Norskt genombrott efter hemlig testning under VM i Trondheim

Hemlig testning under VM ledde fram till norskt genombrott inom vallaindustrin.
Testades under VM i Trondheim. Nu kommer resultatet: En helt ny typ av valla som kan ändra sporten för alltid.
Testades under VM i Trondheim. Nu kommer resultatet: En helt ny typ av valla som kan ändra sporten för alltid.

Omfattande hemlig testning under VM i Trondheim visar att Swix nya klimatneutrala skidvalla presterar lika bra som de bästa racingprodukterna. Vallan är tillverkad av koldioxidutsläpp och förnybar el, helt utan fossila resurser och kompromisser – är detta framtiden för skidåkningen?

Att utveckla miljövänliga alternativ till syntetiska och petroleum-baserade vallor är något Swix har arbetat med i flera år. Men efter att de började samarbeta med Nordic Electrofuel förra sommaren har utvecklingen tagit fart.

På bara nio månader har de nu tagit fram klimatneutrala produkter som matchar eller överträffar de bästa racingprodukterna som många använder på världscupnivå idag. De har lyckats genom att använda en helt annan typ av teknologi än vad som tidigare använts.

– Vi hade med de nya vallorna till Granåsen under VM, där vi testade dem för första gången. Och vi fick svaret att ja, detta är lika bra som de bästa syntetiska och petroleum-baserade racingprodukterna som man använder i världscupen idag, säger Christian Gløgård på Swix till Langrenn.com.

Det är goda nyheter för både skidåkningen och klimatet. För även om dagens topp-racingprodukter nu är helt fria från fluor och en rad skadliga ämnen, är de fortfarande baserade på syntetiska material och/eller petroleum, alltså fossila resurser som bidrar till utsläpp.

Hemlig testning under VM ledde fram till norskt genombrott inom vallaindustrin.
Morten Sætha är en av flera som har lagt ner många timmar på tester, både under VM i Trondheim och resten av året. Nu börjar de se resultat. Foto: Swix

Stor och växande efterfrågan

Vallaproducenterna upplever stor och växande efterfrågan på mer miljövänliga alternativ. Men Gløgård är inte imponerad av det som hittills har utvecklats.

– På vissa marknader är det redan stor efterfrågan på miljövänliga vallor. Inom dessa marknader, särskilt i USA, har lösningen varit växtbaserade vallor. Dessa vallor utvinns från allt från risskal till palmolja. Men jag har alltid varit lite osäker på hur miljövänliga de egentligen är, säger Gløgård.

Han lyfter fram flera utmaningar med dessa växtbaserade vallor.

Vissa handlar om rent ekologiska, miljömässiga och etiska aspekter.

– Det kräver omfattande kemiska processer och mycket energi för att utvinna dessa växtbaserade vallor. Dessutom måste man vara noggrann med varifrån råvarorna kommer. Det är viktigt att ha certifikat på alla råvaror som man använder. Så att man är säker på att de inte kommer från exempelvis illegal regnskogsavverkning, säger Gløgård och fortsätter:

– Och om du använder växtbaserade vallor tar du egentligen upp odlingsmark som annars kunde blivit använt för matproduktion. Så det finns flera utmaningar med dessa vallor.

Läs även: Från skidvalla till jackor: Så påverkar fluorförbud skidsporten och outdoor-branschen

Växtbaserade vallor är inte lika bra

En annan utmaning med växtbaserade vallor handlar om kvalitet och egenskaper. Hittills har Swix inte hittat några växtbaserade alternativ som kan matcha de bästa racingprodukterna som man använder på elitnivå idag.

– Det har visat sig vara svårt att skapa växtbaserade vallor med lika bra glidegenskaper som de vi redan har. Syntetiska och petroleum-baserade vallor är extremt effektiva, och det är dessa som används i racingprodukter, säger Gløgård.

Därför har Swix sökt efter miljövänliga alternativ som kan konkurrera med de traditionella produkterna utan att kompromissa med prestandan.

Förra sommaren tog projektet en ny riktning. Nu har Swix hittat en norsk leverantör som erbjuder helt klimatneutrala, lokalt producerade vallor med egenskaper som är lika bra eller bättre än de traditionella.

