Andersson med två och en halv minut. Hon har också en stark revanschlusta efter VM på hemmaplan i Trondheim, där hon hade otur och blev slagen av just Ebba Andersson i samtliga distanslopp.

Styrkor: Har vunnit Reistadløpet de två senaste åren, slog Ebba Andersson både på femmilen i Lahti för en knapp vecka sedan och på 20-kilometersloppet i Holmenkollen veckan innan.

Svagheter: Har inte tillgång till skidparken hon använder i världscupen, där hon har sina bästa klassiska skidor.

Astrid Øyre Slind vann Reistadløpet 2023 och 2024 och har en lång karriär i Ski Classics bakom sig. Foto: Reichert/NordicFocus

Läs även: Tillbaka i Ski Classics – utmanar Ebba och Stina

Stina Nilsson

Stina Nilsson har aldrig åkt Reistadløpet. Hon debuterade i Ski Classics i december men anländer till tävlingshelgen i Troms med tre prestigefyllda segrar i rad. Först vann hon Vasaloppet, därefter Birken och senast Marcialonga Bodø – alla med överlägsen marginal. Hon har därmed visat att hon behärskar alla typer av banprofiler, från platta till extremt kuperade.

Men 31-åringen, som gick över till långlopp förra året efter fyra år som skidskytt, har inte tävlat i klassisk skidåkning med fästvalla på över fem år. Och Reistadløpet är traditionellt det enda loppet i hela Ski Classics-säsongen där de allra flesta väljer att åka med fäste.

– Om det blir svårföre med regn i låglandet och snö på fjället, kommer stakningsspecialisterna ha en fördel. Om det blir så, kan hon välja att åka utan fäste, säger teamchefen Magnar Dalen i Team Ragde Charge och fortsätter:

– Men väderprognosen pekar på något annat. Det ser ut att bli riktigt busväder, så om hon åker med eller utan fäste avgörs troligen först precis innan start.

Styrkor: Har visat en enorm utveckling under sin debutsäsong, otroligt stark i motbackar och livsfarlig i en spurtduell.

Svagheter: Har inte tävlat i klassisk skidåkning på över fem år, har inte samma skidpark med klassiska skidor som världscupåkarna. Om det blir svårt före för stakning kan hon tvingas använda för mycket krafter tidigt i loppet.

Stina Nilsson har vunnit de tre senaste loppen i rad. Två av dessa var de prestigefylda Vasaloppet och Birkebeinerrennet. Foto: Reichert/NordicFocus

Outsidern Victoria Carl

Utöver dessa tre kommer också tyska Victoria Carl, som debuterade i Ski Classics med en andraplats just i Reistadløpet. Hon tävlar för Team Ragde Charge.

Styrkor: Har tävlat mycket i klassisk stil med fäste och är van vid att åka klassiskt. Hon har också en bra skidpark med klassiska skidor.

Svagheter: Har inte deltagit i några Ski Classics-lopp sedan Reistadløpet och Summit 2 Senja förra året. Hade en tuff VM-upplevelse i Trondheim och ingen vidare dag på femmilen i Lahti förra helgen.

Top 3 i Reistadløpet 2024. Victoria Carl (2), Astrid Øyre Slind (1), Emilie Fleten (3). Foto: Reichert/NordicFocus

Banan är av det extremare slaget

Reistadløpet är ett 46 kilometer långt långlopp i Nordnorge mellan Bardufoss och Setermoen. Starten går på lördag klockan 10:00 för herrarna och 10:05 för damerna.

Loppet har hela 1225 meters stigning som åkarna ska beta av under det 46 kilometrarna. Vasaloppet har 950 höjdmeters total stigning över dubbla sträckan.

Förra årets upplaga var första gången någon åkare vann på stakning med blanka skidor, dvs. skidor enbart vallade med glidvalla under hela skidan. Då var Johan Hoel först över mållinjen.

Än så länge har ingen dam vunnit på blanka skidor. Under förra årets upplaga gick alla damer top 10 med fästvalla, i likhet med många andra åkare i startfältet.

Alpe Cermis i skuggan av Orta

Reistadløpet innehåller en av säsongens tuffaste utmaningar. Klättringen upp till Iconic Climb Orta.

Från starten kommer åkarna att ta lite drygt 500 höjdmeter innan man är uppe på banans högsta punkt. Stigningen kommer åkarna att få genomlida i ungefär 4,5 kilometer. Vilket ger en snittlutning på drygt 11 % med största lutningen på 22 %. Kanske inte låter så allvarligt men det är alltså 1,1 höjdmeter för var tionde meter åkarna avverkar. Mer än snittlutningen för en grönmarkerad slalombacke.

Backen upp för Alpe Cermis, Tour de Skis final Climb, har en snittlutning på 12 % men innehåller ”bara” 420 höjdmeter.

Det är i de brantare partierna som åkarna med fästvalla kommer att ha en stor fördel till åkarna som väljer att staka.

Banprofil Reistadløpet

Det som går upp måste komma ned

Från den högsta punkten i Orta följer ett antal utförskörningar. Här kommer stakåkarna ha en liten fördel. Men det är först på de platta partierna den största skillnaden mellan stakning och fäste brukar bli tydligt. Vid flack stakning är det lättare för fästvallan att gå ned i snön mellan varje stavtag och bromsa åkarens hastighet.

Med tanke på att det nästan inte finns några flacka partier alls utmed banan, förutom de åtta första kilometrarna är det troligt att det är just vid starten som stakåkarna kommer försöka sig på en utbrytning för att skapa en lucka bakåt inför klättringen.

Många traditionella åkare till start

Martin Løwstrøm Nyenget är en av flera traditionella åkare som deltagit flera gånger och dessutom vunnit loppet två gånger – med fästvalla. Rosie Brennan och Anna Svendsen är två damer som också tagit sig an utmaningen men i år blir alltså motståndet från de traditionella åkarna betydligt högre.

Läs även: VM-bronsmedaljören ansluter till Team Ramudden

Rosie Brennan tävlade för Team Robinson Trentino under 2023-års upplaga. Då blev hon tvåa. Foto: Manzoni/NordicFocus

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Överlägsna segrar i Nordenskiöldsloppet

    Igår avgjordes världens längsta skidlopp, Nordenskiöldsloppet. Då blev det överlägsna segrar i både dam och herrklassen.
    av Maja Eriksson
    30.03.2025
  • Avslutar traditionella karriären – går in i Ski Classics

    av Ingeborg Scheve/Maja Eriksson
    29.03.2025
  • Grahn överlägsen i Kiruna – knäckte spanjoren i finalen

    av Maja Eriksson
    29.03.2025
  • Doldis överraskade och tog bronsmedalj

    av Maja Eriksson
    29.03.2025
  • Succé för Skellefteå i sprinten

    av Maja Eriksson
    29.03.2025