Krönika: När drömmar blir till verklighet i Malung

av Torbjörn Nordvall • 11.12.2024
”Jag ville hellre dö än bli nummer två”, sa den svenska hjältinnan till Verdens Gang efter att ha knäckt Therese Johaug på upploppet och fört Sverige till VM-guldet i stafett 2019. Läs Torbjörn Nordvalls krönika om Stina Nilsson och helgens Ski Classics debut.
”Jag ville hellre dö än bli nummer två”, sa den svenska hjältinnan till Verdens Gang efter att ha knäckt Therese Johaug på upploppet och fört Sverige till VM-guldet i stafett 2019. Läs Torbjörn Nordvalls krönika om Stina Nilsson och helgens Ski Classics debut.

Detta är en krönika av Torbjörn Nordvall, ny krönikör på Langd.se och Langrenn.com. Torbjörn Nordvall har en gedigen erfarenhet från skidvärlden, bland annat som presschef för det svenska landslaget i längdskidor. Nu bor han i Oslo och följer även norsk skidåkning tätt och har varit expert för flera norsta tidningar.

Hurra! Stina Nilsson är tillbaka i längdskidspåren. I vinter blir hon en given publikfavorit i Ski Classics.

Det är bara att gratulera det norska långloppslaget Team Ragde Charge till ett klipp. Stina Nilsson är en snöstjärna som drar uppmärksamheten till sig. En skidåkare med hög X-faktor.

Nej, vi ska inte hoppas för mycket redan första säsongen. Att staka Vasaloppet och Marcialonga är något annat än vanliga traditionella lopp i OS, VM och världscup. Men en ny Stina-utmaning på skidor känns oavsett hur spännande som helst.

Jag vet att Stina gör sina satsningar för sitt eget höga nöjes skull, inte för att tillfredsställa andras förväntningar. Hon vill testa sig själv och se hur långt hon kan nå.
Och framför allt vill hon ha jättekul. Tiden som skidskytt var ett äventyr med blandade resultat. Media frossade i Stinas med- och motgångar.
Stina Nilsson säljer.

Det är modigt, tufft och offensivt att Stina valt Ski Classics. Chansen att lyckas nå toppen i långlopp är mycket större än i skidskytte. Nu slipper hon släpa på geväret och hitta rätt position på skjutvallen med vindar som blåser åt höger och vänster.

Mycket i Ski Classics-loppen kommer att handla om pannben – viljan att tåla smärta över tid. Och är det någon med tjockt pannben så är det tävlingsmänniskan Stina Nilsson.

”Jag ville hellre dö än bli nummer två”, sa den svenska hjältinnan till Verdens Gang efter att ha knäckt Therese Johaug på upploppet och fört Sverige till VM-guldet i stafett 2019.

Skidkompetens finns i kubik. Kort check av hennes CV:
12 OS och VM-medaljer, varav ett individuellt guld och två i lag. 16 individuella VC-segrar, vinnare av sprintcupen totalt säsongen 2018/2019. Trea i Tour de Ski 2017.

Jobbet som långloppsåkare kommer hon att göra till hundra procent. Något halvdant ligger inte för Stina.

En försmak på att stakträningen skötts bra fick vi i långloppsdebuten – Klarälvsloppet – över 90 km på rullskidor. Där hängde Stina med regerande Ski Classics-drottningen, norskan Emilie Fleten till upploppet. Och vann spurten, överlägset!

Stina till SVT:
”Jag har haft jättekul idag”

Vi såg det lång väg.

Glädjen i det Malungs-tjejen gör är A och O. Lugnet och integriteten är andra tillgångar. Stina växte upp hemma i Västerdalarna med två systrar, pappa Richard och mamma Karin. Skogen och sjöarna låg tätt inpå husknuten. I den stilla, rofyllda miljön vistades hon helst och mest under uppväxtåren. Det bodde en storfiskare i Stina Nilsson.
Och en själ som älskade snö, lek och skidåkning. Stina har alltid vetat vad hon vill och ofta gått sina egna vägar, varit mycket självständig och sin egen chef.

Steget från skogarna, och sommarjobben under Dansbandsveckan i Malung, till den stora, pulserande idrottsvärlden med tävlingar i OS och VM tog Stina Nilsson tryggt och självsäkert. Uppmärksamheten runt hennes person har hon tacklat gott.

Under mina år som presschef i längdlandslaget var det inte lönt att peka med hela handen åt den här starka personligheten. Media skulle helst ske på hennes villkor, och så fick det bli så långt det var möjligt. Med glimten i ögat mötte hon också journalisterna och charmade dem med kluriga och smarta svar.

Stina Nilssons inger respekt. Henne leker ingen butik med, absolut inte konkurrenterna.

När Stina som junior gjorde VM-debut 2013 i italienska Val di Fiemme reste vi från boendet i Predazzo till Moena för att fronta ett 50-tal nyfikna förbundssponsorer. Jag glömmer aldrig den intervjun, med Marcialongas spår utanför samlingsrummet. Lite överraskande lyfte Stina Vasaloppet som en dröm att få vara en del av. Niomilaklassikern mellan Berga by i Sälen och Mora fanns alltså i bakhuvudet redan för knappt 12 år sedan.

Nu är vi snart där på riktigt. Det är bara att glädja sig till vintern. Publikfavoriten Stina Nilsson är en gåva till Ski Classics och Vasaloppet.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Ski Classics lanserar ny app

    Ski Classics tar ett viktigt steg för att förbättra upplevelsen för TV-tittare, publik och alla som är intresserade av Ski Classics genom att lansera den officiella Ski Classics appen.
    av Pressmeddelande
    10.12.2024
  • Lisa Vittozzi missar också tävlingarna i Hochfilzen

    av Kjell-Erik Kristiansen
    10.12.2024
  • Vann i svenska cupen – 135:a i norska premiären

    av Kjell-Erik Kristiansen
    10.12.2024
  • Spanjoren chockade hela skidvärlden i Lillehammer

    av Ingeborg Scheve/Maja Eriksson
    09.12.2024
  • Kompletta kalendern inför Ski Classics säsong XVI

    av Langd.se/Ski Classics
    09.12.2024