– Företaget Nordic Electrofuel levererar vallor med de kolkedjestrukturer vi använder i våra racingprodukter. Det är dessa vi har testat under VM i Trondheim och som vi nu ser presterar lika bra som de syntetiska och petroleum-baserade topprodukterna vi använder idag, säger Gløgård.

Hemlig testning under VM ledde fram till norskt genombrott inom vallaindustrin.
Christian Gløgård. Foto: Swix

Helt klimatneutralt – en vinn-vinn-vinn-lösning

Det norska företaget använder så kallad PTL-teknologi (Power to Liquid). De fångar in CO₂ från utsläppskällor eller direkt från luften och använder 100 procent förnybar elektricitet för att skapa miljövänliga och klimatneutrala e-fuels. Dessa är främst avsedda att ersätta traditionellt flygbränsle och fossila drivmedel.

Men i den processen uppstår också ämnen som man kan utnyttja för att tillverka andra produkter som tidigare endast kommit från oljeindustrin – inklusive skidvallor.

Eftersom CO₂ är en växthusgas som bidrar till global uppvärmning och klimatförändringar innebär infångning av CO₂ från luften att utsläppen som driver växthuseffekten minskar. Om denna infångade CO₂ sedan används tillsammans med 100 procent förnybar energi för att tillverka nödvändiga produkter – som idag produceras på sätt med högt klimatavtryck – innebär det ett stort steg framåt i den gröna omställningen.

I sammanhanget är skidvalla såklart en liten aktör, men alla ingår i den större näringskedjan, påpekar Gløgård.

– På så sätt kan man säga att vi använder deras biprodukt för att skapa helt klimatneutral skidvalla, säger Gløgård. Gløgård understryker att global uppvärmning definitivt är ett hot mot skidåkningens framtid.

Illustration: Nordic Electrofuel

En teknik baserad på naturens principer

Bjørn Bringedal på Nordic Electrofuel förklarar att PtL-tekniken, som används för att producera eFuel, kan jämföras med en form av syntetisk fotosyntes.

Där växter tar upp CO₂ från luften och använder energi från solljus för att producera glukos – som de sedan använder för att växa – tar PtL-tekniken upp CO₂ från luften eller utsläppskällor och tillför energi från elektricitet för att omvandla CO₂ till bland annat syntetiska bränslen och vaxer.

Detta vax, som är helt fritt från tillsatser, kan sedan vidareförädlas till en mängd produkter som idag är beroende av petroleum.

Stöd från EU och SINTEF

Nordic Electrofuel har redan fått 40 miljoner euro i stöd från EU för att utveckla tekniken och påbörja kommersiell produktion. De samarbetar även med SINTEF i ett treårigt forskningsprojekt.

Nu väntar Bringedal endast på slutliga godkännanden för att påbörja byggandet av fabriken i Herøya. Ambitionen är alltså att den ska stå klar före slutet av 2025.

Illustration: Nordic Electrofuel

FAKTA: Vad är skidvalla?

  • Kort sammanfattat är skidvalla fasta eller flytande produkter som man applicerar på skidorna för att förbättra skidans egenskaper i olika snöförhållanden.
  • Traditionellt har skidvalla blivit tillverkat av syntetiska eller petroleum-baserade kolväteföreningar.
  • De senaste åren har även alternativa produkter baserade på vegetabiliska oljor blivit lanserade på marknaden. Dessa har dock generellt inte presterat lika bra som syntetiska och petroleum-baserade produkter.
Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Succé för Skellefteå i sprinten

    Igår vann Evelina Crüsell från Skellefteå SK överlägset. Idag gjorde hon upp om segern i sprinten tillsammans med klubbkamraten Elin Henriksson.
    av Maja Eriksson
    29.03.2025
  • Heijdenberg tog karriärens första SM-guld

    av Maja Eriksson
    29.03.2025
  • Ebba Andersson vann efter avgörande ryck

    av Maja Eriksson
    29.03.2025
  • Team Eksjöhus fortsätter dominera – andra raka segern

    av Maja Eriksson
    29.03.2025
  • Dubbla avbräck för Team Ragde Charge i Reistadlöpet

    av Maja Eriksson
    29.03.2025