Dahlqvist vann med förkrossande marginal: ”Inte känts så här bra på ett år”

av Maja Eriksson • 06.10.2024
Hemmahoppet Maja Dahlqvist gjorde ingen i publiken besviken när hon vann den avslutande tävlingen i Svenska Spel Summer Tour. Marginalen ner till övriga var förkrossande.

Det fanns flera spännande dueller i damernas lopp över 15 kilometer. Både Moa Hansson och Linn Sömskar hade chansen att vinna totala Svenska Spel Summer Tour. Dessutom var landslagsstjärnorna Maja Dahlqvist och Johanna Hagström på plats för att testa formen.

Maja Dahlqvist startade loppet i en rasande fart och vid första mellantiden efter 4,6 kilometer hade hon redan skaffat sig en rejäl ledning på 21 sekunder ner till Elin Henriksson på andraplats.

Dahlqvist fortsatte utöka avståndet och i mål hade hon drygt 43 sekunder ner till tvåan. Bakom Dahlqvist blev det en kamp om andra- och tredjeplatsen som polskan Izabela Marcisz gick vinnande ur. På tredjeplatsen slutade Elin Henriksson, distanserad med 57 sekunder.

”Kan fortsätta åka”

För ett år sedan vann Maja Dahlqvist samma tävling, men efter det försvann formen och hon har en tung säsong bakom sig. Hon och pojkvännen Kevin Bolger har flyttat till Trondheim där VM avgörs i början av nästa år.

– Det har inte känts så här bra på ett år. Jag tänkte att jag skulle komma tillbaks hit och hämta formen, eftersom det var här jag tappade den ifjol, säger Maja Dahlqvist till Expressen efter loppet:

Vad är det som känns bra?

– Nu kan jag fortsätta åka när jag blir stum. Förut har det bara tagit stopp direkt. Nu när jag känner hur det ska vara, så förstår jag fortfarande inte hur jag kan ha åkt när det känts så som det gjort.

Rysare om totalsegern

Bakom tättrion var den mest intressanta duellen mellan Moa Hansson och Linn Sömskar, och vem av de två som skulle knipa segern i totalcupen. Linn Sömskar åkte till sig ett försprång i mitten av loppet men Moa Hansson kom ikapp och förbi. Det gjorde att Hansson vann totalcupen och blev 20.000 kronor rikare.

– Det känns bra och det är ett kul kvitto på att man lyckats hålla sig frisk samt tävlat mycket och ganska bra under sommaren, säger Moa Hansson kort efter målgång.

Hade du koll på duellen och hur ni låg till under tävlingen?

– Jag fick baktider på Sömskar från första varvningen. När hon hade 20 sekunders ledning var jag väldigt trött så tänkte att det är nog kört. Men jag vaknade till liv sista varvet och fick en bra rygg.

Vad ska du göra med vinstpengarna från helgen?

– Jag har nyss köpt en lägenhet så jag måste spara lite pengar och kanske köpa lite gardiner och sånt till lägenheten, säger Hansson avslutningsvis.

Avslutar karriären

Söndagens tävling var den sista i karriären för Linn Sömskar. Totalt har hon 511 starter i tävlingar med FIS-status och är därmed den svenska åkaren genom tiderna som kört flest lopp med så kallad FIS-status. I dagens lopp slutade hon sexa och tvåa i den totala cupen. För en dryg månad sedan gjorde hon sitt sista VM i rullskidor och tog då tre guld.