Från skidvalla till jackor: Så påverkar fluorförbud skidsporten och outdoor-branschen

av Max Östlund • 19.02.2025
Felix berättar om fjällrävens resa och paralleller till skidsportens fluorförbud
Med fluorförbudet som en stor omställning inom längdskidåkning är det lätt att glömma att samma ämnen, PFAS, har varit vanliga i friluftskläder och utrustning. Fjällräven är ett av företagen som har tagit täten i att fasa ut de skadliga kemikalierna. Kan deras lösningar och lärdomar ge inspiration även för skidsportens framtid?

Generellt fluorförbud inom längdskidsporten trädde i kraft den 3 juli 2023 och gäller alla deltagare i något lopp sanktionerat av FIS eller Svenska Skidförbundet. Fjällräven har genomgått en liknande resa som skidsporten för att frigöra hela produktionskedjan från PFOA och PFAS

PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser och kallas ibland också högfluorerade ämnen. Svårigheten att bryta ner PFAS i kombination med att många av ämnena är vattenlösliga och rörliga i mark innebär att dricksvattentäkter riskerar att förorenas under en lång tid framöver. Spridningen och exponeringen av PFAS-ämnen sker under ämnets hela livscykel, från tillverkning till avfallshantering. Källa: Kemikalieinspektionen (www.kemi.se)

I både friluftsindustrin och skidsporten sker en intensiv jakt på nya, miljövänliga material och metoder som samtidigt kan ge konkurrensfördelar gentemot sina motståndare. Felix Aejmelaeus-Lindström är hållbarhets- och kemikalieexpert på fjällräven och berättar om den långa resan för att bli PFAS-fri.

Läs mer: Så kommer fluortestningen se ut och fungera under Vasaloppsveckan

– Första steget för Fjällräven var att acceptera att det här är något vi inte kan försvara att ha i våra produkter, berättar Aejmelaeus-Lindström.

Problemet var bara att PFAS fanns i så många delar av produktionen och användningsområdena var utbredda hos leverantörerna.

– Det uppenbara var ju impregneringar och membran. Men när man grävde lite djupare i det märkte man att vissa tillverkare av t. ex. tyger, impregnerade sytråden med PFAS. Man hade upptäckt att det minskade friktionen och då kunde man sy snabbare.

Läs även: Fjällräven ny officiell klädpartner för Ski Classics

Behövde förändra hela produktionskedjan tillsammans

Det var inte helt lätt att driva igenom en så stor förändring som påverkar nästan hela produktionskedjan. Men Fjällrävens resa från en fluorfri och PFAS-fri produktion började redan 2008.

– Först och främst var ju produkterna väldigt effektiva och bra på sitt syfte. Flera leverantörer ställde sig frågan: varför vill ni gå på någonting som i slutändan kräver mer av kunden i form av till exempel återkommande impregningar eller ökad skötsel. Den övertalningen pågick under lång tid, menar Aejmelaeus-Lindström.

Efter att ha fasat ut PFAS är Fjällräven ständigt på jakt efter att utveckla sina gröna alternativ till förmån för miljön och kommande generationer. Det mest välkända exemplet torde vara deras klassiska Grönlandsvax, baserat på paraffin och bivax. På samma sätt letar skidindustrin efter alternativ som kan efterlikna fluorets effektivitet utan att skada miljön.

Fjällrävens Grönlandsvax. Ett hållbart alternativ till andra impregneringar. Foto: Fjällräven

Genom att dela forskningsrön och skapa samarbetsprojekt mellan branscher, som till exempel RISE:s kemikaliegrupp, kan man påskynda teknikutvecklingen. Kanske kan samma lösningar som fungerar för impregnering av jackor också visa sig effektiva för valla?

Utbildning: Nyckeln till framgång

Innovationer löser inte problemen om inte användarna förstår och accepterar dem. Fjällräven har lagt stor vikt vid att utbilda sina kunder i hur de ska vårda sina kläder, till exempel genom att återimpregnera jackor med jämna mellanrum. Denna insats kan man jämföra med hur skidåkare behöver lära sig nya rutiner för att valla med fluorfri valla och anpassa sin skötsel av utrustning

En bredare förståelse för varför dessa förändringar är nödvändiga – från miljöperspektiv till långsiktig hållbarhet – kan minska motståndet mot de ökade kraven på användaren. Här kan branscher som redan gått igenom denna resa, som Fjällräven, inspirera skidsporten att kommunicera mer effektivt med sina kunder.

– Det har varit en utmaning att förklara för kunder att den här Fjällräven-jackan kommer du behöva ta hand om mer än en PFAS-impregnerad jacka. Fjällräven-jackan har mindre avtryck och innehåller inte dessa farliga ämnen.

Byxor från Fjällräven impregneras med Grönlandswax för att bland annat stå emot väta. Foto: Fjällräven.

PFOA och PFAS?

PFAS är ett samlingsnamn där bland annat PFOA ingår. PFOA är sedan 2020 förbjudet att säljas inom EU. PFOA är å andra sidan bara ett av flera tusentals PFAS-ämnen, uppger Naturvårdsverket. Man kan uppleva det förvirrande för konsumenter med märkningar som PFOA-fri. Naturvårdsverket menar att de ändå kan förekomma PFAS-ämnen i dessa produkter eftersom det inte finns någon generell lagstiftning mot PFAS

Enligt Naturvårdsverket finns det studier som påvisat en koppling mellan exponering för PFAS och ett antal sjukdomar. Dessa är bland annat: tarmsjukdomar, sköldkörtelrubbningar, testikelcancer, njurcancer och polycyctisk ovariesyndrom (PCOS). Exponering kan även bidra till sämre vaccinsvar hos barn, leverskador, lägre födelsevikt och försämrad fertilitet. Det spelar dock roll i vilken utsträckning och när i livet man blivit exponerad.

Fluorförbud som fluorförbud – En gemensam vision

Ett viktigt steg för framtiden är att göra hållbarhet till en konkurrensfördel snarare än en kompromiss. När lagstiftningar harmoniserar och skapar lika villkor för alla aktörer blir det lättare att driva på innovation utan att tappa marknadsandelar. Det finns också en möjlighet för både friluftsindustrin och skidbranschen att använda sin miljövänliga omställning som en del av sitt varumärke.

Läs även: Fjällräven välkomnar Ski Classics fluorförbud

Genom att kombinera den tekniska utvecklingen med tydlig kundutbildning och en gemensam vision om hållbarhet kan dessa branscher leda vägen för andra – och samtidigt visa att det går att vara miljömedveten utan att kompromissa med funktionaliteten.

Att fasa ut fluorämnen är inte enbart en fråga om teknik utan också om att förändra beteenden och värderingar. Genom att ta inspiration av varandra kan både skidsporten och outdoor-branschen leda vägen mot en mer hållbar framtid.

Mer om Fjällrävens hållbarhetsarbete och hållbara material kan du läsa HÄR.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Dags för singelmixedstafetten – lyckas Sverige ta medalj?

    Det har blivit dags för singemixedstafetten i VM i Lenzerheide. Här hittar du fakta om tävlingen, tidigare segrare och möjliga vinnare.
    av Kjell-Erik Kristiansen
    20.02.2025
  • Sensationen får chansen i singelmixedstafetten

    av Maja Eriksson
    19.02.2025
  • Tips inför Tjejvasan – det här bör du tänka på

    av Maja Eriksson
    19.02.2025
  • Mardrömsdag för svenska herrarna i Lenzerheide

    av Maja Eriksson
    19.02.2025
  • Efter framgången i Grönklitt ITT – se intervjun med Elias Andersson från Ski Classics Ski or Die

    av Langd.se
    19.02.2025